Annonce
JP Aarhus 20 år
Sport

På hotelværelset stod de og græd og krammede

Brydning: Skuffelse. Tomhed. Tårer. Tobias Fonnesbek fra Thrott kvalificerede sig ikke til OL i Rio. Men han øjner nye udfordringer.

»Jeg ved, at jeg har landstrænerens støtte, for hvis han ikke troede på mig, gad han vel ikke rejse rundt med mig halvdelen af året? Det motiverer mig også til at fortsætte, at jeg kan mærke, at dem, der er omkring mig, ved, at det her kun er et skridt på vejen. Vi er først startet,« siger Tobias Fonnesbek. Foto: Gregers Tycho

Allerede i flyet kunne han mærke, at der var noget galt. Han gik på toilettet for at kaste op, men der kom ikke noget.

Det var der ikke noget at sige til, for Tobias Fonnesbek var i den fase op til en brydekamp, hvor han skulle smide vægt. Fra 66 kilo til 59. Og her røg der ikke meget indenbords, selv væske blev der holdt igen med.

Da de blev indlogeret på hotellet i Istanbul, gik han direkte ned og trænede. Det forestående stævne var sidste chance for at kvalificere sig til OL i Rio, og det måtte ikke glippe. Træningen gjorde ondt i hele kroppen, specielt i maveregionen og omkring nyren.

Som i en boble

I denne fase er det normalt, at det føles, som om at man har propper i ørerne, men denne gang føltes det, som om at han havde hovedet inde i en klokke. Som om at han var i en boble.

Serien
Tobias Fonnesbek
  • Jyllands-Posten besøgte første gang Tobias Fonnesbek i januar 2015, hvor han var ved at træne sig op til VM i Las Vegas samme år. Her havde han første chance for at kvalificere sig til OL i Rio i 2016, men han røg ud i første runde.
  • Herefter var han på adskillige træningslejre, blandt andet på højdetræning i Sierra Nevada i Spanien. Målet var at kvalificere sig ved et europæisk udtagelsesstævne i Serbien, men også her røg han ud i første runde. Sidste chance var i sidste weekend i Istanbul.

Om natten havde han svært ved at sove, han stod op og havde synsforstyrrelser. Dagen efter var der endnu en træning, inden indvejningen kunne slippe ham ud af den pressede tilstand, hans krop var i.

Han tog en sveddragt på og begyndte at løbe, men efter en halv time var dragten knastør, og han begyndte at tale usammenhængende til sin træner Mikael og landstræneren Szymon.

»Stop.«

Det var beskeden fra de to chefer. Han havde presset sig selv for meget. Selv foreslog han i sit delirium, at han kunne cykle resten af vægten væk. Men beskeden var klar: Tobias, du kommer ikke til at deltage i kvalifikationsstævnet. Du kommer ikke med til OL.

»Der blev grædt på hotelværelset. Ikke kun mig, men også fra de andre. Mikael var også ked af det, og så stod vi og krammede hinanden og var begge helt færdige,« siger Tobias Fonnesbek.

Hans træner Mikael Lindgren vidste udmærket, hvad Tobias var gået igennem. Finnen var selv kvalificeret til OL i Atlanta i 1996, men i USA kom han ikke ned i vægt i tide og kunne derfor ikke stille til start. Det er en oplevelse, som han tog lang tid om at kunne tale om efterfølgende.

Ord på skuffelsen

Normalt klarer Tobias vægtnedgangen fint, men denne gang var det kun to uger siden, at kroppen skulle igennem den hårde behandling – det har han aldrig prøvet før, normalt plejer der at gå et halvt år mellem stævnerne. Men af uvis grund var to udtagelsesstævner til OL lagt med to ugers mellemrum, og det irriterer Tobias. Flere af de andre udøvere sejlede rundt på madrassen ved stævnet i Istanbul.

Her en uge efter oplevelsen i Istanbul har Tobias også svært ved at sætte ord på skuffelsen.

Han mener, at drømmen om at komme til OL kom i 2004, da han som 13-årig så OL i Athen.

