*

Sport

Formstærke Bakken Bears er ligeglad med førstepladsen i grundspillet

Basketball: 7 af de seneste 10 vindere af grundspillet i Basketligaen er endt med at vinde mesterskabet. Alligevel mener førerholdet Bakken Bears, at førstepladsen ikke har stor sportslig værdi.

Bakken Bears kan med sejre i de to sidste kampe sikre sig førstepladsen i grundspillet. Sidste år var Horsens IC i top – og vandt også senere DM efter syv opgør mod Bears i finaleserien. Arkivfoto: Kenneth Koustrup Lysbjerg

Steffen Wich tøver et kort øjeblik i telefonsamtalen. Som Danmarks mest vindende basketballtræner ved han nok udmærket, at den sætning, som han er vej til at formulere, kan misforstås.

Guld og grundspil

Seneste 10 år i Danmark

2016:

 • Grundspilsvinder: Horsens IC
 • Dansk mester: Horsens IC

2015:

 • Grundspilsvinder: Bakken Bears
 • Dansk mester: Horsens IC

2014:

 • Grundspilsvinder: Bakken Bears
 • Dansk mester: Bakken Bears

2013:

 • Grundspilsvinder: Svendborg
 • Dansk mester: Bakken Bears

2012:

 • Grundspilsvinder: Bakken Bears
 • Dansk mester: Bakken Bears

2011:

 • Grundspilsvinder: Svendborg
 • Dansk mester: Bakken Bears

2010:

 • Grundspilsvinder: Svendborg
 • Dansk mester: Svendborg

2009:

 • Grundspilsvinder: Bakken Bears
 • Dansk mester: Bakken Bears

2008:

 • Grundspilsvinder: Bakken Bears
 • Dansk mester: Bakken Bears

2007:

 • Grundspilsvinder: Bakken Bears
 • Dansk mester: Bakken Bears

I løbet af de seneste 10 sæsoner har det kun været i år 2011, 2013 og 2015, at grundspilsvinderen i Basketligaen ikke også er blevet dansk mester.

»Det er ikke en katastrofe at blive nummer to i stedet for nummer et i grundspillet,« siger Bakken Bears’ cheftræner.

Sætningen står naturligvis ikke på mål med den aarhusianske klublegendes fundamentale holdning til resultater i elitesport, men når det kommer til grundspillet i den danske Basketligaen, virker Steffen Wich ganske afslappet.

Mandag aften spiller hans Bakken Bears-mandskab på hjemmebane i Vejlby-Risskov Hallen i grundspillets 27. og dermed næstsidste spillerunde. Og hvis aarhusianerne formår at besejre pokalvinderne fra Team FOG Næstved, er Bakken Bears alene i front før den sidste kamp i Hørsholm på torsdag.

Ligeglad med grundspil

En førsteplads i grundspillet sikrer en kvartfinale mod ligaens dårligst placerede hold og samtidig en fordel af hjemmebane i en eventuelt afgørende kamp hele vejen gennem slutspillet. Samtidig viser statistikken, at vinderen af grundspillet i 7 af de seneste 10 sæsoner er endt med at vinde det danske mesterskab.

Det er nemlig kun sket i 2011, 2013 og 2015, at Svendborg Rabbits i to omgange og netop Bakken Bears ikke er lykkedes med at tage guldet efter grundspilssejr.

»Det virker meget fornuftigt og plausibelt, at det stærkeste hold i slutspillet har været det mest stabile hold i grundspillet. Alligevel mener jeg, at grundspillets førsteplads rent sportsligt ikke betyder særlig meget,« siger Steffen Wich og uddyber:

»Selvfølgelig er det altid vigtigt for os at vinde i forhold til at styrke projektet, holde os skarpe og levere i hver kamp, men det er langt vigtigere at gå ind til slutspillet med en klar og skadesfri trup. Tabellen lyver ikke, men lige præcis i år kan stort set alle slå alle. Syv ud af otte slutspilshold har så mange amerikanere og atletiske spillere, at det er svært at spå om slutspillets udfald. Derfor gentager jeg mig selv: Det handler i højere grad om at være klar og skadesfri.«

Svaret er identisk, hvis man spørger Thomas Bilde, der følger Bakken Bears tæt i kraft af sit job som studievært og basketkommentator på TV 2 Sport. Hvis han som træner frit kunne vælge, ville han naturligvis tage førstepladsen og den eventuelle hjemmebanefordel, men fokus før slutspillet bør være at ramme en opadgående formkurve med stabilt spil og friske spillere, forklarer han.

