Annonce
JP Aarhus 20 år
Uddannelse

Kongelig glans over Forskningens Døgn

Forskningens Døgn blev i går officielt skudt i gang på VIA's Campus Aarhus N. Med til festlighederne var både kronprinsen og uddannelsesministeren.

Kronprins Frederik var i højt humør, da han i går var med til at åbne Forskningens Døgn.

Foyeren på VIA's Campus Aarhus N var fyldt med ca. 300 inviterede gæster og et stort antal studerende, der fyldte alle afsatser i den tre etager høje bygning.

Kronprinsen blev vist rundt i forskellige forsknings- og innovationsmiljøer. Foto: Gorm Branderup

På gulvet foran talerstolen var der ikke stillet stole op, men i stedet store bolde, hvilket kronprinsen tydeligvis syntes var en sjov idé.

Det er niende gang, der er Forskningens Døgn i Danmark. Forskningens Døgn er en landsdækkende videnskabsfestival, der finder sted den 2., 3. og 4. maj og består af omkring 500 arrangementer og foredrag fordelt ud over 111 byer i Danmark.

Formålet er at udbrede kendskabet til forskningen og særligt vække interesse for forskning blandt børn og unge.

Efter en åbningstale af rektor på VIA University College, Harald Mikkelsen, blev kronprinsen og ministeren vist rundt til tre forsknings- og innovationsprodukter.

Første stop var en talende robot, som kronprinsen prøvede at styre ved hjælp af en iPad.

Robotten er især tænkt til at kunne bruges til kognitiv træning af ældre.

Herefter gik turen til en letvægts-elbil, som tydeligvis havde kronprinsens store interesse, og han fik da også lov til at få en køretur rundt i foyeren sammen med Morten Østergaard. På turen valgte chaufføren, på opfordring fra kronprinsen, at køre ind i de store bolde, der lå på gulvet foran scenen.

Den lille rundtur sluttede af med et kig på militærtøj, der i dagens anledning hed tekstiler, der kan redde liv.

To kåringer

Til arrangementet torsdag skulle der også kåres to vindere i to forskellige konkurrencer.

Den ene er Innovationsprisen 2013, en ny pris som VIA har opfundet for at sætte fokus på innovation.

59 studerende har indsendt deres forslag, og her ud af var tre blevet nomineret.

Vinderen, der blev fundet ved afstemning blandt dagens gæster, blev Kirsten Siig Pallesen fra fysioterapeutuddannelsen på Professionshøjskolen Metropol i København.

Vinderideen hedder SoleOption og er en tyk gelésål med en tynd midterlinje i for eksempel hård gummi, som man kan bruge i sin sko.

Sålen er tænkt som et alternativ til det runde vippebræt, som er meget brugt til genoptræning af især ankelskader. Med prisen følger en check på 50.000 kr.

Der blev også fundet en vinder i Uddannelsesministeriets Forskningskommunikationspris på 100.000 kr..

Her blev vinderen Research Group for Criminal Justice Ethics, der modtog prisen for deres gode evne til at kommunikere deres forskningsarbejde om forbrydelse og straf ud til et bredt publikum.

Du kan læse mere om Forskningens Døgn på www.forsk.dk.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Sket i byen

På skraldejagt i skovbunden

En gruppe børn og voksne var søndag formiddag ude og samle affald i Riis Skov på foranledning af familiemediet "Børnenes Aarhus".
Kommentar
Debatindlæg
Aarhus' historie
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her