Annonce
JP Aarhus 20 år
Uddannelse

Skadeligt ikke at gå på wc

Det kan føre til sygdom at gå rundt med en fyldt blære, forklarer børnelæge, som nu vil undersøge, om uhumske skoletoiletter kan føre til vandladningsproblemer og forstoppelse hos børn.

Ifølge børnelægen har omkring 10 pct. af børnene i første klasse i forvejen vandladningssproblemer. Men det bliver kun værre, hvis de går og holder sig. Børnelægen opfordrer skoler og forvaltning til at opprioritere istandssættelse af gamle og ulækre toiletter. Foto: Per Folkver

Det er usundt og kan være decideret skadeligt at holde sig, fastslår børnelæge Søren Rittig ved Aarhus Universitetshospital, Skejby, og lektor ved universitetets institut for klinisk medicin.

»Det giver alle mulige problemer med vandladningen. Man kan få problemer med at tømme blæren, fordi lukkeapparatet kan blive så overudviklet, at man kan få problemer med at slappe af, når man så endelig skal tisse,« fortæller han.

Desuden kan det føre til blærebetændelse, som generer blæren yderligere.

»Det bliver en ond cirkel, som vi har svært ved at bryde på grund at de skoletoiletter,« fastslår Søren Rittig, som tilføjer, at det også kan have konsekvenser i form af forstoppelse at holde på sin afføring i længere tid.

Ifølge børnelægen har omkring 10 pct. af børnene i første klasse i forvejen vandladningssproblemer. Men det bliver kun værre, hvis de går og holder sig.

Nægter at tisse

Toiletternes ringe standard på nogle skoler står dog i vejen for behandlingen, forklarer lægen.

»Når vi behandler børn med vandladningsproblemer, siger vi til dem, at de skal huske at gå regelmæssigt på toilet – f.eks. efter hvert modul. Men de svarer, at det kan vi godt glemme, for de skal ikke tisse på skolens toiletter,« fortæller Søren Rittig.

Elever: Skolens toiletter er for åbne og for klamme

De sundhedsmæssige konsekvenser af uhumske skoletoiletter er dog ringe belyst. Universitetet vil derfor nu undersøge, om dårlige toiletforhold kan fremkalde vandladningsproblemer og forstoppelse hos børn. Studiet vil omfatte tre Aarhus-skoler med gode og dårlige toiletforhold.

»Vi vil se på, om eleverne har færre problemer på en skole, hvor der bliver gjort noget ekstra ud af toiletterne og rådgivet om gode toiletvaner. Og så vil der være en skole, hvor vi kun rådgiver, men ikke gør noget ud af toiletterne. Bare for at finde ud af, om man kan nøjes med at informere. På den sidste skole vil vi ikke foretage os noget ud over at genundersøge eleverne efter et år,« fortæller Søren Rittig.

Børnelægen opfordrer skoler og forvaltning til at opprioritere istandssættelse af gamle og ulækre toiletter.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg
Aarhus' historie
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Restaurantanmeldelse: Karruseltur på Aarhus' nye restaurant og vinbar
Der er masser af god vilje og entusiasme, men for nærværende væsentlig mindre kompetence at finde på Aarhus’ nye franskorienterede spisested. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her