*

DC Supply

Kom helt tæt på skelettet fra strandet finhval

I februar strandede en 17,4 meter lang finhval på Blokhus Strand og tiltrak mange tusinde nysgerrige tilskuere. Nu er det muligt at komme endnu tættere på den store hval, for Nordsøen Oceanarium udstiller hvalens skelet i en specialfremstillet montre.

Sidste år strandede en næsten 18 meter lang finhval ved Blokhus Strand. Nu bliver hvalens skelet udstillet på Nordsøen Oceanarium i en specialfremstillet montre, hvor publikum kan komme helt tæt på – og gerne må røre.
Artiklen er leveret af

Midt i vinterferien flød en død hval i land ved Blokhus Strand. Den viste sig at være en finhval – verdens næststørste dyr, der kun overgås af blåhvalen – og med sine 17,4 meter var den et imponerende syn. I de følgende dage lagde mange tusinde lokale og turister vejen forbi stranden, hvor hvalen blev undersøgt og parteret af danske og tyske forskere.

”Allerede inden finhvalen drev i land, havde vi besluttet, at årets nyhed 2016 skulle være Hvalforskerhytten, så vi var selvfølgelig meget interesserede i hvalen lige fra starten,” siger Claus Drivsholm, Teknik- og Servicechef på Nordsøen Oceanarium.

Lang rensningsproces

Når en hval driver i land på den danske kyst, er den som udgangspunkt statens ejendom. Men flere lokale aktører meldte sig hurtigt på banen for at beholde hvalen i Nordjylland, og siden strandingen i februar har Nordsøen Oceanarium arbejdet tæt sammen med Jammerbugt Kommune og Statens Naturhistoriske Museum om at gøre hvalen klar til udstilling.

Med den mobile container-montre kan hvalskelettet flyttes rundt og udstilles forskellige steder i Nordjylland.
”På stranden blev så meget kød som muligt fjernet og kørt til destruktion. Derefter blev knoglerne fragtet op til os i Hirtshals for at blive afrenset og desinficeret. Det sker ved, at knoglerne ligger i 40 grader varmt saltvand i ca. 15 uger, hvorefter de højtryksrenses og lægges i saltvand ad flere omgang. Endelig blev de lagt i brintoverilte for at blegne dem, inden vi tørrede dem i solen og fik dem fragtet til Zoologisk Museum i København, hvor skelettet blev samlet,” forklarer Claus Drivsholm.

Gigantisk puslespil

Med ca. 200 knogler, et fire meter langt kranie og to meter høje ribben var det et puslespil af enorme dimensioner, Zoologisk Museum fik serveret og nu har monteret i en specialfremstillede montre. På grund af den store interesse for at udstille hvalskelettet, har man valgt en fleksibel og mobil udstillingsløsning, som betyder, at det knap 18 meter lange hvalskelet kan flyttes og vises frem flere steder.

”Det er ikke hver dag, vi får til opgave at skabe en udstillingsmontre til en hval, så det har været sjovt,” siger Jan Bager, salgschef hos DC Supply, der har udviklet den specialfremstillede og mobile montre til hvalen, som gør det muligt at flytte udstillingen rundt i landet.
”Det er ikke hver dag, vi får til opgave at skabe en udstillingsmontre til en hval, så det har været sjovt,” siger Jan Bager, salgschef hos DC Supply, som har mange års erfaring i at ombygge containere til kreative løsninger. Med sit team af ingeniører, bygningskonstruktører, tegnere, smede og tømrere har DC Supply udviklet og bygget udstillingsmontren.

”Vi har sammenbygget to containere på 3 gange 9 meter og indsat fire garagerulleporte, så containerne kan lukkes tæt ved lukketid og transport. Bagvæggen er beklædt med et foto fra Blokhus Strand, hvor man ser hvalen i naturlig størrelse,” fortæller Jan Bager.

