*

Uddannelse

Her er tre af universitetets tungeste eksamener

JP Århus har kigget nærmere på tre af de bogligt tunge eksaminer på Aarhus Universitet.

Arkivfoto: Ole Lind

Når de studerende på økonomi når til 2. semester, bliver de for alvor sat på prøve. Faget makroøkonomi, matematik og statistik fylder det meste af semestret og er en eksamen, der bliver imødeset med ærefrygt.

»Det er 20 minutters mundtlig eksamen uden forberedelse - lige på og hårdt. Den eksamensform har de kun prøvet én gang før på 1. semester, men denne gang kender de ikke spørgsmålene på forhånd,« forklarer adjunkt Allan Sørensen fra Institut for Økonomi.

Den ukendte eksamensform kan være en af grundene til, at faget har fået ry for at være svært blandt de studerende.

»Men de får faktisk bedre karakterer nu, end da der var en skriftlig eksamen i faget,« påpeger Allan Sørensen.

Pensum i faget ligger på omkring 1.200 sider.

»Det lyder måske af lidt i forhold til nogle af fagene på andre fakulteter, men sådan kan man ikke altid gøre det op. De økonomistuderende skal vise, at de kan finde ud af at bruge de makroøkonomiske redskaber og modeller, som de har lært, og at de behersker de teoriområder, som vi har gennemgået,« siger Allan Sørensen.

Jura stiller store krav


Vejen til et fedt advokatjob går gennem jurastudiets eksamen i formueret.

»Der er fokus på den. Hvis de studerende vil være advokater, er formueret et punkt, man kigger meget på,« siger studieleder Anne-Dorte Bruun Nielsen, Juridisk Insitut.

Med et pensum på mellem 2.000 og 3.000 sider er der nok for de studerende at tage fat i, når de tygger sig igennem faget, som dækker over alle typer aftaler indgået mellem privatpersoner, firmaer og andre ikke-offentlige instanser. Derudover er der en omfattende liste af krav til, hvad de studerende skal kunne til eksamen, som foregår med alle hjælpemidler over to gange, begge på seks timer.

»Det er meget præcist beskrevet. Vi stiller store krav, for det er en afsluttende eksamen på bachelordelen,« siger Anne-Dorte Bruun Nielsen.

De fleste studerende er færdig med deres bacheloruddannelse efter formuerets-faget, som derfor også leder ind til kandidatuddannelsen. Det er også en grund til de høje krav, forklarer hun.

Medicin er forståelse


Medicin har ry for at være en uddannelse med meget fokus på udenadslære, men det er ikke det vigtigste i et af studiets berygtede eksamener.

4. og 5. semester leder op til eksamen i faget fysiologi med biofysik, og her er det op til de studerende at bevise, at de har forståelse for kroppens funktioner, og at de besidder en portion sund fornuft.

»Hukommelsesstoffet er med, men det handler ikke om detaljerne. Det vigtigste er ræsonnementer. Hvis du gør noget på en god og fornuftig måde, betyder en lille afvigelse i resultatet ikke så meget,« siger institutleder Ole Sonne fra Institut for Fysiologi og Biofysik.

Men det er ikke sådan, at alle svar er lige gode.

»Hvis man nu kommer frem til et blodtryk, der er 10 gange det normale eller til, at en maratondeltager skal drikke 5.000 liter vand for at genoprette sin væskebalance efter et løb, skal fornuftsvæsenet stoppe én,« forklarer Ole Sonne.

Institutlederen er enig i, at faget munder ud i en af de svære eksamener på medicin, men det er der grund til.

»Fysiologi er et svært fag. Det skiller sig også lidt ud fra udenadslæren på de første studieår. Her er det problemknusningen, hvor man giver et problem, de ikke har set før, og ser, om de kan løse det. Lidt ligesom når de senere får patienter.«

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her