Aabenraa Kommune

Ny viden får ledige i job

Aabenraa Kommune bruger mange ressourcer på at videreuddanne kommunens ledige og kontanthjælpsmodtagere. Det er til gavn for kommunens økonomi, virksomhederne, der mangler kvalificeret arbejdskraft, og de ledige, som får nye kvalifikationer og bedre muligheder for at finde et job.

Camilla Nissen var glad for sit job i landbruget, men ryggen kunne ikke klare det hårde arbejde. I dag er hun buschauffør i Aabenraa og er glad for sit nye job.

Artiklen er leveret af Aabenraa Kommune

Stiger man på bussen i Aabenraa, kan man møde den tidligere landmand, Camilla Nissen, bag rattet.

Efter en operation for en diskosprolaps måtte hun opgive det fysisk krævende arbejde i landbruget og skulle til at tænke i nye baner.

Efter tre måneders jobsøgning blev Camilla Nissen i maj 2017 ansat som buschauffør for Sydtrafik i Aabenraa
”Jeg kan lide at køre, og jeg kan godt lide kontakten med andre mennesker, så derfor var det oplagt at blive buschauffør,” siger 27-årige Camilla Nissen.

På chaufførskolen Dekra i Vejen, der hører under Amu Center Sydjylland, gennemgik hun et 30 dages langt kursusforløb, som hun fik bevilliget af Aabenraa Kommune.

”Det er et godt initiativ fra kommunens side. De er nødt til at få folk i arbejde, men det skal ikke være hvad som helst, for så stopper folk igen. Når man har fundet det rigtige job, er kommunen gode til at hjælpe en med at få de kvalifikationer, man skal bruge, ” siger Camilla Nissen.

Dekra tilbød kursisterne en tre måneders jobgaranti og efter tre måneders jobsøgning, blev Camilla Nissen i maj 2017 ansat som buschauffør for Sydtrafik i Aabenraa. Hun er glad for jobbet og nyder den daglige kontakt med passagerne.

”Det betyder rigtig meget for mig at få et arbejde igen, for det er ingen dans på roser at være ledig. Nu har jeg igen noget at fortælle min kæreste om aftenen. Da jeg gik hjemme, skete der jo ikke noget,” fortæller hun.

God effekt

Aabenraa Kommune har arbejdet målrettet med at øge de lediges kompetencer i tre år, og kommunens tal viser, at kurserne for ledige har en god effekt. Lidt over 60 procent er kommet i arbejde lige efter et kursusforløb, og resten forventes i job over tid.

”Vi har en række virksomheder, som har svært ved at finde kvalificerede medarbejdere. Derfor arbejder vi målrettet med at videreuddanne de ledige, der er aktiveringsparate. Men det er noget for noget, for hvis vi skal bruge penge på at give en borger nye kompetencer, skal der også gerne være et job i den anden ende,” siger Nikolaj Stage Jensen, der er kontorleder for Job og virksomhed på Jobcenter Aabenraa.

”Mange har dårlige oplevelser med at gå i skole eller er lidt oppe i årene, og så kan det være en udfordring at skulle på kursus. Men det virker meget motiverende, at de formentlig kan få et job efter kurset,” siger Nikolaj Stage Jensen.

Jobcentret har konsulenter, der opsøger kommunens virksomheder for at kortlægge deres behov for arbejdskraft.

”Mangler en virksomhed en faglært elektriker, kan vi ikke gøre noget, men så kan vi undersøge, om der er funktioner i jobbet, som kan varetages af en ufaglært og hjælpe med at finde en person, der kan udfylde den del af jobbet,” fortæller kontorlederen.

Væk fra kontanthjælp

Også kontanthjælpsmodtagerne i Aabenraa bliver med kommunens hjælp hjulpet ud af systemet. Investeringsstrategien hedder KIK, og kommunen bruger 68 millioner kroner på at hjælpe aktiveringsparate kontanthjælpsmodtagere i job, uddannelse eller på anden ydelse. Målet var at halvere antallet af aktiveringsparate kontanthjælpsmodtagere fra 1.000 til 500 personer.

”Vi nåede målet langt tidligere end forventet. Vi har lavet en håndholdt indsats for hver enkelt med hjælp fra de relevante fagpersoner og virksomheder. Endelig har vi nedbragt antallet af sager hos sagsbehandlerne, så de har en tættere dialog med borgerne,” siger Nikolaj Stage Jensen.

Med et deltidsjob på 24-25 timer om ugen kan mange vinke farvel til kontanthjælpen.

Det løfter folk at få en rigtig lønseddel i stedet for at have et klistermærke i panden med tilskud fra kommunen, Det betaler sig for kommunen,” siger kontorlederen for Job og virksomhed på Jobcenter Aabenraa.

Følg
Jyllands-Posten
Aabenraa Kommune

Aabenraa går fra provinsby til attraktiv studieby

I Aabenraa samarbejder byens ni uddannelsesinstitutioner tæt med kommune, virksomheder, kultur- og fritidsinstitutioner. Idéen er at skabe en attraktiv studieby og et tæt fællesskab ved at lade de unge få indflydelse på byens udvikling.
Aabenraa Kommune

Ny viden får ledige i job

Aabenraa Kommune bruger mange ressourcer på at videreuddanne kommunens ledige og kontanthjælpsmodtagere. Det er til gavn for kommunens økonomi, virksomhederne, der mangler kvalificeret arbejdskraft, og de ledige, som får nye kvalifikationer og bedre muligheder for at finde et job.
Aabenraa Kommune

Erhvervsfællesskab gør stærk

Padborg er porten til Europa. Derfor er en række virksomheder gået sammen og har skabt erhvervsfællesskabet Padborg Transportcenter, som skal sikre vækst til området, optimalt samarbejde med Aabenraa Kommune og løse dagligdags problemer.
Aabenraa Kommune

Her snakker man over hækken

Familien Fink flyttede fra Horsens til Aabenraa, da de gode jobs viste sig. Udover drømmejobs glæder familien sig over naturen, billige huspriser og ikke mindst den gode skole til børnene.
Aabenraa Kommune

Naturmælk vækster i Aabenraa Kommune

Det sønderjyske andelsmejeri Naturmælk havde stor glæde af Aabenraa Kommunes erhvervspilot, da det økologiske mejeri stod overfor en udvidelse. Mejeriet har gennem årene oplevet stor vækst og satser på at spille en stor rolle i den grønne udvikling i området.
Aabenraa Kommune

Vi blev budt velkommen med åbne arme

Jonas Azimi og Maria Jessen blev lokket fra de store universitetsbyer til Aabenraa, hvor spændende og udfordrende jobs ventede. Begge frygtede ensomheden i den nye by, men de er faldet godt til. Aabenraa Kommune har fokus på det gode liv og gør en særlig indsats for, at unge tilflyttere hurtigt får et netværk i byen.