Aabenraa Kommune

Her snakker man over hækken

Familien Fink flyttede fra Horsens til Aabenraa, da de gode jobs viste sig. Udover drømmejobs glæder familien sig over naturen, billige huspriser og ikke mindst den gode skole til børnene.

Familien Fink har ikke fortrudt springet fra Østjylland til Sønderjylland. Her er Kim og Marie Fink på Aabenraa Havn med børnene Laura (tv), Baylee, Noah, og på mors arm sidder Gerda på tre måneder. Aabenraa er en livlig handelsby, men med en tryg og rolig trafik, hvor børn kan cykle sikkert rundt i byen.

Artiklen er leveret af Aabenraa Kommune

Når Marie og Kim Fink sidder i deres have i Aabenraa, er der ingen sirener fra udrykningskøretøjer, der forstyrrer fuglenes fløjten. Forældrene lader uden at blinke deres børn cykle alene til fritidsaktiviteter og ned i byen. Sådan var livet ikke, da familien, der tæller far, mor og fire børn, boede i Horsens.

”Der var meget støjforurening, og børnene fik ikke selv lov at cykle alene ind til byen. I Aabenraa føler vi os trygge ved at lade børnene cykle selv, og vi nyder freden, når vi sidder i vores have,” siger Marie Fink, der netop er vendt tilbage på jobbet efter endt barsel. Nu er det hendes mand Kim, der er på barsel med lille Gerda på seks måneder.

Marie Fink er selv vokset op i Aabenraa. I 2014 flyttede hun tilbage til byen med sin familie.

”Vi havde den holdning, at vi flyttede efter drømmejobbet, og da det viste sig i Sønderjylland, flyttede vi til Aabenraa,” siger 36-årige Marie Fink.

Hun er uddannet folkeskolelærer, men arbejder som koordinator for Global House i Sønderborg. Hendes mand, Kim Fink, blev færdig med sin pædagoguddannelse, før familien flyttede.

Der er gode handelsmuligheder i Aabenraa, der dækker muligheder for folk i alle aldre. Foto: Lene Esthave

Lærere med overskud

Familiens største børn, Laura på 12, Noah på 12 og Baylee på ni år går på Stubbæk Skole.

”Vi har valgt den skole, der er bedst for vores børn. Lærerne har ambitioner på børnenes vegne, og klasserne er på kun 20 elever. Trods skolereformen er der overskud til at lave projekter og teaterforestillinger, og vores børn har virkelig rykket sig fagligt,” fortæller Marie Fink.

Familien bor til leje. De har netop solgt deres gamle hus i Horsens og er begyndt at kigge efter egnede huse i byen. Parret har dog bemærket, at de i Aabenraa får flere kvadratmeter for pengene end i deres gamle hjemby.

”Aabenraa har nogle helt andre huspriser end Horsens,” konstaterer Marie Fink.

Når familien har fri, nyder de naturen omkring Aabenraa. De bor lige ved Knapstien, som er en cykel- og vandresti, der er anlagt på den gamle jernbanestrækning mellem Aabenraa og Stentoft, og familiens hund elsker en tur i den store uindhegnede hundeskov, der også ligger tæt på familiens hjem.

Aabenraa er på vejen

Marie Fink har sine forældre i Aabenraa, men da hun ikke har boet i byen i 13 år, var hun og resten af familien indstillet på, at de måtte gøre en indsats for at skabe et netværk. Kim Fink dyrker meget sport, og han blev hurtigt involveret i byens sportsliv.

”Naboerne inviterede ham med til crossfit, for her snakker man over hækkene. Det gjorde vi ikke i Horsens,” konstaterer Marie Fink.

I Aabenraa Kommune har man en vision om at fremme det gode liv for borgerne med en lang række initiativer. Familien Fink har især haft glæde af Aabenraa Kommunes netværk ’Ny i by’, der er skabt til nyansatte tilflyttere i kommunen.

”Selv om mange i netværket ikke har børn, har vi haft stor glæde af at mødes med andre tilflyttere. Her har vi kunnet udveksle erfaringer og få gode råd, som da vi skulle holde barnedåb og manglede et sted at holde festen,” fortæller hun.

Også de gamle venner og parrets søskende er gode til at komme til Aabenraa. ”Vores venner er søde til at komme forbi, når de har været syd for grænsen. Faktisk får vi flere besøg end før, for Aabenraa ligger lige på vejen.”

Følg
Jyllands-Posten
Aabenraa Kommune

Aabenraa går fra provinsby til attraktiv studieby

I Aabenraa samarbejder byens ni uddannelsesinstitutioner tæt med kommune, virksomheder, kultur- og fritidsinstitutioner. Idéen er at skabe en attraktiv studieby og et tæt fællesskab ved at lade de unge få indflydelse på byens udvikling.
Aabenraa Kommune

Ny viden får ledige i job

Aabenraa Kommune bruger mange ressourcer på at videreuddanne kommunens ledige og kontanthjælpsmodtagere. Det er til gavn for kommunens økonomi, virksomhederne, der mangler kvalificeret arbejdskraft, og de ledige, som får nye kvalifikationer og bedre muligheder for at finde et job.
Aabenraa Kommune

Erhvervsfællesskab gør stærk

Padborg er porten til Europa. Derfor er en række virksomheder gået sammen og har skabt erhvervsfællesskabet Padborg Transportcenter, som skal sikre vækst til området, optimalt samarbejde med Aabenraa Kommune og løse dagligdags problemer.
Aabenraa Kommune

Her snakker man over hækken

Familien Fink flyttede fra Horsens til Aabenraa, da de gode jobs viste sig. Udover drømmejobs glæder familien sig over naturen, billige huspriser og ikke mindst den gode skole til børnene.
Aabenraa Kommune

Naturmælk vækster i Aabenraa Kommune

Det sønderjyske andelsmejeri Naturmælk havde stor glæde af Aabenraa Kommunes erhvervspilot, da det økologiske mejeri stod overfor en udvidelse. Mejeriet har gennem årene oplevet stor vækst og satser på at spille en stor rolle i den grønne udvikling i området.
Aabenraa Kommune

Vi blev budt velkommen med åbne arme

Jonas Azimi og Maria Jessen blev lokket fra de store universitetsbyer til Aabenraa, hvor spændende og udfordrende jobs ventede. Begge frygtede ensomheden i den nye by, men de er faldet godt til. Aabenraa Kommune har fokus på det gode liv og gør en særlig indsats for, at unge tilflyttere hurtigt får et netværk i byen.