Skanderborg

Vestermølle får en smedje

Gammelt og nedtaget stenhus får nyt liv ved Skanderborg Sø.

Kampestenshuset som det tod sig ud, da det blev nedtaget i Gram for et par år siden. Nu er der ved at være penge til at genopføre det ved Vestermølle. Pressefoto

Oplevelsescenter Vestermølle ved Skanderborg Sø får en ny attraktion i år.

Det er en arbejdende smedje med esse, blæsebælg og ambolt – samt et område, hvor de ældste folkeskoleelever samt unge under uddannelse kan få information om job- og karrieremuligheder i håndværk og andre praktiske fag.

Projektet lader sig gøre, fordi Nordea-fonden har lagt vejen forbi for at overrække 100.000 kr. til Vestermølle Haandværkerlaug. Pengene skal bidrage til genopførelse af en kampestensbygning, der skal indrettes til smedje med esse, blæsebælg og ambolt.

Vi vil opfordre vore unge til at sondere arbejdsmarkedet bredt, inden de vælger uddannelse.
Frede Andersen, Vestermølle Haandværkerlaugs formand

Huset på 60 kvm har stået i Gram, hvor det blev taget ned for et par år siden i forbindelse med byudvikling.

Udover Nordea-fonden har foreløbig Foreningen Plandanmark, Skanderborg Kommunes skønpulje, Lemvigh-Müller Fonden, Fællesfonden, Vestermølle Møllelaug og en række lokale håndværkere støttet projektet, som løber op i et millionbeløb.

I en ende af smedjen laves en udstilling om job- og karrieremuligheder i håndværk og andre praktiske fag:

»Vi vil opfordre vore unge til at sondere arbejdsmarkedet bredt, inden de vælger uddannelse,« siger Vestermølle Haandværkerlaugs formand, Frede Andersen, der var med til at modtage støtten fra fonden.

At der er kommet en smedje på Vestermølle, er helt i tråd med historien. For der har nemlig tidligere været en, som lavede en industriel produktion af svingploven, som i midten af 1800-tallet afløste den tunge hjulplov i Danmark. Men en storbrand i 1909 tog det meste.

Vestermølle ved Skanderborg Sø er en mere end 500 år gammel møllegård med en omskiftelig historie. I 1987 blev Vestermølle overtaget af Skanderborg Kommune, og i 2004 blev møllelauget stiftet med det formål at renovere stedet og gøre det til et sted med formidling af kultur og historie.

Virkelighedens "Daniel Skjern" er fra Skanderborg, var et følsomt barn og kom yderst tæt på de helt store

I dag er Vestermølle, som ligger på Oddervej, hjem for en del foreninger og byder bl.a. på levende formidling af historien med et mølleri, masser af guidede ture og snart altså en arbejdende smedje.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Kronik: Vi skal bruge alle gode kræfter – folkekirken kan afhjælpe samfundets problemer

Annette Brounbjerg Bennedsgaard | Provst i Horsens Provsti | Esben Thusgård | Provst i Aarhus Nordre Provsti
Hvem skal klare ærterne, når ensomheden er stor blandt unge og blandt ældre, og når vi på ingen måder er i hus med integrationen?

Debat: Verdens mest ekstreme jernbane

Ragna Tegsche Malmstrøm, Litvedvej 34, Litved, Auning
Når man ser, hvad der kan bygges af jernbaner ude i verden, kan problemerne med Aarhus Letbane undre.

Debat: Jeg siger tak for en udsøgt behandling

John Iversen, adm. direktør, Egå
Det er hårdt at høre politikere og andre prominente personer, når de nedgør regionerne og hospitalsvæsenet.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Analyse: Hvor skal vi hen, Aarhus?

Analyse: Den 1. januar begyndte den nye byrådsperiode for det nyvalgte byråd i Aarhus Kommune. Men hvad bliver de 31 lokale politikeres udfordringer i de kommende fire år? JP Aarhus kommer her med et bud på byrådets fem væsentligste opgaver.
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her