*

Uddannelse

Hænder, håndværk og præcision

Miniportræt: Hønsegård, stress, høj faglighed og smil lyder nogle af beskrivelserne af Tandlægeskolen, der netop er rykket op som nr. 17 i verden. Forlæng uddannelsen og få en ligelig kønsfordeling, lyder nogle af skolens ønsker.

Godt håndværk, forstand på ledelse og gode menneskelige egenskaber er tandlægestuderende Majbritt Halkjærs (i centrum af billedet) tre krav til en god tandlæge. Foto: Casper Dalhoff

»Man skal kunne lide stress,« siger den 26-årige tandlægestuderende Majbritt Halkjær, og så smiler hun.

For hun befinder sig usædvanligt godt på Tandlægeskolen i Aarhus, hvor hun bliver færdiguddannet om to måneder.

»Det her er altså et fantastisk sted at være, for selv om vi har mega travlt, er der altid smil på læben og godmorgen til alle, man møder på gangen,« fortæller Majbritt Halkjær, der anslår sin arbejdstid på hverdage til 10-12 timer.

Jeg kan godt lide at lave noget med mine hænder.
Majbritt Halkjær, 26 år, tandlægestuderende

Tandlægeskolen i Aarhus – eller Institut for Odontologi ved Aarhus Universitet – er for nylig rykket op på 17.-pladsen over verdens bedste tandlægeskoler. Det er seks pladser bedre end sidste år, og den slags luner på Vennelyst Boulevard.

»Det er underviserne med de blå trøjer. De hvide er de studerende,« bemærker dagens ”rundviser” Eva Karring, konstitueret leder af skolen.

Vi er på 3. sal og betragter mylderet i fællesklinikken med 20-25 tandlægestole og et væld af studerende, som parvis er ved at behandle en masse patienter, mens næste hold patienter sidder klar ude i venteværelset.

Det er først på tredje år af uddannelsen, at de studerende får lov at behandle ”rigtige” patienter, og et par etager længere oppe finder man SIM-klinikken – SIM for simulering – hvor en flok yngre studerende laver tænder på en slags dukker.

Kæmpe skulderklap

Specialafdelinger, laboratorier og en røntgenafdeling er der også, og Tandlægeskolen minder på en måde om et hospital med flere afdelinger. Og det er som nævnt en institution, der nu rangerer som nr. 17 i verden på den såkaldte QS World University Ranking.

»Det er et kæmpe skulderklap til alle, og det kan da mærkes på gangene, at vi bliver lidt stolte. Fremgangen skyldes forskning og en lang række parametre, deriblandt at vi har fået et bedre renommé ude i verden,« siger Eva Karring, med henvisning til at andre forskeres vurderinger også indgår i ranglisten.

Blå bog

Tandlægeskolen

  • Institut for Odontologi ved Aarhus Universitet.
  • 305 medarbejdere (videnskabeligt, teknisk/administrativt personale og deltidsansatte tandlæger).
  • 329 studerende (hvert år optages 72 studerende)
  • I 2015 var fordelingen i optaget 79 pct. kvinder og 21 pct. mænd. Karakterkravet er 10,1 i kvote 1.
  • Tandlægeuddannelsen tager fem år.
  • Instituttets klinikker har ca. 50.000 patientbesøg og i alt 157 klinikstole.
  • Århus Tandlægehøjskole på Vennelyst Boulevard blev taget i brug i 1958. I 1992 blev skolen indlemmet som en del af Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet (nu Health) på Aarhus Universitet.

Skal hun tegne en aktuel formkurve for Tandlægeskolen, lyder den sådan her:

»Et sjovt og spændende sted at være med et højt fagligt niveau. Men også en skole, som er økonomisk trængt, og en flok studerende, der arbejder usædvanligt hårdt.«

Som det øvrige Aarhus Universitet har Tandlægeskolen været gennem en fyringsrunde og sparerunder, men Eva Karring glæder sig over, at en ranking som nr. 17 i verden gør tandlægerne til de bedst rangerede på Aarhus Universitet.

Skal hun ønske noget, der kan gøre skolen endnu bedre, ser et af ønskerne sådan her ud:

Forlæng uddannelsen med et halvt år til fem et halvt år, så der bliver to-tre måneder til et speciale og mere tid til praktik og ledelse.

Derudover så hun meget gerne en mere ligelig kønsfordeling blandt de studerende, for kvinderne på tandlægestudiet har typisk et 80/20-overtag i forhold til mændene, som det i øvrigt også er tendensen på fag som psykologi og medicin.

»Forklaringen er nok, at karakterkravet er steget, og så bliver der optaget flere kvinder. Det kan også skyldes, at tandlægefaget måske har fået et lidt mere sygeplejerskeagtigt image, som i højere grad tiltrækker kvinderne,« siger Eva Karring, der håber, at øget optag via kvote 2 kan give en mere ligelig fordeling.

Som en håndværker

Studerende Majbritt Halkjær er enig.

»Det bliver lidt for meget hønsegård og snakkeklub med så mange piger. Vi har det fedt sammen med masser af snak og kage, men det var nok bedre med lidt flere haner i hønsegården,« siger hun.

Skal hun forklare sin interesse for faget, er det noget med hænder og håndværk.

»Jeg kan godt lide at lave noget med mine hænder, og tandlægefaget er lidt som at være håndværker. Man skal være meget præcis,« forklarer hun.

I hendes opskrift på en god tandlæge er der ud over godt håndværk to andre krav.

»Man skal være en god leder, der har overblikket hele dagen, og så skal man have gode menneskelige egenskaber, både i forhold til kollegerne og patienterne,« siger hun.

Joao Marcus Fuglsig, 24 år, er en af de få ”haner”. Han er tandlægestuderende på fjerde år og så også gerne flere drenge på studiet.

»Der er både fordele og ulemper med så mange piger på studiet. En af ulemperne er, at der ofte går meget snak og diskussion i forelæsningerne,« siger Joao Marcus Fuglsig, der har ekstra lange arbejdsdage.

Efter kliniktimerne kl. 8-14 er der teori og forelæsninger, og alle aftener er der træning kl. 17.30-20.30, da han er på landsholdet i idrætsgymnastik.

Det må give stress?

»Det lyder måske mærkeligt, men jeg føler mig egentlig ikke stresset,« smiler han.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Rent vand til Aarhus

Jens Bøje, Toftegaarden, Elmosevej 10, Fløjstrup, Beder
335.000 borgere i Aarhus Kommune har allerede rent drikkevand – og vil heldigvis fortsat have det.

Debat: Ulækre skoletoiletter – har forældrene ikke et ansvar?

Sidsel Vejby, cand. ling. merc. (mor til børn i hhv. 1. og 4. klasse) Rønbjergvej 15, Risskov
På mine børns skole er toiletterne lige så uhumske som før renoveringen.

Debat: Dansk landbrug er ikke rosenrødt

Holger Øster Mortensen, ”Liselyst”, Præstholm Mk., Odder
Restauranter
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her