Annonce
JP Aarhus 20 år
Syddjurs

»Uden Maltfabrikken ville der ikke være et sted for de unge«

Maltfabrikken er områdets vigtigste punkt for de unge, lyder det fra ungemiljøet Rampen. Fredag blev det første spadestik taget til den nye fabrik.

Louise Skytte Søyland er formand for ungekulturmiljøet Rampen, der holder til på Maltfabrikken i Ebeltoft. Foto: Tanja Carstens Lund

Madevents, en musikfestival, comedy-shows, foredrag og skaterprojekter. Listen er lang, når 21-årige Louise Skytte Søyland fortæller om Rampens ungeprojekter på Maltfabrikken i Ebeltoft.

Vi forventer klart, at det bliver et sted, hvor vi kan udvikle os.
Louise Skytte, formand for Rampen

Louise Skytte Søyland er formand i det kreative miljø, der to gange om måneden har arrangementer for byens unge i alderen 16-26 år. Et vigtigt initiativ, mener formanden, der ikke synes, at området ellers har meget at tilbyde den aldersgruppe.

Fredag eftermiddag tog borgmester i Syddjurs Ole Bollesen og Dagmar Brendstrup, formand i fonden ved samme navn, det første spadestik til den nye Maltfabrik, der fortsat skal være hjemsted for bl.a. Rampen.

Louise Skytte Søyland har svært ved at skjule sin begejstring for »byens nye kernepunkt«, som hun kalder fabrikken, der forventes at stå færdig i 2019.

»Vi glæder os. Det er fedt, at vi unge bliver vægtet så højt. Uden Maltfabrikken ville der ikke være et sted for unge i byen,« lyder det fra formanden.

Begyndte med skoleprojekt

Det kan du opleve på den nye Maltfabrik:
  • Mikrobryggeri
  • Et nyt samlet bibliotek, museum og arkiv
  • Kaffe- og madhus
  • Kulturhus – et spillested
  • Øvelokaler for musikere
  • Grønne arealer med legepladser

For fem år siden fik to gymnasiepiger fra Rønde til opgave at lave noget for unge i lokalområdet i forbindelse med et skoleprojekt. I samarbejde med Syddjurs Ungdomsskole og Maltfabrikken skabte de to piger et ungekulturmiljø. Projektet blev døbt Rampen med inspiration fra Maltgårdens gamle siloer og store ramper, der var i de lokaler, som gruppen fik tildelt.

Den gang var lokalerne slidte, men gruppen trak i arbejdstøjet, og de gamle, historiske omgivelser blev forvandlet til et ungt miljø.

Med en historisk konskovl fra Museum Østjylland tog borgmester i Syddjurs Kommune, Ole Bollesen, og formand for fonden Dagmar Brendstrup fredag det første spadestik til den nye Maltfabrik. FOTO: Tanja Carstens Lund

I dag består kernegruppen af 13 ildsjæle, men til de månedlige arrangementer er der mellem 50-100 deltagere hver gang, fortæller Louise Skytte Søyland, der har været en del af Rampen i over fire år. Med fabrikkens nye arealer håber hun, at de i fremtiden kan lokke flere til.

»Vi forventer klart, at det bliver et sted, hvor vi kan udvikle os. Et samlingspunkt, hvor vi kan inspirere og hjælpe hinanden.«

Fokus på andet end alkohol

Ud over Rampens egne arrangementer bliver lokalerne også brugt af elever fra høj- og efterskoler. Ligegyldigt hvem der bruger stedet, ønsker Rampen at samvær og kreativitet er i fokus. Modsat de fleste andre musikfestivaler og events for unge er alle arrangementerne hos Rampen derfor alkoholfri.

»Vi vil fjerne fokus fra alkohol og være med til at skabe en sund ungekultur,« fortæller formanden.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Kronik: Ungdommen er Danmarks største bekymring
Anni Matthiesen
Det er yderst paradoksalt, at vores ungdom aldrig har klaret sig så godt, som den gør nu – og samtidig aldrig har haft det så dårligt, som den har det nu.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Sket i byen
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Himmelbjergets helhedsplan: Det lukkede og tavse byråd

Anders Hougaard
Helhedsplanen angår i allerhøjeste grad vores natur og beskyttelsen af den. Men lige præcis de partier, som ellers markerer sig mest i forhold til naturbeskyttelse, har været totalt tavse.

Debatindlæg: Frit Forum Århus: Giv de studerende tag over hovedet

Sebastian Thomassen, Malthe Melskens
Det er helt afgørende for mennesker og især unge studerende, at man møder mennesker med forskellige socioøkonomiske baggrund.
Aarhus' historie

Seks bud: Her er menneskerne, der former Aarhus om 20 år

Mona Juul. adm. direktør, Envision A/S

Aarhus er en skøn by – også om 20 år. For det er mennesker, der former byen. Ikke omvendt.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Margueritruten: Søde honningkager, gamle vægtere og nætter i skoven
Snus til kunst, design og Christianfeld-honningkager, følg med vægteren rundt på byvandring en sommeraften, eller drag ud i det smukke landskab, der folder sig ud omkring Margueritruten mellem Kolding og Aabenraa. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her