Syddjurs

17.000 har talt med deres naturguide

Sommeren har budt på en 69 procents stigning i antallet af mennesker, der har talt med en nationalparkguide eller været med på en guidet tur.

I 2016 var ca. 10.190 mennesker hen over sommeren i kontakt med en guide fra Nationalpark Mols Bjerge. I år er det tal steget til ca. 17.000 mennesker.

FAKTA I TAL
  • Hver sommer tilbyder Nationalpark Mols Bjerge nogle særlige oplevelser i en periode fra ca. medio juni til medio august.
  • Ca. 500 mennesker er hvert år på en tre timers sightseeing med Nationalparkbussen.
  • Sejlture med paketskibet Skødshoved ca. 540 mennesker.
  • Guidede ture ca. 2100 mennesker.
  • Kontakt med en nationalparkguide, der i år har stået ved Kalø Slotsruin, Besøgscenter Øvre Strandkør i Mols Bjerge eller på Vibæk Strand i Ebeltoft By ca. 13.800.

Det er en procentvis stigning på ca. 69 procent, og det overgår selv de vildeste forventninger i Nationalparkens sekretariat, fortæller formidlingskoordinator Kristian Herget.

»Vi har gjort os umage med at lave et godt program for de mennesker, der gerne vil opleve det fantastiske landskab, naturen og nationalparkens kulturperler. Vi havde da håbet på en stigning, men det her er jo helt vildt,« siger Kristian Herget.

I seks år har han som formidlingskoordinator sat sommerens program med mange tilbud i søen efter indspil fra hans kolleger i sekretariatet, der arbejder med hver sit område.

»Det er en stor tilfredsstillelse, og vi føler, at vi kan være med til at hæve kvaliteten på oplevelserne i området. Vi vil gerne gøre gæster her endnu klogere på vores landskab, naturen og historien. Det er godt for hele området, og det er godt for dem, der kommer på besøg i nationalparken,« siger Kristian Herget.

Der er mange tilbud

Og der har været mulighed for at få mange og forskellige oplevelser.

Der har igen i år stået nationalparkguider udenfor i landskabet i Nationalpark Mols Bjerge for at vejlede og guide mennesker på tur.

Man har kunnet købe sig til en sælsafari i veteranskibet Skødshoved eller på sightseeing med Nationalparkbussen.

Der har været guidede rundvisninger på Hack Kampmanns Jagtslot på Kalø, i Egil Fischers Ferieby, der er Danmarks første arkitekttegnede af slagsen, og historiske rundvisninger på havnen i søkøbstaden i Ebeltoft.

Man har kunnet deltage i en iscenesat flugt over vandet i fodsporene af Gustav Vasa, den senere svenske konge, da han flygtede fra Kalø. Man har også kunnet gå på fakkeloptog og høre om hekseafbrændinger eller gå med lommelygte i mørket i Mols Bjerge.

Der har i det hele taget været mange tilbud – og det er blevet taget godt imod.

Sælsafari og kultur hitter

Stigningen på ca. 69 procent er over hele linjen, om end de nye sejlture på sælsafari fra Nappedam må siges at være en topscore med fuldt skib på næsten hver tur.

Det har heller ikke været usædvanligt, at der har stået 70 eller hundrede mennesker og ventet på de frivillige og særligt uddannede frivillige guider, der har vist rundt i den historiske perle Egil Fischers Ferieby.

Også i år har det samme været tilfældet på Jagtslottet på Kalø Gods, så de frivillige guider har måttet stå på stenbænke uden for slottet og fortælle, før de har ledt gæsterne indenfor – fordi der simpelthen ikke er plads nok i ét lokale til at samle alle de mennesker, der var mødt op.

ufno
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Rituel drengeomskæring er en ligestillingskamp

Jasmine Søgaard, gymnasielærer og socialdemokrat, Malling
Som samfund har vi pligt til at beskytte børnenes ret til at bestemmelse over egen krop

Debat: Er mere magtanvendelse virkelig svaret?

Anni Sørensen, formand for Landsforeningen LEV
Der er en nærliggende risiko for, at nye magtanvendelsesbeføjelser fører til besparelser i botilbud for voksne med udviklingshæmning. En sådan spiral kan resultere i ønsker om endnu flere beføjelser.

Debat: Skæbnetime for folkeskolen

Janus Boye, medlem af hovedbestyrelsen i landsforeningen Skole og Forældre, Aarhus | Henrik Vinther Olesen, folketingskandidat (R), Aarhus
Stadig flere vælger folkeskolen fra, og ændrer vi ikke kurs, er spørgsmålet: Vil du savne folkeskolen, når den ikke længere er her?
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Analyse: Hvor skal vi hen, Aarhus?

Analyse: Den 1. januar begyndte den nye byrådsperiode for det nyvalgte byråd i Aarhus Kommune. Men hvad bliver de 31 lokale politikeres udfordringer i de kommende fire år? JP Aarhus kommer her med et bud på byrådets fem væsentligste opgaver.
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Altid sulten? Disse fødevarer mætter mest
Vil du gerne opnå den bedst mulige mæthed med færrest mulige kalorier, peger en diætist her på den perfekte kostplan for at nå det mål. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her