Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail
Dansk Standard

Standarder hjælper iværksættere med internationale ambitioner

Mange iværksættere kæmper for at få deres produkt eller ydelse solgt uden for Danmark. Standarder kan være med til at åbne nye markeder og øge eksporten.

Iværksættervirksomheden Ernit har opfundet verdens første intelligente sparegris, som CEO Søren Nielsen her står med i New York, hvor Ernit i 2016 deltog på det prestigefyldte acceleratorprogram Techstars.
Artiklen er leveret af

Da rådhusklokkerne ringede det nye år 2013 ind, sad Søren Nielsen fordybet i samtale med to gode venner. De talte om, hvordan de kunne sikre deres børn nogle gode finansielle vaner i en tid, hvor penge hovedsageligt er et digitalt fænomen.

”Da jeg selv var barn, havde jeg en Pondus-sparebøsse og kunne bruge lang tid på at tælle og sortere mine mønter. I dag foregår betaling med kreditkort eller mobilen, og det er svært for børn at forstå penges betydning. Min datter mente for eksempel, at vi da kunne købe alt med mit tryllekort, for der var jo altid penge på,” fortæller Søren Nielsen.

Verdens første intelligente sparegris

Idéen forsvandt ikke sammen med røgen fra nytårsraketterne. Derimod arbejdede de tre venner videre på en løsning, der kunne give børn i alderen 4-10 år større forståelse for penge og opsparing. De interviewede eksperter og børnefamilier, og to et halvt år senere sagde de deres job op for at starte opsparingsløsningen Ernit.

”Vi har skabt verdens første intelligente sparegris, der kombinerer de digitale muligheder med den fysiske forståelse af penge,” forklarer Søren Nielsen.

Ernit består af en app og en fysisk sparegris, som begge er tilknyttet en konto. I app’en kan barnet opliste de ønsker, der spares sammen til, og når der går penge ind på kontoen, reagerer sparegrisen med lys og lyd. Derefter kan barnet så fordele pengene på sine ønsker.

Iværksættere stoppes ved grænsen

I dag har Ernit seks ansatte i Danmark og fem i Ukraine, og dermed tilhører Ernit de startup-virksomheder, der har stor betydning for den danske vækst og beskæftigelse.

Små og mellemstore virksomheder som Ernit udgør nemlig 99 procent af alle virksomheder i EU og beskæftiger mere end 133 millioner medarbejdere.

Samtidig viste undersøgelsen ”Beskæftigelseseffekter af iværksætteri”, som Rockwool Fondens Forskningsenhed fremlagde i 2015, at iværksættere er endnu vigtigere for den danske økonomi og beskæftigelse end først antaget. Startup-virksomheder skaber nemlig flere reelt nye job, har en høj produktivitet og fremmer innovation og udvikling.

Til gengæld viser ”Iværksætterbarometeret 2016”, at næsten 30 procent af iværksætterne har problemer med det internationale salg.

En del af løsningen kan være standarder, påpeger Anne Holm Sjøberg, der er afdelingschef hos Dansk Standard:

"Som ny virksomhed handler det i høj grad om at skabe tillid til det, man har udviklet, og det kan standarder hjælpe med," forklarer Anne Holm Sjøberg, afdelingschef i Dansk Standard.
”En undersøgelse fra Center for Economic and Business Research viser, at virksomheder, der anvender standarder, har en 40-50 procent højere eksport, end virksomheder, der ikke benytter standarder. Mens en anden undersøgelse fra Erhvervsstyrelsen viser, at 52 procent af virksomhederne oplever, at standarder letter adgangen til udenlandske markeder.”

Standarder åbner nye markeder

Anne Holm Sjøberg opfordrer iværksættere til at tænke standarder ind allerede, når man har udviklet og gennemtestet sin idé for at sikre, at ens produkt eller ydelse kan sælges.

”Standarder er et godt værktøj til at kontrollere, at ens produkt er tilpasset markedet og lever op til internationale krav i forhold til sikkerhed, kvalitet, miljø og sundhed. Det er brandærgerligt og kan have stor økonomisk konsekvens for en lille virksomhed eksempelvis at få fremstillet 10.000 robotdele og så have overset et sikkerhedskrav i maskindirektivet, der betyder, at ens produkt falder helt til jorden,” siger Anne Holm Sjøberg.

Standarder giver svar

Hos Ernit er kunderne i første omgang danske banker, som kan tilbyde løsningen til deres kunder.

”Men Ernit er udviklet som et globalt produkt, og vi benytter standarder til at sikre, at vi lever op til de internationale krav, både i forhold til it-sikkerhed og produktkvalitet. Når man udvikler et produkt til børn, må man for eksempel være særligt opmærksom på, om barnets billeder bliver lagt op på samme server som andre data, og have styr på, at produktet kan holde til at blive tabt eller suttet på,” siger Søren Nielsen, der oplever, at det samtidig giver en større troværdighed over for kunder og investorer.

”De første spørgsmål, vi bliver mødt med, handler som regel om jura og it-sikkerhed, og det lukker ofte diskussionen, at vi kan henvise til standarder.”

Den oplevelse kan man nikke genkendende til hos Dansk Standard.

”Som ny virksomhed handler det i høj grad om at skabe tillid til det, man har udviklet, og det kan standarder hjælpe med. Dermed kan der være penge at tjene på standarder – og den værdi overser mange nye virksomheder desværre,” siger Anne Holm Sjøberg og påpeger samtidig, at Dansk Standard tilbyder rådgivning til iværksættere på meget favorable vilkår og har et bredt netværk af eksperter, de kan henvise til.

