Annonce
JP Aarhus 20 år
Syddjurs

Østjyske skove bliver vildere

To skove i det østjyske område er onsdag blevet udpeget til at være såkaldt kommende urørt skov og anden biodiversitetsskov.

To skove i det østjyske skal have særlig beskyttelse, er det blevet besluttet. Det drejer sig om Odderholm og Ørnbjerg Mølle. Arkivfoto: Anita Graversen

Odderholm ved Ry og Ørnbjerg Mølle ved Rønde er onsdag sammen med ni andre skove i Øst- og Midtjylland blevet udpeget til at blive såkaldt urørt skov eller anden biodiversitetsskov.

Tilladt og forbudt i skovene

Urørt skov

Forbudt: Skovdrift, fjernelse af dødt ved og døde træer

Tilladt: Naturpleje for at gavne biodiversitet, herunder afgræsning med større dyr for at opnå en mere naturlig dynamik, friluftsliv for borgerne, bekæmpelse af invasive arter, fældning af træer, der er til gene for trafikken, friluftslivet, fortidsminder eller udgør en sikkerhedsrisiko, jagt og fiskeri

Anden biodiversitetsskov

Der må gerne være en træproduktion i anden biodiversitetsskov, men hovedformålet på arealet er biodiversitet. Der efterlades minimum 15 ældre træer pr. hektar til naturligt henfald og død. Dødt træ fjernes ikke, og friluftsliv, jagt og fiskeri, bekæmpelse af invasive arter med videre er tilladt ligesom i en urørt skov

Urørt skov betyder bl.a., at skovdrift og fjernelse af døde træer og dødt ved er forbudt, mens der i anden biodiversitetsskov gerne må være en træproduktion, så længe hovedformålet med skoven er biodiversitet.

Ved Ørnbjeg Mølle er 60 hektar blevet udpeget som urørt skov, mens 11 hektar ved Odderholm er blevet udpeget som anden biodiversitetsskov.

Det oplyser Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Det er aftalepartierne bag Naturpakken, der har besluttet, hvor i landet danskerne kan se frem til ny urørt skov og anden biodiversitetsskov. I alt ligger 11 af de i alt 45 udpegede skovområder i det midt- og østjyske.

De fordeler sig på i alt 1.300 hektar og omfatter også Ajstrup Strand, Hald, Indskovene, Klostermølle, Mønsted Kalkgruber, Rydhave Skov, Silkeborg Vest og Nord, Sønderskov i Silkeborg og Velling Skov.

Hovedprioriteten i skovene skal være, at naturen har førsteret, og på landsplan udlægges der 13.800 hektar skov til dette på i alt 45 forskellige steder. Størstedelen udlægges over de næste otte år.

Det er Naturpakken fra 2016, som nu mere end fordobler arealet af urørt skov og anden biodiversitetsskov på statens arealer til 22.800 hektar i alt.

Her ses de udvalgte skove i Midt- og Østjylland. Illustration: Miljø- og Fødevareministeriet

De endelige udpegninger af ny vild natur betyder ikke, at der er adgang forbudt. Som altid er der fri adgang i døgnets 24 timer på statens arealer, og det vil forsat være muligt at lave friluftsaktiviteter.

JP Aarhus
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Sundhedsministeren gav mig en bredside - her kommer fakta

Camilla Fabricius
I JP Aarhus forleden giver sundhedsminister Ellen Trane Nørby mig en ordentlig bredside på baggrund af et indlæg, jeg har skrevet om ministerens underfinansiering af et landsdækkende psykiatrisk akutberedskab.

Debat: Kvalitet i folkeskolen handler ikke om sted

Jan Petersen (S), Mads Nikolajsen (SF)
Der er flere svar på, hvorfor overbygningsklasser skal samles.
Aarhus' historie
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her