Annonce
JP Aarhus 20 år
Sport

Nye street-spil indtog Aarhus

Nyt show: Aarhusianerne fik tirsdag en lektion i gadefodboldens panna og freestyle.

DGI Street Soccer afvikler DGI Panna Tour med stop i seks storcentre rundt om i Danmark. Tirsdag ramte touren Bazar Vest i Aarhus. Foto: Casper Dalhoff

Der var ikke den store lyst til at komme ind i ringen og gå tre minutter mod den hollandske verdensstjerne, Jeand Doest.

Han smilede ellers venligt over hele femøren og bød de lokale aarhusianere i Bazar Vest indenfor. Men ingen bed på. Frygten for at blive ydmyget var simpelthen for stor.

Først da arrangøren tilbød en shawarma til den første modige sjæl, trådte en yngre mand modigt frem. Publikum jublede og hujede af den danske hjemmebane-underdog. Lige lidt hjalp det dog. Jeand Doest havde afgjort det hele på under et minut. Knockout.

Men i modsætning til hvis ovenstående havde været en beskrivelse af en boksekamp, så gik den tabende part smilende væk fra ringen. For han var jo trods alt ikke blevet slået i gulvet af en professionel bokser. Nej, han var derimod blevet tørret godt og grundigt i gadefodbold-fænomenet ”panna” af verdens bedste spiller, Jeand Doest, der grinende sagde tak for kamp, efter han havde knockoutet sin modstander med en tunnel.

Tricks og tunneller

Essensen i panna er simpel. Lav en tunnel, eller panna som det hedder i Surinam, på din modstander, og du har vundet kampen. Formår ingen af de to spillere at lave en panna, så er det flest scorede mål efter tre minutter, der afgør duellen.

Gadefodbold

Panna

  • I begyndelsen af 00’erne begyndte unge indvandrere at spille i forstæderne til Rotterdam og Amsterdam i Holland.
  • Panna spilles på en lille rund bandebane med mål i begge ender.
  • Man spiller én mod én i tre minutter.
  • Laver man indenfor de tre minutter en panna (tunnel) på sin modstander er det knockout, og kampen er vundet på stedet.
  • Hvis ingen laver panna er det flest mål der afgør kampen.

Freestyle

  • Freestyle er den ultimative individuelle artistiske præstation med bolden.
  • Man er i kamp med en modstander, hvor vinderen er den, der leverer de vildeste serier af tricks med bolden.

Reglerne er simple, men spillet er sværere end det lyder til, hvilket de mange fremmødte tilskuere i Bazaren også fik at føle på egen krop tirsdag eftermiddag, da DGI’s Panna Tour lagde et smut forbi Brabrand.

Der var masser af seje tricks, hurtige bevægelser og intense kampe, da lokale forbipasserende forgæves forsøgte at bide skeer med Danmarks og verdens bedste pannaspillere.

I panna er spillernes individuelle stil og kreativitet det vigtigste omdrejningspunkt, når de to spillere danser rundt i den lille ottekantede ring med to indbyggede røde plasticmål. Og baseret på arrangementet i Bazar Vest, er der ikke så få måder, man kan sparke bolden gennem en modstanders ben på.

»Det handler om konstant at lave nye tricks, så modstanderen bliver fanget i en forkert stilling. Kulturen er udviklet af unge i de hollandske forstæder og inspireret af breakdance, MC-battles og andre elementer indenfor hiphopkulturen, så der er meget show og gadekultur i spillet, selv om det handler om at vinde,« siger projektleder ved DGI Underground Martin Kjærgaard.

Uforpligtende idræt

De kreative og artistiske fodbolddiscipliner, panna og freestyle, vurderes til at være hastigt voksende i Danmark, og i 2014 gør DGI en ekstra indsats for at få flere unge med på bølgen.

Der er ingen organiserede klubber i Danmark, men da sportsgrenene forgår på gadeplan, handler det derfor om at komme rundt i landet for at gøre opmærksom på, at sportsgrenene overhovedet eksisterer.

Udover Aarhus besøger Panna Touren også Vejle, Hvidovre, København, Hillerød og Helsingør, hvor der bliver afholdt turneringer, som er åben for alle fra 10 år og opefter.

Netop fordi panna og freestyle foregår på gadeplan, er det svært at sætte et præcist tal på, hvor mange, der dyrker de to sportsgrene. Et skøn fra DGI lyder på, at flere end 7.500 danskere har prøvet kræfter med panna, og omkring 2.000 er over begynderniveauet.

»Majoriteten af danskerne er ikke bekendt med hverken panna eller freestyle, men det er ord, som begynder at snige sig ind i fodboldmiljøet. Begge fodbolddiscipliner har et stort potentiale. Både som supplement til den traditionelle foreningsfodbold, men også som tilbud til alle dem, der er mere tiltrukket af uforpligtende idræt på gadeplan,« siger Martin Kjærgaard.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Drengen fra en anden planet
Portræt: Emil Nielsen blev den yngste spiller til at optræde for Århus Håndbold i ligaen, da han debuterede i onsdags. Men når man vil være verdens bedste målmand, er der lang vej igen med tusinde timers træning og ofre.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Sket i byen

På skraldejagt i skovbunden

En gruppe børn og voksne var søndag formiddag ude og samle affald i Riis Skov på foranledning af familiemediet "Børnenes Aarhus".
Kommentar
Debatindlæg

Debat: EU-romantisk idealisme

Henrik Ræder Clausen
Aarhus' historie
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Med luksusliner gennem Norges vilde kystlandskaber
Krydstogter kan noget helt specielt, hvis man gerne vil opleve flere feriedestinationer på én gang. Men med Silver Spirit bliver den vanedannende gode mad og det meget høje serviceniveau også en del af oplevelsen. 
Se flere
Biler
Legendarisk Jeep kører ind i fremtiden
Jeep Wrangler har stort set ikke ændret sig siden slutningen af 1980’erne, men næste år kommer klassikeren i en ny udgave. Essen er stadig den gamle Jeep tilsat mere komfort og et design med glimt i øjet. 
Se flere
Spånplade: Hele Danmark arbejder for Kronospan
Når danskerne afleverer træ på den lokale genbrugsstation, arbejder de for Kronospan i Pindstrup, der fabrikerer spånplader til bl.a. køkkener, skriveborde og gulve. For når Kronospan fremstiller spånplader, er 75 procent af træet genbrugstræ, hvor rigtig meget af det stammer fra landets genbrugsstationer. Der er penge i genbrug – en omsætning på ca. 500 mio. kr. årligt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her