Uddannelse

Skadeligt ikke at gå på wc

Det kan føre til sygdom at gå rundt med en fyldt blære, forklarer børnelæge, som nu vil undersøge, om uhumske skoletoiletter kan føre til vandladningsproblemer og forstoppelse hos børn.

Ifølge børnelægen har omkring 10 pct. af børnene i første klasse i forvejen vandladningssproblemer. Men det bliver kun værre, hvis de går og holder sig. Børnelægen opfordrer skoler og forvaltning til at opprioritere istandssættelse af gamle og ulækre toiletter. Foto: Per Folkver

Det er usundt og kan være decideret skadeligt at holde sig, fastslår børnelæge Søren Rittig ved Aarhus Universitetshospital, Skejby, og lektor ved universitetets institut for klinisk medicin.

»Det giver alle mulige problemer med vandladningen. Man kan få problemer med at tømme blæren, fordi lukkeapparatet kan blive så overudviklet, at man kan få problemer med at slappe af, når man så endelig skal tisse,« fortæller han.

Desuden kan det føre til blærebetændelse, som generer blæren yderligere.

»Det bliver en ond cirkel, som vi har svært ved at bryde på grund at de skoletoiletter,« fastslår Søren Rittig, som tilføjer, at det også kan have konsekvenser i form af forstoppelse at holde på sin afføring i længere tid.

Ifølge børnelægen har omkring 10 pct. af børnene i første klasse i forvejen vandladningssproblemer. Men det bliver kun værre, hvis de går og holder sig.

Nægter at tisse

Toiletternes ringe standard på nogle skoler står dog i vejen for behandlingen, forklarer lægen.

»Når vi behandler børn med vandladningsproblemer, siger vi til dem, at de skal huske at gå regelmæssigt på toilet – f.eks. efter hvert modul. Men de svarer, at det kan vi godt glemme, for de skal ikke tisse på skolens toiletter,« fortæller Søren Rittig.

Elever: Skolens toiletter er for åbne og for klamme

De sundhedsmæssige konsekvenser af uhumske skoletoiletter er dog ringe belyst. Universitetet vil derfor nu undersøge, om dårlige toiletforhold kan fremkalde vandladningsproblemer og forstoppelse hos børn. Studiet vil omfatte tre Aarhus-skoler med gode og dårlige toiletforhold.

»Vi vil se på, om eleverne har færre problemer på en skole, hvor der bliver gjort noget ekstra ud af toiletterne og rådgivet om gode toiletvaner. Og så vil der være en skole, hvor vi kun rådgiver, men ikke gør noget ud af toiletterne. Bare for at finde ud af, om man kan nøjes med at informere. På den sidste skole vil vi ikke foretage os noget ud over at genundersøge eleverne efter et år,« fortæller Søren Rittig.

Børnelægen opfordrer skoler og forvaltning til at opprioritere istandssættelse af gamle og ulækre toiletter.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Rituel drengeomskæring er en ligestillingskamp

Jasmine Søgaard, gymnasielærer og socialdemokrat, Malling
Som samfund har vi pligt til at beskytte børnenes ret til at bestemmelse over egen krop

Debat: Er mere magtanvendelse virkelig svaret?

Anni Sørensen, formand for Landsforeningen LEV
Der er en nærliggende risiko for, at nye magtanvendelsesbeføjelser fører til besparelser i botilbud for voksne med udviklingshæmning. En sådan spiral kan resultere i ønsker om endnu flere beføjelser.

Debat: Skæbnetime for folkeskolen

Janus Boye, medlem af hovedbestyrelsen i landsforeningen Skole og Forældre, Aarhus | Henrik Vinther Olesen, folketingskandidat (R), Aarhus
Stadig flere vælger folkeskolen fra, og ændrer vi ikke kurs, er spørgsmålet: Vil du savne folkeskolen, når den ikke længere er her?
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Analyse: Hvor skal vi hen, Aarhus?

Analyse: Den 1. januar begyndte den nye byrådsperiode for det nyvalgte byråd i Aarhus Kommune. Men hvad bliver de 31 lokale politikeres udfordringer i de kommende fire år? JP Aarhus kommer her med et bud på byrådets fem væsentligste opgaver.
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Altid sulten? Disse fødevarer mætter mest
Vil du gerne opnå den bedst mulige mæthed med færrest mulige kalorier, peger en diætist her på den perfekte kostplan for at nå det mål. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her