Uddannelse

Forældre: En kamp, når barnet ikke passer til skolen

Hvis et barn ikke trives i en normalklasse, kan en løsning have lange udsigter, mener forældre til børn med udviklingsforstyrrelser.

Socialdemokraterne i Aarhus Byråd har bedt børne- og ungerådmand Bünyamin Simsek (V) om bl.a. at redegøre for, hvor mange børn der ikke går i skole i Aarhus Kommune. Rådmanden har netop svaret, at skolerne fra januar er begyndt at indberette, men at tallene først foreligger til april. Foto: Olena Teslya

Mange forældre til børn, der på grund af udviklingsforstyrrelser ikke kan trives i en normal klasse, føler, at de må kæmpe en langvarig kamp for at få et alternativt skoletilbud. Resultatet kan være lange perioder uden undervisning.

Gitte Skovfoged fra Mårslet er mor til en pige med en udviklingsforstyrrelse. Datteren går i 6. klasse, men fra august til december i fjor gik datteren i skole omkring tre dage om ugen. Siden december har hun kun haft seks skoledage.

»Som forælder rammer man et stort hul, når ens barn ikke lige kan være i en ramme med 28 børn. Det er en enorm kamp, indtil der bliver fundet en anden løsning,« fortæller Gitte Skovfoged.

Flere diagnose-børn presser kommunen

Også Betina Blangsted og hendes mand rendte panden mod en mur, da de bad om hjælp til deres søn med asperger.

»Jeg tror, at skolereform og inklusion har trukket alle kræfter ud af systemet. Der er ikke det nødvendige overblik, overskud eller økonomiske ressourcer,« fortæller Betina Blangsted, som selv sammen med sin mand og bedsteforældrene har passet og undervist deres nu niårige søn, da han ikke længere ville i skole.

Socialdemokraterne i Aarhus Byråd har bedt børne- og ungerådmand Bünyamin Simsek (V) om bl.a. at redegøre for, hvor mange børn der ikke går i skole i Aarhus Kommune. Rådmanden har netop svaret, at skolerne fra januar er begyndt at indberette, men at tallene først foreligger til april.

18 børn står dog på en såkaldt OBS-liste, mens 20 børn aktuelt ikke møder i skole.

Socialdemokraterne frygter dog, at antallet er højere.

»Det er bekymrende, at vi ikke ved, hvor mange børn der går hjemme, og at dømme alene på det antal henvendelser, jeg har fået, kan det være rigtig mange,« siger byrådsmedlem Camilla Fabricius (S).

Pædagogisk chef og leder af Aarhus Kommunes pædagogisk psykologiske rådgivning Jan Kirkegaard er enig i, at antallet kan være højere end de 38, men at sagerne ofte er meget komplekse.

Rasmus – et barn, der ikke kan sidde stille

»Jeg kan garantere, at vi og skolerne gør alt, hvad vi kan for at gøre de individuelle forløb så målrettede som overhovedet muligt, netop for at imødegå disse vanskeligheder. Det lykkes også i en hel del tilfælde, men jeg vil også erkende, at der er sager, som er meget vanskelige,« siger han.

Nauja Fleischer er mor til en 11-årig dreng med autisme. Han går nu i 6. klasse, men hans skoletid har været præget af mange skoleskift og pauser uden undervisning.

»Jeg har oplevet en langsommelighed og træghed i systemet. Det fungerer ikke, og vi taber nogle børn. For mig er det simpelthen det værste, at jeg ser mit barn spilde sit liv,« siger hun.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kommentar: Den 4. marts bliver en skæbnedag for Europa

Merkel har slidt sine partnere ned både ude og hjemme, og resultatet kan blive en simultan politisk krise.
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: P-vagt drev borgerjagt

Regner Laursen, Kløvervej 4, Hammel

Opråb fra 23-årig: Den danske præstationskultur er sygelig

Katrine Læbo, studerende, statskundskab, Børglumvej 25, Risskov
Der er for stort et fokus på præstationer og for lidt på, hvem man er som person.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her