Annonce
JP Aarhus 20 år
Uddannelse

Skadeligt ikke at gå på wc

Det kan føre til sygdom at gå rundt med en fyldt blære, forklarer børnelæge, som nu vil undersøge, om uhumske skoletoiletter kan føre til vandladningsproblemer og forstoppelse hos børn.

Ifølge børnelægen har omkring 10 pct. af børnene i første klasse i forvejen vandladningssproblemer. Men det bliver kun værre, hvis de går og holder sig. Børnelægen opfordrer skoler og forvaltning til at opprioritere istandssættelse af gamle og ulækre toiletter. Foto: Per Folkver

Det er usundt og kan være decideret skadeligt at holde sig, fastslår børnelæge Søren Rittig ved Aarhus Universitetshospital, Skejby, og lektor ved universitetets institut for klinisk medicin.

»Det giver alle mulige problemer med vandladningen. Man kan få problemer med at tømme blæren, fordi lukkeapparatet kan blive så overudviklet, at man kan få problemer med at slappe af, når man så endelig skal tisse,« fortæller han.

Desuden kan det føre til blærebetændelse, som generer blæren yderligere.

»Det bliver en ond cirkel, som vi har svært ved at bryde på grund at de skoletoiletter,« fastslår Søren Rittig, som tilføjer, at det også kan have konsekvenser i form af forstoppelse at holde på sin afføring i længere tid.

Ifølge børnelægen har omkring 10 pct. af børnene i første klasse i forvejen vandladningssproblemer. Men det bliver kun værre, hvis de går og holder sig.

Nægter at tisse

Toiletternes ringe standard på nogle skoler står dog i vejen for behandlingen, forklarer lægen.

»Når vi behandler børn med vandladningsproblemer, siger vi til dem, at de skal huske at gå regelmæssigt på toilet – f.eks. efter hvert modul. Men de svarer, at det kan vi godt glemme, for de skal ikke tisse på skolens toiletter,« fortæller Søren Rittig.

Elever: Skolens toiletter er for åbne og for klamme

De sundhedsmæssige konsekvenser af uhumske skoletoiletter er dog ringe belyst. Universitetet vil derfor nu undersøge, om dårlige toiletforhold kan fremkalde vandladningsproblemer og forstoppelse hos børn. Studiet vil omfatte tre Aarhus-skoler med gode og dårlige toiletforhold.

»Vi vil se på, om eleverne har færre problemer på en skole, hvor der bliver gjort noget ekstra ud af toiletterne og rådgivet om gode toiletvaner. Og så vil der være en skole, hvor vi kun rådgiver, men ikke gør noget ud af toiletterne. Bare for at finde ud af, om man kan nøjes med at informere. På den sidste skole vil vi ikke foretage os noget ud over at genundersøge eleverne efter et år,« fortæller Søren Rittig.

Børnelægen opfordrer skoler og forvaltning til at opprioritere istandssættelse af gamle og ulækre toiletter.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Fængselskammerat ser tilbage: Vi kan stadig lære af Nelson Mandela

Mac Maharaj var i 12 år en af Nelson Mandelas nærmeste kammerater på fængselsøen Robben Island. 100 år efter landsfaderens fødsel reflekterer den nu 83-årige Maharaj over Mandelas lederskab, et kvart århundrede med store politiske fejl i Sydafrika, og hvad Europa og USA kan lære af manden, der blev et internationalt symbol på fred og forsoning.
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Himmelbjerget er smuk i al sin enkelhed

Erling Melgaard Jarsbo
Himmelbjerget og omgivelserne trænger på ingen måde til udbygning med "hypet bras" og forgængeligt ragelse.
Aarhus' historie

Seks bud: Her er menneskerne, der former Aarhus om 20 år

Mona Juul. adm. direktør, Envision A/S

Aarhus er en skøn by – også om 20 år. For det er mennesker, der former byen. Ikke omvendt.

Debat: ”Generation innovation” bygger et Aarhus i kraftig vækst

Bente Steffensen, direktør, Erhverv Aarhus

Aarhus er en havne- og handelsby. Det gælder også for år 2038, hvor ungdommen byder ind med flere innovative løsninger, der får erhvervsliv, forskning og befolkning til at vokse i fællesskab.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Guide: Her er Londons "hemmelige oaser"
London er et af danskernes mest foretrukne rejsemål. Overalt i byen vrimler det med grønne oaser. Nogle er velkendte, andre er små ’hemmelige’ perler. Her får du en guide til de bedste. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her