Annonce
JP Aarhus 20 år
Sport

AGF-topscoreren er blevet bridge-mester

Han er indehaver af en af de mest scorende venstrehænder i århusiansk håndbold, og så længe de fleste kan huske, har nu 57-årige Birger Christiansen været en fast bestanddel af det østjyske håndboldmiljø som enten spiller eller træner.

Han er indehaver af en af de mest scorende venstrehænder i århusiansk håndbold, og så længe de fleste kan huske, har nu 57-årige Birger Christiansen været en fast bestanddel af det østjyske håndboldmiljø som enten spiller eller træner. Foto: Casper Dalhoff

»Jeg gider gerne håndbold, men jeg gider ikke være håndboldtræner,« konstaterer han over en leverpostejmad, indtaget ved spisebordet i rækkehuset i Mårslet, og tilføjer:

»De sidste træneropgaver, jeg havde, var i henholdsvis Hinnerup, Todbjerg, Hornbæk og HEI, og alle steder endte det med at være en kamp at finde spillere nok til både træning og kamp. Og så bliver det for surt.«

Det har dog ikke skortet på tilbud om trænerjobs det seneste halvandet år, men alle har fået nej - på nær hjertebarnet AGF, hvor han i foråret 2007 gav en hånd med en måneds tid mellem to sæsoner. Og at det var AGF, der fik ja, er ingen tilfældighed.

AGF er og bliver nemlig Birger Christiansens klub, og selv om han har været aktiv som både spiller og træner i en række andre østjyske klubber, så har han altid bevaret medlemskabet og tilknytningen til AGF, hvor han med afbræk har været træner fra 1983 og til 2005.

Og han kan faktisk 12. april fejre, at han har været medlem af AGF i 50 år. Og det er han egentlig ret så stolt af.

»Jeg blev meldt ind 12. april 1958, og kontingentet var halvanden krone om måneden,« ler han og erkender, at det var et ridderslag, da han sidste år blev inviteret med til veterantræf i AGF.

»Blandt AGF-veteranerne er jeg jo bare en knægt, så det var stort,« fastslår han.

902 mål i 245 kampe


Knægt eller ej, så har Birger Christiansen for længst fået sit navn med i AGF's tykke historiebøger. Ud over fire U-landsholdskampe og en enkelt A-landskamp, sidstnævnte i 1973, er han nemlig den mest scorende håndboldspiller i klubbens historie. 902 mål i 245 kampe blev det til, og han var kendt for et både meget hårdt og et meget varieret skud, der drev mange målmænd til vanvid.

Sin sidste kamp for AGF spillede han i 1995, da han nærmest ved et tilfælde havnede på et hold af AGF-veteraner, der blev jyske mestre i serie 2.

»Vi ankom først et kvarter før kampstart og skulle møde nogle unge knægte, der hurtigt bragte sig foran 5-1. Men vi vandt klart, og de her knægte skændtes indbyrdes, så det bragede. De havde vist ikke regnet med at tabe til en flok halvgamle mænd,« gnækker han.

Birger Christiansen er en fremragende fortæller, og historierne er mange. Og det er rent historiemæssigt umuligt at komme uden om ”de gode gamle dage”, da der stadig fandtes århusianske lokalopgør i landets bedste herrehåndboldrække.

»Lokalopgørene mod Skovbakken og Aarhus KFUM var noget af de fedeste. Det var dengang, da der var bænke i Stadionhallen, og hvor kampene næsten altid kom for sent i gang, fordi tilskuerne ikke kunne nå at komme ind i hallen til tiden. Og at slå Aarhus KFUM foran 3.000 tilskuere er ikke den ringeste oplevelse, der findes,« lyder det tørt.

Det er ikke det samme

Birger Christiansen følger stadig AGF, selv om holdet er blevet til Århus GF, men han indrømmer gerne, at gløden ikke længere er den samme efter den århusianske håndboldfusion.

»Tilbage i 90'erne var det liv og død for mig at følge med i AGF's kampe, og det var et cirkus de fem år i træk, hvor jeg var på lejrskole i London. Det var før mobiltelefonernes tid, og jeg drønede rundt i togene i London Underground for at finde en telefon, så jeg kunne ringe hjem og få en briefing. Sådan er det ikke længere, selv om jeg stadig nyder at se ÅGF spille. Og manglen på de århusianske lokalbrag er en del af forklaringen, for de kampe var garant for en helt fantastisk stemning, som slet ikke er der i dag. Det er faktisk kun de gange, hvor AGF's fodboldfans har givet en hånd med, at der virkelig kommer stemning i hallen.«

Apropos AGF's fanklub, så er Birger Christiansen fast mand på Århus Stadion, når AGF spiller på hjemmebane, og han er vild med bemeldte fanklub.

