Annonce
JP Aarhus 20 år
Skanderborg

Professor: Smukfests manglende kønsfokus er problematisk

Festivalen ser gerne flere kvinder på scenen, men det er ikke et fokus. Det er problematisk, mener professor.

Medina er en af de fire kvindelige artister, der i år har være hovednavn på Bøgescenerne. Foto: Dalhoff Casper

De kvindelige soloartister, der i år har optrådt på Smukfests hovedscene, Bøgescenerne, kan tælles på én hånd.

Britney Spears, Mø, Medina og Liive er de fire kvindelige soloartister, som festivalen i år bookede til at optræde på Smukfests helt store scene.

Til sammenligning har Bøgescenerne, når festivalen er rundet af søndag nat, lagt scene til ikke mindre end 18 mandlige soloartister.

Professor i kønsforskning ved Aalborg Universitet Anette Borchorst er ikke overrasket over tallene.

»Det er problematisk, men det afspejler en skævhed, der er i forvejen. Der er en tendens til, at man bare ikke får øje på de kvindelige artister,« siger hun.

»Men hvis man har fokus på det, så kan man godt påvirke udviklingen.«

Det har man dog ikke på Smukfest, hvor artister udelukkende bliver booket med henblik på at skabe det bedst mulige musikprogram, siger talsmand for Smukfest Poul Martin Bonde.

»Der er mange kvinder på programmet i år, men vi booker ikke efter køn. Vi ser gerne flere kvinder på scenen, men det er ikke et fokuspunkt,« siger han.

Bondes svar er ét, som Anette Borchorst har hørt før. Hun er med på præmissen om, at der måske er flere mandlige artister at vælge imellem.

Problemet er nærmere, at det ligger på rygraden at kigge mændenes vej, hvis ikke der er et fokus på kønsfordelingen, forklarer hun.

»Det er typisk dansk, at man ikke har fokus på det. Jeg synes, at det vil være en rigtig god idé, hvis de begynder at tænke på det.«

»Det er bedre, at de indtænker det og så ikke finder de kvindelige kunstnere, end at de bare booker de sædvanlige mandlige kunstnere,« siger hun.

Anette Borchorst mener bestemt ikke, at kvoter vil være den rigtige vej at gå.

»Kvoter er for drastisk. Det giver bagslag i Danmark, hvor det lynhurtigt bliver opfattet som tvang og formynderi,« siger hun.

Smukfest laver ikke statistik over, hvor stor en del af artisterne der er mænd eller kvinder.

En optælling foretaget af Kulturen på P1 i marts viser, at Roskilde Festival er den musikfestival i Danmark med den mest lige fordeling. Her var 27 pct. af kunstnerne kvinder.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Tvivlsomme forudsætninger for brutale nedskæringer

Keld Hvalsø, Lone Norlander
Byrådet i Aarhus bør aflyse den store nedskæringsrunde, som brutalt vil ramme skoler, daginstitutioner, ældre, udsatte grupper, kulturlivet og mange andre.
Aarhus' historie
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her