Annonce
JP Aarhus 20 år
Uddannelse

Skadeligt ikke at gå på wc

Det kan føre til sygdom at gå rundt med en fyldt blære, forklarer børnelæge, som nu vil undersøge, om uhumske skoletoiletter kan føre til vandladningsproblemer og forstoppelse hos børn.

Ifølge børnelægen har omkring 10 pct. af børnene i første klasse i forvejen vandladningssproblemer. Men det bliver kun værre, hvis de går og holder sig. Børnelægen opfordrer skoler og forvaltning til at opprioritere istandssættelse af gamle og ulækre toiletter. Foto: Per Folkver

Det er usundt og kan være decideret skadeligt at holde sig, fastslår børnelæge Søren Rittig ved Aarhus Universitetshospital, Skejby, og lektor ved universitetets institut for klinisk medicin.

»Det giver alle mulige problemer med vandladningen. Man kan få problemer med at tømme blæren, fordi lukkeapparatet kan blive så overudviklet, at man kan få problemer med at slappe af, når man så endelig skal tisse,« fortæller han.

Desuden kan det føre til blærebetændelse, som generer blæren yderligere.

»Det bliver en ond cirkel, som vi har svært ved at bryde på grund at de skoletoiletter,« fastslår Søren Rittig, som tilføjer, at det også kan have konsekvenser i form af forstoppelse at holde på sin afføring i længere tid.

Ifølge børnelægen har omkring 10 pct. af børnene i første klasse i forvejen vandladningssproblemer. Men det bliver kun værre, hvis de går og holder sig.

Nægter at tisse

Toiletternes ringe standard på nogle skoler står dog i vejen for behandlingen, forklarer lægen.

»Når vi behandler børn med vandladningsproblemer, siger vi til dem, at de skal huske at gå regelmæssigt på toilet – f.eks. efter hvert modul. Men de svarer, at det kan vi godt glemme, for de skal ikke tisse på skolens toiletter,« fortæller Søren Rittig.

Elever: Skolens toiletter er for åbne og for klamme

De sundhedsmæssige konsekvenser af uhumske skoletoiletter er dog ringe belyst. Universitetet vil derfor nu undersøge, om dårlige toiletforhold kan fremkalde vandladningsproblemer og forstoppelse hos børn. Studiet vil omfatte tre Aarhus-skoler med gode og dårlige toiletforhold.

»Vi vil se på, om eleverne har færre problemer på en skole, hvor der bliver gjort noget ekstra ud af toiletterne og rådgivet om gode toiletvaner. Og så vil der være en skole, hvor vi kun rådgiver, men ikke gør noget ud af toiletterne. Bare for at finde ud af, om man kan nøjes med at informere. På den sidste skole vil vi ikke foretage os noget ud over at genundersøge eleverne efter et år,« fortæller Søren Rittig.

Børnelægen opfordrer skoler og forvaltning til at opprioritere istandssættelse af gamle og ulækre toiletter.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Hovedrysten over et nyt logo
Et logo skal ikke være en intelligenstest, siger en lektor, som er kritisk over for Aarhus Universitets nye logo og design. Se logoet og det nye alfabet her og sig din mening.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Den utrolige skandale i Aarhus

Flemming Larsen, C. F. Aagaards Vej 28, Højbjerg
Skandalen i Teknik og Miljø viser, at alt er muligt i Aarhus Kommune, hvis man har de rigtige forbindelser.

Debat: Trist, at der er så lidt liv på Bispetorvet

Hans-Henrik Bisbo, malermester emeritus, Fænøgade 5, Aarhus C
Lav en helårsskøjtebane på det kedelige torv.

Debat: Psykiatrien bør have et markant løft

Rasmus Foged, regionsrådsmedlem, Alternativet i Region Midtjylland
Hvor er det tragisk, at vores psykiatriske afdelinger er så pressede, at de ikke har mulighed for at give patienterne den ro og tryghed, de skal bruge for at blive raske.
Aarhus' historie
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her