Sport

25 år med fem OL-deltagelser, to store comebacks og masser af sejre er slut for østjysk skytte

Torben Grimmel sluttede karrieren som skytte i disciplinen 50 meter 60 liggende skud på fornemmeste maner, da han både vandt sæsonfinalen og satte verdensrekord. Nu skal han give sine erfaringer videre.

Torben Grimmel vandt sølv ved OL i Sydney i 2000, men rangerer også det at komme igennem en rygoperation i 2010 og del tage ved OL i London i 2012 som en stor personlig sejr. Arkivfoto: Gregers Tycho

Der er mange måder at slutte en eliteidrætskarriere af på. Men den 41-årige Torben Grimmel fra Mørke på Djursland gjorde det på en af de mest imponerende måder, man kan forestille sig.

Efter 25 år som skytte i disciplinen 50 meter 60 liggende skud, hvor skytten på 75 minutter skal affyre 60 skud mod en lille skydeskive, der hænger 50 meter væk. Den 27. oktober i år deltog Torben Grimmel nemlig i karrierens sidste turnering, sæsonens World Cup-finale i New Delhi, Indien, og her nøjedes østjyden ikke blot med at ende øverst på podiet, han skød sig også til en verdensrekord på 250,6 point, og med sejren endte han karrieren som nummer et på verdensranglisten.

Torben Grimmel

41 år. Bor i Mørke på Djursland.

Har deltaget ved fem OL:

Atlanta 1996

Sydney 2000 (sølvmedalje)

Athen 2004

London 2012

Rio de Janeiro 2016

Har vundet fem World Cups

i sin karriere. Tre alene i 2016.

Vandt sæsonfinalen i 2003

i Milano, Italien og i 2017

i New Delhi, Indien.

Er indehaver af verdensrekorden i disciplinen 50 meter 60

liggende skud på 250,6 point. Den tidligere verdensrekord

var også hans.

Stoppede karrieren som

nr. 1 på verdensranglisten.

Begyndte den 1. oktober

som sportschef i Bueskydning Danmark.

»Man må tage, hvad man kan få jo,« siger Torben Grimmel, mens han griner.

Men Torben Grimmel kunne ikke have drømt om en bedre afslutning på sin karriere, der bl.a. tæller fem OL-deltagelser, hvor det bedste resultat var en sølvmedalje ved OL i Sydney i 2000.

Fjernet fra OL-program

»Det var selvfølgelig fedt, og det var også lidt storslået og emotionelt for mig personligt at slutte karrieren af på den måde. Det var med blandede følelser. Selvfølgelig en masse glæde og stolthed, men også vemod, i og med at det er mange år, som jeg har brugt på aktiv eliteidræt. Men omvendt har jeg også været afklaret med, at det var sådan, det var,« siger Torben Grimmel.

Faktisk er det ikke Torben Grimmels egen beslutning, at han nu er færdig med 50 meter 60 liggende skud. Disciplinen er blevet fjernet fra OL-programmet, så den ikke er del af legende i Tokyo, Japan, i 2020, og derfor har Torben Grimmel altså ikke mulighed for at få sin sjette OL-deltagelse i hus.

Hvis beslutningen om at sløjfe 50 meter 60 liggende skud ved OL ikke var blevet taget denne sommer, er Torben Grimmel ikke sikker på, at han var stoppet nu.

»Jeg kunne godt have ønsket, at jeg selv besluttede, hvornår jeg skulle stoppe. Spørgsmålet er så, om jeg nogensinde var blevet moden nok til at tage den beslutning. Det er svært at sige, om jeg var fortsat, hvis disciplinen havde været på OL-programmet. Men når det er sagt, så lyder seks OL-deltagelser altså federe end fem,« siger Torben Grimmel.

Dobbelt comeback

Selvom det først er nu, at Torben Grimmel sætter det sidste punktum i en lang karriere, har det to gange tidligere været tæt på, at skarpskytten måtte lægge riflen på hylden.

I 2010 måtte Torben Grimmel nemlig gennem en større rygoperation, fordi han via sit arbejde som pædagog kom slemt til skade med ryggen i et hændeligt uheld. Efterfølgende døjede Torben Grimmel med smerter og måtte kæmpe sig tilbage på det høje niveau, som han havde inden skaden.

Det lykkedes, og Torben Grimmel deltog ved OL i London 2012. Året efter måtte han igen en tur på operationsbordet, da problemerne med ryggen ikke var ovre.

Endnu en gang lykkedes det Torben Grimmel at kæmpe sig tilbage til verdenstoppen, og i 2016 havde han det måske bedste år i sin karriere, da han vandt tre World Cup-sejre.

Derfor er de to comebacks også nogle af de absolutte højdepunkter i den 25 år lange karriere, fortæller hovedpersonen.

»OL-sølvet var rigtig stort, men det er svært at sige, at en begivenhed overskygger alle de andre. OL-deltagelsen i 2012 var en stor personlig sejr, fordi jeg var kommet tilbage fra nul efter min første rygoperation. Det samme gjorde sig gældende efter anden operation, men der havde jeg prøvet forløbet en gang før. Men fordi jeg kommer så stærkt tilbage i 2016 og vinder nærmest alt, hvad der er at vinde, udover OL, er 2016 nok det største i min karriere. Fordi det var succes på succes og efter endnu en rygoperation,« siger Torben Grimmel.

Skal give erfaringer videre

Rygskaden betød også, at Torben Grimmel begyndte at studere, fordi han ikke kunne fortsætte i jobbet som pædagog.

Derfor er østjyden heller ikke færdig med eliteidræt. Den 1. oktober begyndte han som sportschef i Bueskydning Danmark, hvor han deler ud af sin viden og erfaring fra den lange karriere på topniveau.

»Jeg har lært, hvad det kræver at præstere på topniveau og under pres i eliteidræt. Det tager jeg med mig i det nye arbejde, hvor jeg også har en del administrativt arbejde, hvilket passer mig fint. Jeg står for elitearbejdet og talentudviklingen. Der skal sikres en glidende overgang, så vi sikrer nye talenter. Samtidig skal jeg også være med til at sørge for, at der kommer et stærkt hold til OL i 2020,« siger Torben Grimmel.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Skæbnetime for folkeskolen

Janus Boye, medlem af hovedbestyrelsen i landsforeningen Skole og Forældre, Aarhus | Henrik Vinther Olesen, folketingskandidat (R), Aarhus
Stadig flere vælger folkeskolen fra, og ændrer vi ikke kurs, er spørgsmålet: Vil du savne folkeskolen, når den ikke længere er her?

Debat: Skolereformen skal tage højde for børns alder

Renie Schriver Bahn, Ternevej 2, Risskov
Efter at have set en meget oplysende udsendelse på DR2 7/1, ”Kroppens hemmeligheder: At vokse”, hvori det bl.a. blev oplyst, at børn vokser ekstremt hurtigt fra 0-1 år, afløst af en meget hurtig vækst indtil ca. 8-9 år, tænker jeg på de små førskolebørn og 0., 1. og 2. klasse.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Analyse: Hvor skal vi hen, Aarhus?

Analyse: Den 1. januar begyndte den nye byrådsperiode for det nyvalgte byråd i Aarhus Kommune. Men hvad bliver de 31 lokale politikeres udfordringer i de kommende fire år? JP Aarhus kommer her med et bud på byrådets fem væsentligste opgaver.
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her