Bedemand H. J. Madsen

Vi dør fysisk – men ikke digitalt

Hvor mange sociale konti har du? Er du på Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn - har billeder liggende på Dropbox - og er i besiddelse af et par forskellige mail-konti? Hvad sker der med din digitale arv, når du dør? Hvis du ikke har truffet et aktivt valg, så vil du formentlig leve videre digitalt efter din død.

Dit digitale liv kører videre, selv efter at du er død, og derfor er det vigtigt aktivt at forholde sig til, hvad der skal ske med mailkonti, Facebook, Linkedin etc., når man dør. Foto: Colourbox
Artiklen er leveret af

”Vi har ingen lovgivning på området, så vi ved faktisk ikke, hvem der arver ens digitale liv. Det er et problem, at vi ikke dør digitalt, når vi dør fysisk,” siger formand for Danske Bedemænd, Knud Larsen, der mener, at det er uheldigt, at døde popper op på de sociale medier for eksempel med angivelse af at have fødselsdag, eller hvis en headhunter er på jagt efter den rette kandidat til et job.

Ifølge Knud Larsen er der nogle, der skriver deres koder ned til de sociale medier, så de efterladte på den måde kan få adgang til deres konti, men som han siger, er det ikke sikkert, at man har lyst til at give efterladte adgang til alt, og hvad gør man så?

”Man famler lidt i blinde i øjeblikket inden for det her område,” konkluderer han.

Jeg så gerne, at udbyderne af de sociale medier tilbød information om, hvordan man lukker en konto ned, for ellers kan det godt være lidt af en jungle at bevæge sig ud i, når man sidder som pårørende og skal gøre det,” lyder det fra Anne Kjærhus Mortensen, der er advokat og specialiseret i digital arv. Foto PR
Anne Kjærhus Mortensen er advokat og specialiseret i digital arv, og hun mener heller ikke, at området har haft særligt stort fokus i Danmark i modsætning til andre lande. Hun mener, at man bør have lovgivning inden for området.

”Det er nødt til at være på internationalt plan, fordi udbyderne af de fleste sociale medier sidder i udlandet. Som minimum skal lovgivningen foregå på europæisk plan,” siger hun og tilføjer, at så snart den digitale arv indeholder økonomisk værdi - hvis man for eksempel er blogger - så vil det falde ind under arveloven.

Forbered din digitale død

Anne Kjærhus Mortensen råder til, at du gør noget aktivt, hvis du gerne vil have, at du dør digitalt, når du dør fysisk.

”Hvis man ikke gør noget selv, så sker der formentlig ikke noget med ens digitale liv, som så vil fortsætte uændret. Worstcase er, at der sidder nogle familiemedlemmer tilbage, som er i tvivl om, hvad de skal gøre med de sociale medier, mailkonti osv. Måske bliver de uenige om, hvad der skal ske med dem, og det kan ende med en konflikt,” siger hun og tilføjer:

”Derfor råder jeg til, at man skriver nogle generelle retningslinjer om, hvad der skal ske med ens digitale liv, når man dør, i sit testamente. Skal de lukkes, skal der laves en mindeside på Facebook, hvor ens normale side ligger i dag? Vil du have, at dine email-konti bliver lukket ned, uden at familien skal have adgang til at se mailene? Man skal samtidig være vidende om, at udviklingen går hurtigt inden for det her felt,” siger hun og uddyber, at Facebook måske ikke er det foretrukne sociale medie i Danmark om 50 år.

Ifølge Anne Kjærhus Mortensen har e-boks tidligere meldt ud, at man gerne vil tilbyde en løsning, hvor man får alle passwords til ens digitale tjenester registreret, lige som der også er udenlandske udbydere, der tilbyder det.

”Spørgsmålet er, om det sikkerhedsmæssigt er en fornuftig løsning, og om den er tilstrækkelig? Og om vi løbende får opdateret med nye konti, nye passwords m.v., så de data, der fremgår, er relevante den dag, vi dør. Som en start så jeg gerne, at udbyderne af de sociale medier tilbød information om, hvordan man lukker en konto ned, for ellers kan det godt være lidt af en jungle at bevæge sig ud i, når man sidder som pårørende og skal gøre det,” lyder det fra Anne Kjærhus Mortensen.

Hvis du ikke har truffet et aktivt valg, vil du formentlig leve videre digitalt efter din død.

Følg
Jyllands-Posten
Bedemand H. J. Madsen

Vi dør fysisk – men ikke digitalt

Hvor mange sociale konti har du? Er du på Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn - har billeder liggende på Dropbox - og er i besiddelse af et par forskellige mail-konti? Hvad sker der med din digitale arv, når du dør? Hvis du ikke har truffet et aktivt valg, så vil du formentlig leve videre digitalt efter din død.
Bedemand H. J. Madsen

Tænk over fordelingen af dine værdier, inden du dør

Et testamente minimerer risikoen for familiære arvekonflikter, hvor der kan være mange følelser på spil.
Bedemand H. J. Madsen

Sorgprocessen er en vigtig heler

Tillad dig selv at være i de forskellige sorgfaser, når nogen tæt på dig er død: Det er helende for dig. Lukker du dine følelser ude, kan du ende med en kronisk sorgreaktion.
Bedemand H. J. Madsen

Hvad gør du, hvis dit familiemedlem dør i udlandet?

Hvis der sker et dødsfald i udlandet blandt en af dine allernærmeste, skal det håndteres anderledes, end hvis det sker herhjemme.
Bedemand H. J. Madsen

Husk at skrive din sidste vilje ned

Hvis du allerede nu ved, hvad der skal ske med dig, når du er død, så kan det være en stor fordel at få skrevet det ned. Det vil gøre situationen lettere for dine efterladte, som står med meget andet praktisk og ikke mindst med en kæmpe sorg, når du er død.