Bedemand H. J. Madsen

Tænk over fordelingen af dine værdier, inden du dør

Et testamente minimerer risikoen for familiære arvekonflikter, hvor der kan være mange følelser på spil.

Ifølge psykolog Søren Braskov vil det spare de efterladte for potentielle arvekonflikter, hvis man sætter sig ned og skriver et testamente. Foto: Colourbox
Artiklen er leveret af

Tidspunktet er voldsomt: Et nærtstående familiemedlem er død, og ufatteligt mange følelser hvirvler rundt, imens arven skal gøres op blandt de efterladte. Der opstår nemt konflikter i præcis den situation, fordi den er så definitiv, som den er – vi er i gang med noget, der ikke kan gøres om.

”Det er derfor, at det føles så sårbart. Mange bliver konfronteret med familiens værdier - eller mangel på samme - og der kan man blive hårdt ramt, hvis man bliver klar over, at man ikke er blevet tiltænkt det, man havde forestillet sig,” siger psykolog, Søren Braskov.

Han mener derfor, at det vil spare de efterladte for potentielle arvekonflikter, hvis man sætter sig ned og skriver et testamente.

”Konflikter er på den måde lettere at løse i fremtiden, end når de er sket. Så bliver det hele ikke så emotionelt. Selv om det kan være besværligt at skrive et testamente, så er det også en mulighed for at løse noget, som ellers ville kunne skabe problemer i fremtiden,” siger Søren Braskov, der råder til, at man deler sine tanker og fordelingen i testamentet med sine børn, når man har det på plads.

”Det er hensigtsmæssigt at fortælle børnene om de valg, man har truffet, og gøre opmærksom på, at de ikke skal gå i infight over dem. Taler man om det, imens man er i live, så bliver det ikke på samme måde så uopretteligt. Det kan være, at børnene kommer med nogle modargumenter, og dem kan man selvfølgelig blive påvirket af, men husk, at det er dig, der bestemmer i sidste ende, og at I hele tiden skal bevare respekten for hinanden,” siger Søren Braskov og tilføjer, at det giver god mening at justere testamentet hvert femte år.

Mange følelser hvirvler rundt, imens arven skal gøres op blandt de efterladte.
Sørg for at testamentet er juridisk gældende

Beslutter du dig for at skrive et testamente, skal du være opmærksom på, om det er juridisk gældende. Er det ikke det, kan du, ifølge Birgit Ilkjær-Jordan, som er formand for Danske Arveretsadvokater, i værste fald ende med at gøre situationen værre for dine efterladte.

”Jeg har lige haft en sag med en mand, der ikke havde nogen kontakt til sin familie, men han havde en rigtig god vennekreds, som han gerne ville betænke. Han havde givet sine venner et arveforskud, men da han ikke fik gjort det på en juridisk gældende måde, er de nødt til at betale arveforskuddet tilbage,” fortæller Birgit Ilkjær-Jordan og tilføjer, at man kan oprette et testamente, så det er juridisk gældende, på tre forskellige måder.

Man kan oprette et testamente som et notartestamente, hvilket man gør i skifteretten, og notartestamentet er ifølge formanden for Danske Arveretsadvokater den sikreste måde at lave testamentet på. Derudover kan man skrive testamentet, hvor der er to vidner, der overværer det - og så er der desuden et nødtestamente.

”I de senere år har domstolene talt deres tydelige sprog: Man anerkender simpelthen færre nødtestamenter, fordi man vil sikre sig, at der ikke sker manipulation med nødtestamenter, mens folk ligger på deres dødsleje. Derfor bør man oprette et rigtigt testamente,” lyder det fra Birgit Ilkjær-Jordan.

Beslutter du dig for at skrive et testamente, skal du være opmærksom på, om det er juridisk gældende. Er det ikke det, kan du, ifølge Birgit Ilkjær-Jordan, som er formand for Danske Arveretsadvokater, i værste fald ende med at gøre situationen værre for dine efterladte. Foto: PR
Vær ekstra opmærksom på den nye arvelov

Hun gør opmærksom på, at der i 2008 kom en ny arvelov, som på mange måder løser nogle arvedelinger, men at den ofte kræver, at man foretager nogle tilvalg.

”For eksempel tror mange, at den nye arvelov har betydet, at samlevende automatisk arver hinanden, men det gør de ikke - de skal oprette et testamente,” siger hun.

Samlevende uden børn kan testamentere 100 procent til hinanden. Ugifte samlevende, som har børn sammen, kan testamentere 87,5 procent af deres formue til hinanden. Har de ikke fælles børn men egne børn, kan de testamentere 75 procent til hinanden, og når de har boet sammen i mindst to år, kan de testamentere 87,5 procent til hinanden.

Birgit Ilkjær-Jordan mener også, at man skal være ekstra opmærksom, hvis man har ”særbørn” - og lever, eller har levet i en sammenbragt familie.

”Har man en ”blandet” arvingskreds, som vi for eksempel ser i DR-serien Arvingerne - som man ikke regner med kan håndtere et skifte selv på en ordentlig måde - så kan man i et testamente bestemme, at boet skal behandles af en bobestyrer, der er advokat - og som kan sørge for en fornuftig afvikling af bobehandlingen i overensstemmelse med de regler, som gælder i loven,” siger hun.

Ifølge Birgit Ilkjær-Jordan kan man få et juridisk gældende testamente hos en advokat med speciale i arveret for omkring 4-6.000 kroner.

”Det er ikke anbefalelsesværdigt at lave testamentet selv, og så råder jeg desuden til, at man finder en advokat med speciale i arveret, for det er blevet vigtigere med et indgående kendskab til reglerne efter den nye arvelov,” siger hun.

Følg
Jyllands-Posten
Bedemand H. J. Madsen

Vi dør fysisk – men ikke digitalt

Hvor mange sociale konti har du? Er du på Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn - har billeder liggende på Dropbox - og er i besiddelse af et par forskellige mail-konti? Hvad sker der med din digitale arv, når du dør? Hvis du ikke har truffet et aktivt valg, så vil du formentlig leve videre digitalt efter din død.
Bedemand H. J. Madsen

Tænk over fordelingen af dine værdier, inden du dør

Et testamente minimerer risikoen for familiære arvekonflikter, hvor der kan være mange følelser på spil.
Bedemand H. J. Madsen

Sorgprocessen er en vigtig heler

Tillad dig selv at være i de forskellige sorgfaser, når nogen tæt på dig er død: Det er helende for dig. Lukker du dine følelser ude, kan du ende med en kronisk sorgreaktion.
Bedemand H. J. Madsen

Hvad gør du, hvis dit familiemedlem dør i udlandet?

Hvis der sker et dødsfald i udlandet blandt en af dine allernærmeste, skal det håndteres anderledes, end hvis det sker herhjemme.
Bedemand H. J. Madsen

Husk at skrive din sidste vilje ned

Hvis du allerede nu ved, hvad der skal ske med dig, når du er død, så kan det være en stor fordel at få skrevet det ned. Det vil gøre situationen lettere for dine efterladte, som står med meget andet praktisk og ikke mindst med en kæmpe sorg, når du er død.