Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail
Aabenraa Kommune

Naturmælk vækster i Aabenraa Kommune

Det sønderjyske andelsmejeri Naturmælk havde stor glæde af Aabenraa Kommunes erhvervspilot, da det økologiske mejeri stod overfor en udvidelse. Mejeriet har gennem årene oplevet stor vækst og satser på at spille en stor rolle i den grønne udvikling i området.

Naturmælk blev i sin nuværende form grundlagt i 1994 af en gruppe økologiske sønderjyske landmænd. ”De var fremsynede og mente, at det var uheldigt, at man hældte gift på noget, som dyr og mennesker skulle have i munden,” fortæller mejerichef Leif Friis Jørgensen fra Naturmælk.

Kort før jul modtog Leif Friis Jørgensen, der er mejerichef på det økologiske andelsmejeri Naturmælk i Tinglev, et opkald fra en person, der præsenterede sig som erhvervspilot fra Aabenraa Kommune. Erhvervspiloten havde læst i avisen, at Naturmælk havde købt nabogrunden og nu råder over 50.000 kvadratmeter jord.

”Kommunen følger med i pressen og erhvervslivet, så de havde en formodning om, at vi havde planer om at udvide, og derfor tilbød erhvervspiloten sin hjælp,” fortæller Leif Friis Jørgensen.

Virksomhedsservice i Aabenraa Kommune:

Aabenraa Kommune har en række serviceydelser, der skal sikre, at virksomhederne i kommunen får de bedste muligheder for vækst, finde kvalificeret arbejdskraft eller videreuddanne de eksisterende medarbejdere.

  • Erhvervspilot - et tilbud til ejere af virksomheder, der skal flytte, udvide eller etablere ny virksomhed i Aabenraa Kommune. Erhvervspiloten er en kontaktperson, som følger hele sagsforløbet og hjælper og guider virksomheden gennem hele processen. Læs mere: www.aabenraakommune.dk
  • Videreuddannelse eller opkvalificering - Jobcenteret har de seneste tre år arbejdet intensivt med at forbedre de lediges kompetencer, så de passer til virksomhedernes behov for medarbejdere. Centrets konsulenter er opsøgende i forhold til at få kortlagt virksomhedernes behov for arbejdskraft. Læs mere: http://www.jobcenteraabenraa.dk/opkvalificering/
  • Partner Jobmatch – et tilbud til nyansatte par eller familier, der flytter til området, fordi den ene har fået et job. Partneren bliver matchet med virksomheder. Læs mere: www.businessaabenraa.com
  • Grænsependlerrådgivning – her kan borgere, der bor i et land og arbejder i et andet, søge rådgivning. Ordningen er et samarbejde mellem regionen, de sønderjyske kommuner og Kreiz Schleswig-Flensburg, og den giver virksomhederne bedre mulighed for at rekruttere medarbejdere fra begge sider af grænsen. Læs mere her: www.pendlerinfo.org
Erhvervspilot-ordningen er etableret af Aabenraa Kommune med det formål at hjælpe virksomheder med etablering, flytning eller udvidelse, og Naturmælk havde netop planer om at udvide mejeriet.

”Naturmælk er løbende vokset gennem årene, og vi har behov for at tilpasse virksomheden, så der bliver plads til en større produktion og flere medarbejdere. I øjeblikket producerer vi mere, end vi har plads til,” siger mejerichefen.

At være god til at producere økologiske oste, mælk og smør betyder ikke, at man ved meget om byggetilladelser og brandregulativer. Derfor har Leif Friis Jørgensen været glad for sit samarbejde med erhvervspiloten fra Aabenraa Kommune.

”Det har været en kæmpe hjælp fra den første dag. Man gør tingene rigtigt fra starten, og erhvervspiloten hjalp os med at finde de bedste løsninger. Når man skal bygge, kommer man tit for sent i gang, og så er det rart, at man kan komme lidt hurtigere i mål,” konstaterer mejerichefen.

Firstmovers

Erhvervspiloten følger projektet fra start til slut og guider virksomheden gennem hele processen. Erhvervspiloten kender systemet og lovgivningen, og for virksomhederne er det en fordel, at de kun skal kommunikere med én person.

”Når kommunen sætter en specialist til rådighed, der kender reglerne og systemet, går processen meget hurtigere,” siger Leif Friis Jørgensen.