Hvalen flytter rundt

Udstillingen af finhvalen blev officielt åbnet på Nordsøen Oceanarium i efterårsferien, og nu kan publikum komme helt tæt på hvalskelettet, for det er muligt at gå ind i montren, hvor skelettet er.

”Der er selvfølgelig lidt trangt i den ende, hvor kraniet er, men nede ved halen er der bedre plads. Og man må gerne røre ved skelettet,” siger Claus Drivsholm.

Man kan opleve finhvalen på Nordsøen Oceanarium fra uge 42 til uge 14 i 2017, hvor den står ved siden af Hvalforskerhytten. Her kan man også kan høre historien om finhvalen og andre hvaler, der er observeret i Danmark. Derefter bliver finhvalen fragtet til Torvet i Blokhus, hvor den bliver udstillet fra uge 14 til uge 28, inden den vender tilbage til Nordsø Oceanarium. Når udstillingen skal flyttes, kan de to containere – og den fastmonterede hval indeni – skilles ad i to.

”Hvalen passer ufattelig godt ind i vores Hvalforskerhytte, som er årets nyhed her på Nordsøen Oceanarium,” fortæller Teknik- og Servicechef Claus Drivsholm, der her ses foran skelettet af en grindehval.

Følg
Jyllands-Posten
Annoncørbetalt indhold DC Supply

Kom helt tæt på skelettet fra strandet finhval

I februar strandede en 17,4 meter lang finhval på Blokhus Strand og tiltrak mange tusinde nysgerrige tilskuere. Nu er det muligt at komme endnu tættere på den store hval, for Nordsøen Oceanarium udstiller hvalens skelet i en specialfremstillet montre.
Annoncørbetalt indhold DC Supply

Mobilt slagteri sikrer laks i verdensklasse

Det stresser laks at blive transporteret langt, før de bliver aflivet. Og det går ud over smagen. Med ambitionen om at opdrætte verdens fineste laks har den færøske lakseproducent P/F Luna derfor implementeret et mobilt lakseslagteri udviklet i samarbejde med danske DC Supply.
Annoncørbetalt indhold DC Supply

Kvadratisk, praktisk og kreativ

DC Supply forvandler skibscontainere til kreative messestande, hyggelige salgsboder, fleksible cykelskure og flytbare produktionsfaciliteter. Kun fantasien sætter grænser, siger salgschefen, der råder over et team af bygningskonstruktører, ingeniører, smede og tømrere.
Annoncørbetalt indhold DC Supply

Michelin-kokkens is serveres fra en ombygget container

ISFRYD er en isbutik ud over det sædvanlige. Den ligger midt i København Zoo, serverer gourmet-is udviklet af en stjernekok – og så er isboden indrettet i en ombygget container fra DC Supply, så den nemt kan flyttes, hvis lækkersulten skulle vise sig større et andet sted i den gamle have.
Annoncørbetalt indhold DC Supply

Fleksible løsninger gør det nemmere at afprøve nye markeder

Det kan være dyrt for danske virksomheder at etablere sig i nye lande. Fleksible og mobile produktionsløsninger i specialindrettede containere gør det nemmere og langt billigere for danske virksomheder at afprøve nye markeder.
Annoncørbetalt indhold DC Supply

Pop-up-butikker stormer frem

Den fysiske butik er nødt til at genopfinde sig selv for at lokke forbrugerne til. Og det gør den igen og igen. Pop-up-butikker skyder op i stor stil – og det er en tendens, vi kun har set starten af, lyder det fra ekspert.
Annoncørbetalt indhold DC Supply

Containere kan løse kommuners behov for billige boliger

Flere kommuner mangler billige boliger til studerende, socialt udsatte og andre med behov for en lav husleje. Nu åbner en ny planlov mulighed for at opstille midlertidige boliger på tomme arealer, og nordjyske DC Supply står klar med fleksible, skræddersyede containerboliger, som kan leveres på 12 uger.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her