*

Skanderborg

Byrådet vil lave rygeforbud... måske

Enigheden om at gøre Fælleden til røgfri matrikel og indføre rygeforbud for alle ansatte ser ud til at vakle.

Blækket var ikke mere end tørt i den budgetaftale, et samlet byråd står bag, før flere politikere begyndte at gradbøje og tage afstand fra en del af aftalen, der handler om rygeforbud.

Byrådet har et mål om, at der i 2025 kun er fire procent rygere i Skanderborg Kommune.

Røgfri miljøer skal være et redskab til at nå det mål, og som en del af budgetaftalen for 2018 er det vedtaget, at Fælleden skal være en røgfri matrikel.

De kommunalt ansatte må heller ikke længere ryge i arbejdstiden. Hverken indendørs, udendørs eller uden for matriklen. Men den beslutning skaber flere politikere nu usikkerhed om.

Venstres nye spidskandidat Anders Laugesen skriver i et læserbrev i UgeBladet Skanderborg, at han er imod det nye rygeforbud for de kommunalt ansatte.

Dermed kan det se ud, som om han går imod sine partifæller Søren Erik Pedersen og Jens Szabo, der repræsenterede Venstre i budgetforhandlingerne, og som står bag aftalen.

Da redaktionen ringer til Jens Szabo for at høre, hvad Venstre mener, bliver han imidlertid vred.

»Der er ingen splittelse i Venstre. Hvis du vil bruge din tid på at jagte den mindste flig af divergens i Venstre, er det din sag. Vi står 100 pct. bag Anders,« siger Jens Szabo.

»Kernen i beslutningen er, at hvor der er unge mennesker, er det et problem, at folk står og ryger ved indgangen, som det for eksempel er tilfældet på Fælleden, når unge mennesker skal til håndbold,« siger Jens Szabo

»Det kan da godt være, at der skal laves et rygeskur på Fælleden. Men nu skal forvaltningen først komme med et oplæg til en samlet ny rygepolitik, som det nye byråd skal diskutere.«

Det er ellers svært at se, at teksten i budgetforliget kan gradbøjes, når målet er en røgfri matrikel på Fælleden og røgfri arbejdstid for alle kommunalt ansatte.

»Hvis en hjemmehjælper cykler fra bruger A til B, kan jeg ikke se det store problem i, at vedkommende ryger på turen. Men du kan godt have en pointe i, at det ikke er særlig godt beskrevet i forligsteksten,« siger Jens Szabo.

Kai Høstrup, som ud over at være byrådsmedlem for S er fagforeningsformand for mange kommunalt ansatte, siger:

Borgmesterens udlægning

»Jeg er ikke med på, at vi indfører rygeforbud i arbejdstiden for alle ansatte. Vi skal ikke trække det ned over hovedet på folk, vi skal hellere gå frivillighedens vej og ikke bruge tvang i første omgang. Men jeg stemmer for budgetaftalen,« siger han.

Men kan budgetaftalen gradbøjes?

»Jeg ser det som en vision. Men jeg kan godt se budgetaftalen, så vi kommer nok til at snakke en del om det her,« siger han.

Borgmester Jørgen Gaarde (S), der sad for bordenden, da budgetforliget blev indgået, vil heller ikke lægge sig fast på en definitiv tolkning af teksten.

»Der er en hensigt om at gøre Fælleden røgfri som matrikel og indføre røgfri arbejdstid for de ansatte. Men Kultur- og Sundhedsudvalget, der fremsendte forslaget til budgetforhandlingerne, har heller ikke ønsket, at der skulle udstedes en ren ordre.«

»Derfor er der lagt op til, at det nye byråd skal have en drøftelse af en ny rygepolitik. Derfor er det ikke mere støbt i beton,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Lad os lige smutte til London eller Paris

Jonathan Ries, bestyrelsesmedlem Vedvarende Energi Klosterport 4F, Aarhus C
Vores forbrug har taget overhånd, når danskere flyver til udlandet på en smuttur for at holde julefrokost. Hvad med miljøet?

Debat: Hvorfor blev Camilla Fabricius ikke rådmand?

Randi Bruhn Mannion, Hvidmosevej 8, Ebeltoft
Endelig kom der et svar fra formanden fra Socialdemokratiet i Aarhus på spørgsmålet om, hvorfor Camilla Fabricius ikke blev rådmand i Aarhus.
Restauranter
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her