Annonce
JP Aarhus 20 år
Uddannelse

Aarhus Universitet medvirker til ulovlig udlejning

Aarhus Universitet anviser ulovlige kælderværelser til udenlandske studerende.

Aarhus Universitet er forpligtet til at finde en bolig til udenlandske studerende, der vælger at læse et semester i Århus på en udvekslingsaftale.

Men det er ikke altid muligt at finde ledige kollegieværelser, så derfor samarbejder Aarhus Universitetet med private udlejere, der typisk stiller hele villaer til rådighed for universitetets udvekslingsstuderende.

Den mest benyttede udlejer hedder Sukhdev Singh Kailya. Han ejer halvdelen af de udlejningsboliger, som står opført på Internationalt Sekretariats hjemmeside.

Ingen dispensationer

JP Århus har besøgt seks af Sukhdev Singh Kailyas villaer, som enten bliver brugt eller har været brugt af universitetet til at huse de studerende. Avisen kan derfor konstatere, at der i alle seks huse bor personer i kælderen - og i mindst tre af villaerne er kælderbeboerne udvekslingsstuderende, som har fået anvist værelset af Aarhus Universitet.

Men Sukhdev Singh Kailyas kælderværelser er alle ulovlige. Ingen af villaerne har ifølge BBR-registret lovlig beboelse i kælderen, og Sukhdev Singh Kailya har ifølge Århus Kommune heller ikke fået dispensation fra Bygningsreglementets generelle forbud mod udlejning af kælderværelser, der kan være særdeles sundhedsskadelige at bo i, hvis de ikke er forsvarligt sikret mod bl.a. fugt og skimmelsvamp.

Et stort spørgsmålstegn

Leder af universitetets internationale sekretariat Poul Bonde er forbavset over oplysningerne.

»Så vidt jeg ved, kontrollerer boligafdelingen samtlige værelser, som bliver accepteret af os. Skulle der være ulovlige kælderværelser imellem, vil du se mit ansigt være et stort spørgsmålstegn,« lyder reaktionen fra sekretariatschefen.

»Vores generelle holdning er, at Aarhus Universitet overholder love og bestemmelser. Så simpelt er det. Det bør også gælde på boligområdet,« tilføjer han og henviser til sekretariatets områdeleder Karen Jensen, som er ansvarlig for boliganvisningen til de internationale studerende.

Hun oplyser, at Sukhdev Singh Kailya for længe siden har lovet at få godkendelserne i orden, men at hun i øvrigt ikke er bekymret for kælderlejernes helbred.

»Jeg har været inde i alle værelser og set, hvordan forholdene er. Jeg kan ikke se, at der er nogen af dem, der ikke opfylder de almindelige krav i Bygningsreglementet,« siger Karen Jensen.

Men hvordan kan du kontrollere værelserne for eksempelvis fugt, radon og usynlige skimmelsvampe?

»Jeg godkender ikke noget som helst på et teknisk, fagligt plan. Jeg ser på, om de helt almindelige forhold, som står i Bygningsreglementet, er opfyldt. Det er det, som jeg kan gøre med det blotte øje. Jeg ser, om der virker i orden.«

Presset til det

Hvorfor tillader I overhovedet, at værelserne bliver lejet ud, før de har fået den officielle godkendelse fra Århus Kommune?

»Det er fordi, at boligmarkedet i Århus er så presset. Vi har svært ved at skaffe boliger til de studerende.«

Universitetet har nu indskærpet over for Sukhdev Singh Kailya, at alle hans kælderværelser skal godkendes til beboelse med det samme, hvis samarbejdet skal fortsætte.

»Det er simpelthen nu og her. Hvis han ikke får den godkendelse, så opsiger vi værelserne,« fastslår Karen Jensen.

null
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Æresoprejsning til agurken: Så forbløffende sund er den

Karen Lyager
Ja, agurken består mest af vand. Men de sidste 5 pct. er spækket med supersunde stoffer, som de fleste af os har hårdt brug for. Ikke mindst i en varm sommer.
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Sket i byen
Kommentar
Debatindlæg

Debatindlæg: Frit Forum Århus: Giv de studerende tag over hovedet

Sebastian Thomassen, Malthe Melskens
Det er helt afgørende for mennesker og især unge studerende, at man møder mennesker med forskellige socioøkonomiske baggrund.
Aarhus' historie

Seks bud: Her er menneskerne, der former Aarhus om 20 år

Mona Juul. adm. direktør, Envision A/S

Aarhus er en skøn by – også om 20 år. For det er mennesker, der former byen. Ikke omvendt.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Æresoprejsning til agurken: Så forbløffende sund er den
Ja, agurken består mest af vand. Men de sidste 5 pct. er spækket med supersunde stoffer, som de fleste af os har hårdt brug for. Ikke mindst i en varm sommer. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her