Uddannelse

Hovedrysten over et nyt logo

Et logo skal ikke være en intelligenstest, siger en lektor, som er kritisk over for Aarhus Universitets nye logo og design. Se logoet og det nye alfabet her og sig din mening.

Sådan ser Aarhus Universitets nye logo ud. Kaj Finster, der er lektor ved universitetet kritiserer den nye visuelle identitet, fordi alfabetet er for svært at gennemskue. Kilde: www.au.dk

Et nyt logo for Aarhus Universitet skabt med et geometrisk abstrakt alfabet møder hovedrysten blandt en af medarbejderne på universitetet.

»Hvis man som universitetet skal kommunikere med resten af verden, så dur det da ikke at have et logo, hvor man ikke kan læse, hvad der står. Et logo skal da ikke være en intelligenstest. I en tid, da vi får så meget information, så ryger den slags altså i skraldespanden, hvis man ikke kan læse, hvad der står,« siger Kaj Finster, lektor på Biologisk Institut.

Underskriftsindsamling

Han har deltaget i en underskriftsindsamling blandt medarbejdere, som gav mange underskifter, men ved dog ikke, om underskrifterne blev overrakt ledelsen. Kaj Finster udtaler sig alene på egne vegne, og han håber, at universitetet fortsat vil bruge det gamle, velkendte segl i udstrakt grad.

Det nye logo og et tilhørende alfabet er skabt af designbureauet 1508 af blandt andre grafisk designer Clea Simonsen:

»Jeg har indtil nu ikke lavet et logo, som ikke har vakt harme. Der er altid stærke følelser, når det handler om design, og folk kan ikke lide nyt. Vi har ikke blot lavet logoet, fordi det skal se anderledes ud. Der ligger en lang konceptfase bag, så der er en mening med galskaben,« siger Clea Simonsen, grafisk designer ved designbureauet 1508.

Ønskede et moderne udtry

Aarhus Universitet har ønsket et moderne udtryk, og derfor røg det gamle segl til side, da det ifølge Clea Simonsen er meget bagudskuende. I stedet har designerne udviklet et nyt alfabet med baggrund i de tre geometriske figurer kvadrat, trekant og cirkel skabt i den såkaldte Bauhaus-stil, der var en tysk designskole i 1930'erne.

Ud af det alfabet er kommet logoet med et A og et U, som altså ifølge nogle, er svært at læse:

»Jeg mener ikke, at det er svært at forstå, og man skal ikke nødvendigvis læse et logo for at forstå det som et symbol. Det er et abstrakt ordbillede, og hvis der blot stod AU med almindelig skrift, som alle kan læse på et sekund, ville det jo ikke være et logo,« siger Clea Simonsen og fortsætter:

»Vi mener, at der ligger en lille gåde i logoet, og da universitetsfolk er meget kloge folk, så de skal nok regne det ud. Og så får de en lille glæde, når de løser gåden. Desuden har vi lavet en helt ny identitet med et nyt alfabet, som vi har konstrueret,« siger Clea Simonsen.

Det geometriske alfabet repræsenterer på den måde både forskerens og den studerendes tålmodige søgen efter indsigt. Udgangspunktet er universitetets motto ”Solidum petit in profundis”, der betyder ”søger i dybet den faste grund”. Det betyder, at logoet og det tilhørende abstrakte alfabet kun kan afkodes med intelligens og en god portion tålmodighed.

»Alfabetet skal netop illustrere forskeren og den studerendes hårde arbejde. Når man går på universitetet, er der ikke noget, der kommer let til en. Og det, synes vi, er en kommunikation i sig selv,« siger Clea Simonsen.

Rektor Lauritz B. Holm-Nielsen kommenterer det nye logo i universitetets blad Campus:

»Der vil altid være delte meninger om et nyt logo. Jeg mener, at vi har fået skabt et let genkendeligt, grafisk flot logo, som vækker opsigt, hvad enten man kan lide det eller ej,« siger han.

Aarhus Universitet har ønsket et moderne udtryk i det nye logo.

Det nye logo og et tilhørende alfabet er skabt af designbureauet 1508.

SE ALFABETET OG DELTAG I DEBATTEN HER: Kunst eller volapyk? Sig din mening

null
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Friheden er etisk begrundet

Filip Steffensen, næstformand, Liberal Alliances Ungdom, Aarhus, Langballevej 134, Mårslet

Debat: Nedrivning løser ikke parallelsamfund

Britt Bager, boligordfører for Venstre, valgt i Østjyllands Storkreds
Jeg kan love, at der vil være langt flere konkrete redskaber i regeringens udspil end et par nedrivninger hist og her.

Åbent brev: Presser Aarhus Kommune retsstillingen for at spare penge på børn med handicap?

Charlotte Jensen, | Kis Holm Laursen, | Gro Nielsen, | Claus Thomasbjerg, | Marianne Banner, | Nina Rasmussen, | Rikke Ingemann, | Conni Andersen, | Anne Kjeld Pedersen, | Viggo Jonasen, | Tomas Bjørn Pedersen, | Morten Olesen, | Jan Østergaard, mangeårig bisidder i handicapsager og til daglig chefanklager
Åbent brev til politikerne i Aarhus Byråd – med håb om en konstruktiv dialog, og at handicappede børn kan komme på den politiske dagsorden i Aarhus Byråd på et oplyst og velunderbygget grundlag.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Bolig
Energioptimer hytten og tjen mere ved et salg
Ved at springe fra et energimærke op til det næste på listen, kan du lægge i omegnen af 50.000 kroner til boligens værdi, lyder det fra Teknologisk Institut. 
Se flere
Gør din computer hurtigere med en simpel oprydning
Er din computer blevet langsommere med tiden, findes der nemme løsninger, som kan komme problemet til livs. Læs computereksperternes råd her. 
Se flere
Energioptimer hytten og tjen mere ved et salg
Ved at springe fra et energimærke op til det næste på listen, kan du lægge i omegnen af 50.000 kroner til boligens værdi, lyder det fra Teknologisk Institut. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her