»Bakken Bears er ligeglad med grundspillet. Det handler om at vinde guldmedaljer og trofæer, så der er noget at vise frem. Klubben har prøvet alle de andre ting,« siger Thomas Bilde.

Anderledes motiveret

Han kan indtil videre se tilbage på et grundspil, hvor Bakken Bears har vundet 22 af 26 grundspilskampe. Og zoomer man ind på de seneste uger, er aarhusianerne ligaens mest formstærke hold med fem sejre i de seneste seks kampe. Alligevel er Thomas Bilde ikke voldsomt imponeret af holdets præstationer.

»Bakken Bears har spillet okay, men det kunne have været bedre. Jeg havde måske forventet endnu mere af dem i en sæson, hvor de har konkurreret på højeste niveau i Champions League og forstærket sig med flere store profiler som eksempelvis Adama Darboe og dyre amerikanere,« siger Thomas Bilde.

»Stabilt og godkendt,« kalder cheftræner Steffen Wich derimod sit holds præstation i grundspillet – ikke mindst når han tager de i alt 16 europæiske kampe med i betragtningen.

»Vi har gjort det så godt, vi overhovedet kunne i en sæson med enormt mange udskiftninger, skader og rejser, som det hører sig til, når man spiller mange kampe,« siger Steffen Wich med henvisning til blandt andet sommerens farvel til profiler som Carlos Bivia, Shawn Glover, Darko Jukíc og Sebastian Åris samt lange Champions League-udebaneture til Tyrkiet, Israel og Slovenien.

Nok havde Champions League-turneringen et sløjt udbytte i form af 13 nederlag i 14 kampe, men alligevel mener kommentator Thomas Bilde, at oplevelsen kan gavne spillerne fra Vejlby-Risskov Hallen i det kommende slutspil.

»Jeg tror, vi vil se et bedre Bakken Bears-mandskab i slutspillet, fordi der nu er flere pauser, fordi de europæiske kampe er ovre, ligesom et par skadede spillere vender tilbage. Det bliver et hold, der er anderledes motiveret, skarpt og friskt,« siger Thomas Bilde.

Mest scorende hold

Trods massiv udskiftning, skader, lange rejser og europæiske tæv har Bakken Bears alligevel muligheden for nå 48 point i grundspillet, hvilket er to point fra klubbens højeste pointtal i dette årtusinde.

Samtidig kan Steffen Wich glæde sig over, at østjyderne er ligaens mest scorende mandskab med et pointsnit per kamp på 95,42. Det er knap fem point mere per kamp end de forsvarende mestre fra Horsens IC. Cheftræner Wich peger da også på holdets sprudlende offensiv som værende en af hovedårsagerne til, at førstepladsen er inden for rækkevidde.

Det er ikke en katastrofe at blive nummer to i stedet for nummer et i grundspillet.
Steffen Wich, cheftræner hos Bakken Bears

»Det er lykkedes os at få flere point per kamp end nogensinde før. Vores fokus er at spille aggressivt og hurtigt, og det er en lidt anderledes spillestil end tidligere, men det er vigtigt for os. Jeg synes, vi spiller en sjov form for basket, og deri er der altså en risiko for, at vi scorer mange point,« smiler Steffen Wich.

Om de mange point per kamp vil føre til en førsteplads og senere hen i sæsonen til klubbens 15. danske mesterskab, vil Steffen Wich ikke udtale sig om. Det vil Thomas Bilde til gengæld.

Han så tidligere Horsens IC, der har slået Bears i 7 af de seneste 10 indbyrdes kampe, som en lille guldfavorit, men nu står det helt lige, før sæsonen for alvor spidser til, mener han.

»Det er nok fifty-fifty. Horsens er mestre, men holdet har vist svaghedstegn, hvorimod pilen nu peger opad for Bakken Bears,« siger Thomas Bilde.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Lad os lige smutte til London eller Paris

Jonathan Ries, bestyrelsesmedlem Vedvarende Energi Klosterport 4F, Aarhus C
Vores forbrug har taget overhånd, når danskere flyver til udlandet på en smuttur for at holde julefrokost. Hvad med miljøet?

Debat: Hvorfor blev Camilla Fabricius ikke rådmand?

Randi Bruhn Mannion, Hvidmosevej 8, Ebeltoft
Endelig kom der et svar fra formanden fra Socialdemokratiet i Aarhus på spørgsmålet om, hvorfor Camilla Fabricius ikke blev rådmand i Aarhus.
Restauranter
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her