Værdi i udvikling af standarder

Men en ting er de eksisterende standarder, noget andet er standarder for nye, innovative teknologier og produkter. Som eksempelvis Ernit.

”Vi ser det som en forpligtelse at være med til at forme fremtidens standarder inden for finansteknologi og Internet of Things. Samtidig giver det os mulighed for at præge fremtidens marked, hvilket er en stor fordel,” siger Søren Nielsen.

Anne Holm Sjøberg fremhæver også fordelen ved at kende fremtidens udfordringer og komme på forkant med markedskravene. Samtidig påpeger hun mulighederne for at skabe netværk.

”Når man deltager i det internationale standardiseringsarbejde får man adgang til eksperter, virksomheder og myndigheder fra hele verden, og vi oplever, at mange skaber forretningsforbindelser, hvilket kan have stor værdi – ikke mindst for nystartede virksomheder med vækstambitioner,” fastslår hun.

Vil din virksomhed vide mere om standarder eller mulighederne for at deltage i udviklingsarbejdet, så se mere på DS.dk eller kontakt Dansk Standard.

Følg
Jyllands-Posten
Dansk Standard

Robotterne flytter ind - og vi har kun set begyndelsen

Robotterne kommer stadig tættere på os mennesker. De klarer flere og flere opgaver på vores arbejdspladser og i vores hjem. Selvom de er enormt avancerede, er det tætte samarbejde mellem menneske og maskine ikke uden risici. Og det stiller nye krav til sikkerheden.
Dansk Standard

Standarder får Airbus til at foretrække lille dansk virksomhed

Nyt online-univers hjælper mindre danske virksomheder med at høste gevinsterne ved at bruge internationale standarder.
Dansk Standard

Verden ville være fattigere uden standarder

Uden standarder ville mange af de ting, vi tager for givet, blive mere besværlige, og den danske økonomi ville se helt anderledes ud.
Dansk Standard

Kommuner og regioner kan spare tid og penge med standarder

Et pilotprojekt fra Dansk Standard skal lære kommuner og regioner at bruge flere standarder, når de laver udbud. På den måde kan det offentlige nemlig effektivisere deres indkøb og spare skattekroner.
Dansk Standard

Ny standard forebygger stress og mobning

En ny global standard for arbejdsmiljøledelse skal være med til at reducere stress, modning og psykisk dårligt arbejdsmiljø.
Dansk Standard

FN’s verdensmål kræver globalt samarbejde

Med sine 17 verdensmål har FN sat sig for at bekæmpe fattigdom og ulighed. Skal det lykkes, er der behov for værktøjer, der kan få politikere, virksomheder og borgere til at løfte i flok på tværs af landegrænser.
Dansk Standard

Smart City-løsninger kan blive en guldgrube for danske virksomheder

Danmark har potentiale til at blive verdensleder inden for Smart Cities. Det kræver dog, at der skabes et effektivt og sikkert samspil mellem enkeltstående projekter.
Dansk Standard

Standarder hjælper iværksættere med internationale ambitioner

Mange iværksættere kæmper for at få deres produkt eller ydelse solgt uden for Danmark. Standarder kan være med til at åbne nye markeder og øge eksporten.
Dansk Standard

Dansk eksport har stor gavn af standarder

Det er ikke kun den enkelte virksomhed, men også den danske økonomi generelt, som har glæde af, at danske virksomheder anvender internationale standarder.
Dansk Standard

Sådan bliver din virksomhed klar til den nye persondatalov

Om et halvt år træder EU’s nye persondataforordning i kraft. For mange virksomheder er det en stor opgave at få overblik og system i de mange persondata. To eksperter give gode råd til, hvordan det bedst gribes an.
Dansk Standard

Fremtidens digitale produktion bygger på fælles standarder

I den globale konkurrence er danske produktionsvirksomheder afhængige af en høj produktivitet, og her spiller digitalisering en vigtig rolle. For at sikre, at de mange apparater i produktionen kan kommunikere med hinanden er fælles standarder afgørende.
Dansk Standard

Ny standard skal sikre virksomheder mod korruption

En ny ledelsesstandard klæder danske virksomheder på til at undgå korruption og bestikkelse – både herhjemme, i EU og globalt.
Dansk Standard

Her er Danmark lige så stor som Kina og USA

I mange sammenhænge er Danmark en lille spiller, men på ét område har danske virksomheder lige så meget at skulle have sagt som verdens største selskaber.
Dansk Standard

Sådan vil blockchain ændre verden

Blockchain er teknologien bag den elektroniske valuta Bitcoin, men forventes at blive brugt til meget andet i fremtiden. Derfor er det afgørende, at danske virksomheder deltager i udviklingen af standarder på området.
Dansk Standard

Standard for ledelse styrker danske virksomheder globalt

ISO 9001 er verdens mest udbredte standard. Med god grund. Tal viser nemlig, at standarden styrker virksomhedernes konkurrenceevne og øger deres resultat. Og stadig flere vil med på vognen. I løbet af de næste 10 år forventes antallet af virksomheder, der anvender ISO 9001, at blive fordoblet.
Dansk Standard

Dansk indflydelse på fødevaresikkerhed er truet

I mange år har Danmark haft afgørende indflydelse på de internationale krav til fødevaresikkerhed. Men nu er den danske førerposition udfordret af stærke udenlandske kræfter. Finansiering fra branchen er nødvendig, hvis Danmark vil fastholde sin position, lyder det fra flere sider.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her