»Det vil jeg prøve,« sagde han, og det var højt, så hans far og træner vidste, at det var hans mål. Ikke noget med at skjule sig.

Rio i baghovedet

»De seneste mange år har jeg haft Rio 2016 i baghovedet. Det fik vi at vide, da vi startede på ungdomslandsholdet. Det hed team 2016. Jeg har selvfølgelig ikke tænkt over det hver dag, men det har været i underbevidstheden. Nu er der bare tomt.«

Lige nu føler Tobias mest af alt, at han har skuffet alle: Trænerne, klubben, sparringspartnerne, gutterne på madrassen i Brydeklubben Thrott. De troede på ham hele vejen, nogle troede endda, at det bare var en formssag at kvalificere sig.

Over det sidste stykke tid har jeg kunnet mærke, at det er lige før, at jeg springer ud – som en blomst. Jeg har på fornemmelsen, at det er små ting, der skal til, før at det hele kulminerer.
Tobias Fonnesbek, , bryder

Men så tænker han på de mange 100 i hans vægtklasse, der ligesom ham forsøgte at kvalificere sig. Sølvvinderen fra EM kom ikke med. Både sølv- og bronzevinderen fra OL i London fejlede. Ham der vandt VM i 2013 – exit.

Nu kigger han fremad. For Tobias er på ingen måder færdig med brydning. Målet hedder Tokyo 2020.

Og der går han en vægtklasse op, så han nu skal bryde i 66-kilosklassen.

Et par år at blive god

Selvom at han nu vejer 66 kilo, betyder det ikke, at han i fremtiden slipper for at gå ned i vægt. Nu skal han nemlig i styrkelokalet for at bygge muskelmasse op, for dem man møder i 66-kilosklassen vejer til daglig 72-74 kilo, og de vil derfor gå ned i vægt, men have otte kilo flere muskler, og så kan man lige så godt lade være med at stille op, for så får man store klø, og man skal i øvrigt også ændre på sin teknik, når man går op. Derfor kan det godt tage et par år at blive god i en ny vægtklasse, og det er altså der, at Tobias skal bruge tiden til 2020.

Men når han snakker om fremtiden, bliver han ivrig.

»Over det sidste stykke tid har jeg kunnet mærke, at det er lige før, at jeg springer ud – som en blomst. Jeg har på fornemmelsen, at det er små ting, der skal til, før at det hele kulminerer. Man kan altid tænke opgivende – også i livet – hvis et eller andet går skævt, men min mentalitet er, at jeg tror på mig selv, at jeg ved, at jeg kan blive bedre, og at jeg kommer til at gøre alt det, der skal til, for at det skal lykkes, og hvis det ikke lykkes, så har jeg i hvert fald gjort alt,« siger Tobias Fonnesbek.

Ensom sport

Og landstræner Szymon Kogut er med til at styrke selvtilliden.

»Da de afbrød det hele i Istanbul, sagde han noget med ”vi stopper nu” og så sagde jeg ”nej”, men så sagde han, ”du skal være klar om fire år, og det bliver du ikke, hvis du fortsætter”.«

Rejsen frem til 2020 bliver måske lettere. Tre andre brydere i Thrott – alle yngre end 24-årige Tobias – vil også forsøge at komme med til Tokyo.

»I en i forvejen ensom sport bliver man ensom, hvis man er den eneste, men nu kommer de andre til træning, ikke kun for at forberede mig, men også sig selv.«

Men selvom der er noget at se frem til, nager skuffelsen.

»Nu er der begyndt at komme reklamer på tv for OL i Rio – det gør sgu ondt.«

Jyllands-Posten har fulgt Tobias Fonnesbeks vej mod Rio 2016. Dette er den sidste artikel i serien.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Tvivlsomme forudsætninger for brutale nedskæringer

Keld Hvalsø, Lone Norlander
Byrådet i Aarhus bør aflyse den store nedskæringsrunde, som brutalt vil ramme skoler, daginstitutioner, ældre, udsatte grupper, kulturlivet og mange andre.
Aarhus' historie
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her