Annonce
JP Aarhus 20 år
Skanderborg

”Den skøre hvide mand” – Fra Horndrup til Tåning via Tanzania

Mzungu Kichaa er måske ikke et navn, der vækker stor genklang i Danmark, men særligt i Østafrika er der tale om en berømthed.

Espen Sørensens kunstnernavn er Mzungu Kichaa. Og det er et stort navn i Østafrika, hvor hans band har hjemme. Selv kommer han oprindeligt fra Horndrup. Foto: Kreks Carter

Navnet Mzungu Kichaa stammer fra sproget swahili, som tales i store dele af Østafrika, især i Tanzania og Kenya. Det betyder ”Den skøre hvide mand” og er det kunstnernavn, som 37-årige Espen Sørensen optræder under.

Lørdag optræder han sammen med sit tanzaniske band, Bongo Beat, i Tåning Forsamlingshus omkring to km fra fødebyen Horndrup. Men hvordan ender en knægt fra Horndrup som musikstjerne i Østafrika?

»Det begyndte med, at mine forældre fik arbejde for Mellemfolkeligt Samvirke i Zambia, da jeg var seks år gammel. Siden arbejdede de i Tanzania i flere perioder for forskellige danske organisationer,« fortæller Espen Sørensen.

Studier i London

Som 20-årig afsluttede Espen Sørensen, hvad der svarer til gymnasiet i Tanzania. Herefter drog han til London, hvor han tog en bachelorgrad i både musik og social antropologi.

Ved siden af studierne blev der også tid til at lege lidt med musik. I 2001 gjorde han sig bemærket med nummeret "Mambo Ya Pwani", der blev et mindre hit og blandt andet fik spilletid på det afrikanske MTV.

Efter studierne vendte han tilbage til Tanzania og landets største by Dar Es Salaam, hvor han begyndte at indspille musik i et større studie. Samme sted indspillede også en af de største tanzaniske rappere, Juma Nature, og det var ham, der gav Espen Sørensen navnet Mzungu Kichaa.

Rapper bag kunstnernavnet

»I begyndelsen var jeg ikke specielt glad for navnet. Mzungu betyder ganske rigtigt ”hvid mand,” men det er også en fremmedgørelse. Jeg anså heller ikke mig selv som specielt skør, så jeg havde svært ved at acceptere navnet,« fortæller Espen Sørensen.

Det var først otte år efter, da han lancerede sin solokarriere med debutalbummet ”Tuko Pamoja”, at Espen Sørensen begyndte at tage navnet til sig.

»Navnet er blevet et stort brand i Østafrika, og det har også været en del af min egen udvikling, at jeg har taget navnet til mig,« siger han.

Mzungu Kichaa har foruden en række singler udgivet to EP’er og et album siden 2009. I begyndelsen var udgivelserne på swahili, men senere er det også blevet til udgivelser på engelsk. Det har dog ikke altid været lige populært.

»I starten var mange fans rundt om i verden utilfredse med, at vi ikke holdt os til swahili, også selv om de ikke forstod sproget,« siger Espen Sørensen.

X-Factor dommer

Foruden udgivelserne er det også blevet til en enkelt sæson som dommer på den tanzaniske udgave af XFactor.

Selv om Espen Sørensen anerkender, at showet var med til at gøre ham kendt, er han glad for, at det kun blev til den ene sæson.

»Det var med til at gøre mig kendt på både godt og ondt. Men jeg blev kendt mere som en personlighed end for min musik, og det er trods alt det sidste, jeg helst vil kendes for,« siger han.

Koncerten i Tåning Forsamlingshus løber af stablen lørdag kl. 20.

Koncerten markerer afslutningen på den turné, Mzungu Kichaa og bandet Bongo Beat har været på i Danmark siden den 4. august.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Tvivlsomme forudsætninger for brutale nedskæringer

Keld Hvalsø, Lone Norlander
Byrådet i Aarhus bør aflyse den store nedskæringsrunde, som brutalt vil ramme skoler, daginstitutioner, ældre, udsatte grupper, kulturlivet og mange andre.
Aarhus' historie
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her