Bedemand H. J. Madsen

Sorgprocessen er en vigtig heler

Tillad dig selv at være i de forskellige sorgfaser, når nogen tæt på dig er død: Det er helende for dig. Lukker du dine følelser ude, kan du ende med en kronisk sorgreaktion.

Når vi mister en, vi elsker, går vi med sorg i hjertet, og derfor er sorgprocessen vigtig og skal ikke styres med vores fornuft, lyder det fra Annette Østergaard, der er klinisk psykolog og til dagligt beskæftiger sig med sorg.
Artiklen er leveret af

Du er formentlig aldrig blevet forelsket via din fornuft. Det er dine følelser, der har knyttet dig tæt til et andet menneske, og de følelser stikker dybt. Når vi mister en, vi elsker, går vi derfor også i sorg med hjertet, ikke med fornuften.

”Derfor er sorgprocessen vigtig, og den skal ikke styres med vores fornuft - den er et langt farvel til den, vi har stået nært,” lyder det fra Annette Østergaard, der er klinisk psykolog og til dagligt beskæftiger sig med sorg.

Sorgen er delt op i nogle forskellige faser, hvor chokfasen er den første og korteste - den varer som regel mellem tre og 14 dage:

”Man føler, man bevæger sig rundt i en uvirkelighedstilstand, og her har følelserne ikke lyst til at sige farvel. Det er man slet ikke parat til, og derfor bliver følelserne ofte placeret som i en ubåd, der nogle gange dukker op til overfladen. Fornuften får i den her fase lov til at have overtaget, og det er smart, for der skal klares meget praktisk i den periode. Hvis det havde været i stenalderen, og manden i familien var død, nyttede det ikke noget, at konen ikke havde kræfter til at samle mad til deres børn,” fortæller Annette Østergaard og uddyber, at ubåden dog vil dukke op til overfladen flere gange i form af følelsesudbrud, og når den har været oppe tilstrækkeligt mange gange, så indsætter benægtelsesfasen, som i gennemsnit varer to måneder.

Giver man sig selv lov til at have følelser og være ked af det, når en tæt på er død, kan der i næste fase komme en form for sorgdepression, som er præget af savn og længsel og desuden en angstfase, hvor man er bange for at miste andre nærtstående - for nu har man jo lige mistet én gang. Foto: Colourbox
Nogle kan have svært ved at gennemleve sorgen

Nogle får i den fase travlt med at komme på arbejde, og man klarer det hele fint. Folk omkring en vil måske reagere positivt og få indtryk af, at det klarer vedkommende rigtig godt.

”Så kan personen tro, at det er godt, at han eller hun ikke reagerer. Det indebærer, at de måske undertrykker deres følelser, og det kan give problemer senere,” siger Annette Østergaard og tilføjer, at man groft sagt kan dele mennesker op i to typer, hvor den ene type er den, der har haft en opvækst, hvor det var okay at vise følelser og græde - og den anden, hvor det ikke har været tilladt.

Den sidstnævnte type vil lægge låg på sine følelser og vil have svært ved at gennemleve en sorg. De vil ifølge Annette Østergaard efter noget tid ofte ende hos lægen, fordi de tror, at de har fået en depression. De kan som regel slet ikke forstå, hvad der er sket, men de har ligget under for andres forventninger, og det kan i værste fald skabe en kronisk sorgreaktion.

”Den er skabt af en ubearbejdet sorg. Derfor er det så vigtigt, at man tillader sig selv at være i sorgen. Har man haft en opvækst, hvor det har været tilladt at græde og vise følelser, så vil man komme ud af sorgfasen på egen hånd - andre kan få hjælp af en psykolog, der kan hjælpe dem videre,” siger Annette Østergaard.

Så siger man aktivt farvel

Giver man sig selv lov til at have følelser og være ked af det, så kan der i næste fase komme en form for sorgdepression, som er præget af savn og længsel og desuden en angstfase, hvor man er bange for at miste andre nærtstående - for nu har man jo lige mistet én gang.

Derefter kommer idealiseringsfasen, hvor man måske tænker på, at man burde have haft besøgt afdøde noget mere og får skyldfølelse.

”Derefter kommer det, som vi kalder tsunamien, hvor man kan blive rigtig vred over at være blevet forladt af den, der er død. Nu er det dig, der står med græsslåmaskinen, skal hente børnene osv. Det plejer samtidig at være tsunamien, der blæser alle de andre følelser væk, og så siger man først dér aktivt farvel,” forklarer Annette Østergaard og uddyber, at accepten af tingenes tilstand derefter melder sig det næste halve år, hvor sorgprocessen langsomt aftager.

Nu vil den efterladte særligt tænke over den døde på dødsdagen eller den dag, hvor vedkommende havde fødselsdag.

”Vær desuden opmærksom på, at det kan være særligt svært til højtider, hvor det pludselig kan virke meget tomt uden den, man har elsket,” siger Annette Østergaard.

Følg
Jyllands-Posten
Bedemand H. J. Madsen

Vi dør fysisk – men ikke digitalt

Hvor mange sociale konti har du? Er du på Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn - har billeder liggende på Dropbox - og er i besiddelse af et par forskellige mail-konti? Hvad sker der med din digitale arv, når du dør? Hvis du ikke har truffet et aktivt valg, så vil du formentlig leve videre digitalt efter din død.
Bedemand H. J. Madsen

Tænk over fordelingen af dine værdier, inden du dør

Et testamente minimerer risikoen for familiære arvekonflikter, hvor der kan være mange følelser på spil.
Bedemand H. J. Madsen

Sorgprocessen er en vigtig heler

Tillad dig selv at være i de forskellige sorgfaser, når nogen tæt på dig er død: Det er helende for dig. Lukker du dine følelser ude, kan du ende med en kronisk sorgreaktion.
Bedemand H. J. Madsen

Hvad gør du, hvis dit familiemedlem dør i udlandet?

Hvis der sker et dødsfald i udlandet blandt en af dine allernærmeste, skal det håndteres anderledes, end hvis det sker herhjemme.
Bedemand H. J. Madsen

Husk at skrive din sidste vilje ned

Hvis du allerede nu ved, hvad der skal ske med dig, når du er død, så kan det være en stor fordel at få skrevet det ned. Det vil gøre situationen lettere for dine efterladte, som står med meget andet praktisk og ikke mindst med en kæmpe sorg, når du er død.