Syddjurs

»Uden Maltfabrikken ville der ikke være et sted for de unge«

Maltfabrikken er områdets vigtigste punkt for de unge, lyder det fra ungemiljøet Rampen. Fredag blev det første spadestik taget til den nye fabrik.

Louise Skytte Søyland er formand for ungekulturmiljøet Rampen, der holder til på Maltfabrikken i Ebeltoft. Foto: Tanja Carstens Lund

Madevents, en musikfestival, comedy-shows, foredrag og skaterprojekter. Listen er lang, når 21-årige Louise Skytte Søyland fortæller om Rampens ungeprojekter på Maltfabrikken i Ebeltoft.

Vi forventer klart, at det bliver et sted, hvor vi kan udvikle os.
Louise Skytte, formand for Rampen

Louise Skytte Søyland er formand i det kreative miljø, der to gange om måneden har arrangementer for byens unge i alderen 16-26 år. Et vigtigt initiativ, mener formanden, der ikke synes, at området ellers har meget at tilbyde den aldersgruppe.

Fredag eftermiddag tog borgmester i Syddjurs Ole Bollesen og Dagmar Brendstrup, formand i fonden ved samme navn, det første spadestik til den nye Maltfabrik, der fortsat skal være hjemsted for bl.a. Rampen.

Louise Skytte Søyland har svært ved at skjule sin begejstring for »byens nye kernepunkt«, som hun kalder fabrikken, der forventes at stå færdig i 2019.

»Vi glæder os. Det er fedt, at vi unge bliver vægtet så højt. Uden Maltfabrikken ville der ikke være et sted for unge i byen,« lyder det fra formanden.

Begyndte med skoleprojekt

Det kan du opleve på den nye Maltfabrik:
  • Mikrobryggeri
  • Et nyt samlet bibliotek, museum og arkiv
  • Kaffe- og madhus
  • Kulturhus – et spillested
  • Øvelokaler for musikere
  • Grønne arealer med legepladser

For fem år siden fik to gymnasiepiger fra Rønde til opgave at lave noget for unge i lokalområdet i forbindelse med et skoleprojekt. I samarbejde med Syddjurs Ungdomsskole og Maltfabrikken skabte de to piger et ungekulturmiljø. Projektet blev døbt Rampen med inspiration fra Maltgårdens gamle siloer og store ramper, der var i de lokaler, som gruppen fik tildelt.

Den gang var lokalerne slidte, men gruppen trak i arbejdstøjet, og de gamle, historiske omgivelser blev forvandlet til et ungt miljø.

Med en historisk konskovl fra Museum Østjylland tog borgmester i Syddjurs Kommune, Ole Bollesen, og formand for fonden Dagmar Brendstrup fredag det første spadestik til den nye Maltfabrik. FOTO: Tanja Carstens Lund

I dag består kernegruppen af 13 ildsjæle, men til de månedlige arrangementer er der mellem 50-100 deltagere hver gang, fortæller Louise Skytte Søyland, der har været en del af Rampen i over fire år. Med fabrikkens nye arealer håber hun, at de i fremtiden kan lokke flere til.

»Vi forventer klart, at det bliver et sted, hvor vi kan udvikle os. Et samlingspunkt, hvor vi kan inspirere og hjælpe hinanden.«

Fokus på andet end alkohol

Ud over Rampens egne arrangementer bliver lokalerne også brugt af elever fra høj- og efterskoler. Ligegyldigt hvem der bruger stedet, ønsker Rampen at samvær og kreativitet er i fokus. Modsat de fleste andre musikfestivaler og events for unge er alle arrangementerne hos Rampen derfor alkoholfri.

»Vi vil fjerne fokus fra alkohol og være med til at skabe en sund ungekultur,« fortæller formanden.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Glæde over True Skov: Bør beskytte 500.000 træer

Gitte Holmslykke, bestyrelsesmedlem i foreningen Træer og Landskab | Ida Vogel, bestyrelsesmedlem i foreningen Træer og Landskab
Der er mange muligheder i True Skov, som Aarhus Kommune vil forbedre.

Debat: Nej, landbruget er ikke i gang med en stor kampagne

Nikolaj Schulz, chefjurist i Bæredygtigt Landbrug
Konflikten mellem natur og afvanding er unødvendig, og der er masser af muligheder for at øge vandløbenes vandføringsevne.

Debat: Vores massive svigt af ældre medborgere

Hardy Mikkelsen, miljøchef, Holme Parkvej 284, Højbjerg
Vi fralægger os som samfund ansvaret fuldstændigt. Og imens har tricktyvene kronede dage med at bestjæle vore ældre medborgere.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Biler
Smart eller tudegrim? Ny koreansk crossover deler vandene
Hyundai går benhårdt efter at skille sig ud fra konkurrenterne i klassen for de små crossovere, og det må man sige, de gør med den nye Kona. Desværre er selve bilen et ganske gennemsnitligt produkt. 
Se flere
Fyld din bolig med stærke Wi-Fi-signaler
Måske skal du have en Mesh-router – i hvert fald hvis du har en stor bolig. Router-typen er det nye, hotte inden for trådløse netværk. Her hjælper vi dig med at sikre Wi-Fi ud i den fjerneste krog. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her