Syddjurs

Forkæmper for et Mols i forening

Jørgen Ørgård fra Knebel har været formand for Borgerforeningen Mols i 10 år. Med et væld af initiativer kæmper han for det gode liv på Mols og Helgenæs, og med det succesfulde projekt Mols i Udvikling er landets kommuner begyndt at kigge i retning af Danmarks næsetip.

»Jeg troede en overgang, at foreningslivet var ved at dø. Ingen havde lyst til at være formand eller kasserer. Men Mols i Udvikling viser en ny måde at gøre det på, hvor energien virkelig bobler hos de lokale borgere,« fortæller Jørgen Ørgård.

Mellem bakkede højder og buede dale, i det nederste af næsetippen Djursland, ligger den lille by Knebel. Her har Jørgen Ørgård boet i 51 år. Han er en mand, der har båret mange titler: viceborgmester, socialudvalgsformand, gruppeformand og skoleleder. I dag er den 75-årige molbo pensionist, men kan stadig kalde sig formand for Borgerforeningen Mols, et distriktsråd for Mols og Helgenæs.

»Det er jo lidt unaturligt, at en mand på 75 sidder som formand for en borgerforening. Der burde jo være en yngre, der kom og gjorde mig rangen stridig,« siger Jørgen Ørgård ydmygt. Ikke desto mindre tager han det som et udtryk for, at folk er tilfredse med hans indsats.

Særligt i de seneste år har udkantskommuner skuet i Borgerforeningens retning. Den har nemlig, sammen med en række lokale aktører, startet klyngeprojektet Mols i Udvikling. Et projekt, der samler engagerede borgere, som vil fremme det gode liv på Mols og Helgenæs. For ligesom mange andre landområder oplever beboerne i de små byer en stor fraflytning til de større byer. Og det vil projektet komme til livs.

Æren vil han dog ikke have alene, han deler den fuldt og helt med de andre ildsjæle i området:

»Det er så utrolig vigtigt, at det ikke er én person, der altid promoveres. For noget bliver aldrig til noget, hvis der kun er én person, der gør det,« siger Jørgen Ørgård.

At blande sig i bylivet

»I skal gå ud og blande jer. Deltage i generalforsamlinger, foreninger og arrangementer.«

Det råd fik Jørgen Ørgård, da han flyttede til Knebel med sin kone i 1966. Ordene stammer fra den egnskendte tidligere politiker Jakob Højlund, og ordene har siddet fast i Jørgen Ørgårds erindring lige siden.

Jørgen Ørgård er uddannet skolelærer, og allerede i tiden som lærer på Molsskolen i 1960’erne blev han dybt engageret i lokalsamfundet. Kort tid efter blev han valgt ind i byrådet på Borgerlisten – et parti med medlemmer uden politisk tilhørsforhold, valgt ind på personlige stemmer.

»Dengang var kommunerne mindre. Derfor kendte man dem, der boede i området. Men i dag er kommunerne meget større, og derfor kan borgerlisten ikke eksistere længere,« siger Jørgen Ørgård.

Det betyder dog ikke, at den tidligere politiker ikke påvirker politiske beslutninger i området i dag. For det er netop, hvad Borgerforeningen kan:

»Vi får lov til at give vores besyv med til alle de sager, der har betydning for vores område,« fortæller Jørgen Ørgård.

Det kan være placeringen af en ny bypark, fredningen af naturområder, cykelstier og vedligeholdelse af veje. Eksempelvis skaffede borgerforeningen bredbånd til Mols i 2016. Og det kan man takke den store opbakning til Borgerforeningen for, fortæller Jørgen Ørgård:

»Det er vigtigt, at vi kan sige, at vi er en stor forening med mange medlemmer. At der er stor folkelig opbakning. For det er der, vi kan gøre en forskel, når vi forhandler med myndighederne,« siger han.

Borgerforeningen har godt og vel 600 medlemmer. Det er over en sjettedel af Mols’ stemmeberettigede befolkning.

Fornyelse i foreningslivet

Det er dog ikke altid nemt at engagere borgere i foreningsliv.

»Jeg troede en overgang, at foreningslivet var ved at dø. Ingen havde lyst til at være formand eller kasserer. Men Mols i Udvikling viser en ny måde at gøre det på, hvor energien virkelig bobler hos de lokale borgere,« fortæller Jørgen Ørgård.

Mols i Udvikling går ud på, at ildsjæle i området går sammen i grupper om emner, som de brænder for. Det kræver ikke medlemskab af Borgerforeningen. Men Borgerforeningen stiller op med hjælp som eksempelvis fundraising, skabelse af netværk, Nemkonto og CVR-nummer.

»Nu er det folk selv, der gennemfører projekterne, ikke Borgerforeningens bestyrelse,« fortæller Jørgen Ørgård.

Mols i Udvikling, der blev oprettet i 2015, kan tælle 250 ildsjæle fordelt i 23 projektgrupper, der arbejder for alt fra genopførelsen af et gammelt mejeri og opførelsen af et havnebad til en naturfestival og et nyt børnehus.

»Det er virkelig med til at styrke fællesskabet i området,« siger Jørgen Ørgård.

Vil du have seneste nyt om Aarhus direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste nyheder fra JP Aarhus én gang i døgnet - klik her, sæt flueben ved Aarhus og indtast din mailadresse. Følg også JP Aarhus på Facebook

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her