Byggeplanerne i Tinglev er dog sat i bero, da Naturmælk ved årsskiftet fusionerede med det sjællandske mejeri Øllingegaard, så mejeriet nu tæller 42 landmænd. Samtidig er omsætningen steget med 70 mio. kr. til 330 mio. kr. Leif Friis Jørgensen regner dog med, at byggeriet tidligst går i gang i løbet af det næste regnskabsår. Foreløbig er det blevet til et nyt smørkammer.

”Vi havde virkelig behov for at udvide vores smørkammer, og heldigvis var kommunen hurtig til at agere,” fortæller Leif Friis Jørgensen.

Det økologiske andelsmejeri Naturmælk blev i sin nuværende form grundlagt i 1994 af en række sønderjyske landmænd.

”Da vi begyndte at producere økologisk mælk i 1988, var der ikke mange, der troede på det, men i dag er 30 procent af al drikkemælk i Danmark økologisk. Vi var firstmovers, og det har givet os en fordel i markedet,” siger Leif Friis Jørgensen.

Synergieffekt med Apple

Naturmælk producerer primært til det danske marked, men syd for grænsen er man også ved at få øjnene op for det økologiske mejeri.

”Når vi laver Danmarks bedste ost, er der også nogle udlændinge, der synes, at det er spændende, så vi har fokus på muligheden for mere eksport. Det vil også være med til at fremtidssikre vores virksomhed. Med vores placering i Tinglev ligger vi jo lige ved porten til Europa,” siger mejerichefen.

Han forudser, at placeringen i Aabenraa Kommune bliver ekstra interessant, når Apple bygger et stort datacenter til seks mia. kr. i kommunen. Danmarks omstilling til grøn energi har vejet tungt i Apples beslutning om at lægge to datacentre her i landet.

”Der er en positiv grøn udvikling i vores område, og jeg håber, at Naturmælk kommer til at spille en rolle i den fortsatte udvikling. Når Apples datacenter åbner, kommer der til at ske en masse ting. Der bliver skabt en synergieffekt mellem Aabenraa Kommune og de bæredygtige virksomheder, og sammen kan vi gøre os sexede overfor de unge mennesker, så de vælger vores område,” forudser Leif Friis Jørgensen, der også er formand for Udviklingsråd Sønderjylland.

Artiklen er leveret af Aabenraa Kommune

Følg
Jyllands-Posten
Aabenraa Kommune

Aabenraa går fra provinsby til attraktiv studieby

I Aabenraa samarbejder byens ni uddannelsesinstitutioner tæt med kommune, virksomheder, kultur- og fritidsinstitutioner. Idéen er at skabe en attraktiv studieby og et tæt fællesskab ved at lade de unge få indflydelse på byens udvikling.
Aabenraa Kommune

Ny viden får ledige i job

Aabenraa Kommune bruger mange ressourcer på at videreuddanne kommunens ledige og kontanthjælpsmodtagere. Det er til gavn for kommunens økonomi, virksomhederne, der mangler kvalificeret arbejdskraft, og de ledige, som får nye kvalifikationer og bedre muligheder for at finde et job.
Aabenraa Kommune

Erhvervsfællesskab gør stærk

Padborg er porten til Europa. Derfor er en række virksomheder gået sammen og har skabt erhvervsfællesskabet Padborg Transportcenter, som skal sikre vækst til området, optimalt samarbejde med Aabenraa Kommune og løse dagligdags problemer.
Aabenraa Kommune

Her snakker man over hækken

Familien Fink flyttede fra Horsens til Aabenraa, da de gode jobs viste sig. Udover drømmejobs glæder familien sig over naturen, billige huspriser og ikke mindst den gode skole til børnene.
Aabenraa Kommune

Naturmælk vækster i Aabenraa Kommune

Det sønderjyske andelsmejeri Naturmælk havde stor glæde af Aabenraa Kommunes erhvervspilot, da det økologiske mejeri stod overfor en udvidelse. Mejeriet har gennem årene oplevet stor vækst og satser på at spille en stor rolle i den grønne udvikling i området.
Aabenraa Kommune

Vi blev budt velkommen med åbne arme

Jonas Azimi og Maria Jessen blev lokket fra de store universitetsbyer til Aabenraa, hvor spændende og udfordrende jobs ventede. Begge frygtede ensomheden i den nye by, men de er faldet godt til. Aabenraa Kommune har fokus på det gode liv og gør en særlig indsats for, at unge tilflyttere hurtigt får et netværk i byen.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her