»Det kan godt være, at der ryger nogle finker af panden, og at det bliver plat og primitivt ind imellem, men i det store og hele er fanklubben i verdensklasse. Og smædesangene afslører, at fantasien i hvert fald ikke fejler noget. Så jeg nyder virkelig at se AGF's hjemmekampe,« konstaterer han og tilføjer, at der også bliver holdt et ekstra øje med FC Nordsjælland, hvor nevøen Thomas Kristensen spiller.

Faktisk var Birger Christiansen i sine unge dage også en talentfuld fodboldspiller, og som håndboldtræner var han blandt andet kendt for altid at indlede et træningspas med en omgang indendørs fodbold, hvor han selv var særdeles aktiv. Han var også et stort talent inden for tennis, og den interesse er hængt ved.

Gennem en årrække har Birger Christiansen været en af de drivende kræfter i Testrup-Mårslet Tennis, hvor han sidder i bestyrelsen, og hvor han flere gange har været klubmester.

Og en ny hofte for et års tid siden har giver tenniskarrieren et skub i den rigtige retning.

»Med den nye hofte er min frygtede serv kommet tilbage,« smiler han bag overskægget.

Mårslet-mester i bridge

At fighterevnen stadig er til stede hos manden, der i håndboldkredse var kendt som Danmarks mest fair kæmpende spiller, har medlemmer af Mårslet Bridgeklub fået at føle.

Birger Christiansen er nemlig regerende klubmester i, hvad han kalder ”et fantastisk spil”. Og fru Birtes kommentarer om, at titlen er sikret i hård kamp med beboerne på det lokale plejehjem, hvor der spilles hver torsdag, preller af på gemalen - og det gælder i øvrigt også kommentarerne om at leve så kraftigt verbalt med, når der er sport i fjernsynet, at familiens hund har fået et nervesammenbrud.

Integration via sport


At den læreruddannede Birger Christiansens hjerte og hjerne brænder for sport, er ganske enkelt umuligt at komme uden om.

Det afspejler sig også i dagligdagen, hvor han i sit job som konsulent for Videncenter for Integration via diverse sportsarrangementer forsøger at fremme integrationen i Århus.

Med jævne mellemrum er han vært ved eksempelvis håndbold-, fodbold- eller floorballstævner, og han indrømmer gerne, at arbejdet med integration ofte er op ad bakke.

»Vi gør rigtig mange gode ting for at fremme integrationen, og der er ting, der lykkes, og ting der kikser. Når noget går galt, er konklusionen så ret ofte, at vi i ”systemet” har gjort noget forkert, men det er efter min bedste overbevisning ikke altid tilfældet - trods mange kreative bortforklaringer. Nogle gange sker der, til trods for at vi gør alt det rigtige, ting, der er til at tude over, og som betyder, at mange af de børn, vi prøver at ”fange ind”, hjemmefra bliver forhindret i at dyrke sport. Og det er altså ikke vores skyld,« fastslår han.

Fighterhjertet er intakt


Birger Christiansen er imidlertid ikke en mand, der sådan bare lige giver op, og fighterhjertet er stadig stort, hvad enten det gælder et fodboldstævne på Nordgårdskolen eller en omgang bridge på Mårslet Plejehjem.

Og pulsen kommer også op, både når Århus GF og AGF er i aktion - eller når der eksempelvis er amerikansk fodbold i fjernsynet.

Faktisk kan man roligt betegne Birger Christiansen som en vaskeægte sportsidiot, men der er dog undtagelser, især kvindehåndbold - men det er en helt anden historie …


Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Sundhedsministeren gav mig en bredside - her kommer fakta

Camilla Fabricius
I JP Aarhus forleden giver sundhedsminister Ellen Trane Nørby mig en ordentlig bredside på baggrund af et indlæg, jeg har skrevet om ministerens underfinansiering af et landsdækkende psykiatrisk akutberedskab.

Debat: Kvalitet i folkeskolen handler ikke om sted

Jan Petersen (S), Mads Nikolajsen (SF)
Der er flere svar på, hvorfor overbygningsklasser skal samles.
Aarhus' historie
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere
Viden
Sygemeldte: Intensiv aktivering gør mere skade end gavn
Ny dansk forskning viser, at det ikke hjælper kun at skrue op for psykologtimer og genoptræning til sygemeldte - tværtimod. I stedet skal arbejdspladserne inddrages. 
Se flere
Sundhedsministeren gav mig en bredside - her kommer fakta
I JP Aarhus forleden giver sundhedsminister Ellen Trane Nørby mig en ordentlig bredside på baggrund af et indlæg, jeg har skrevet om ministerens underfinansiering af et landsdækkende psykiatrisk akutberedskab. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her