Annonce
JP Aarhus 20 år
Skanderborg

Vestermølle får en smedje

Gammelt og nedtaget stenhus får nyt liv ved Skanderborg Sø.

Kampestenshuset som det tod sig ud, da det blev nedtaget i Gram for et par år siden. Nu er der ved at være penge til at genopføre det ved Vestermølle. Pressefoto

Oplevelsescenter Vestermølle ved Skanderborg Sø får en ny attraktion i år.

Det er en arbejdende smedje med esse, blæsebælg og ambolt – samt et område, hvor de ældste folkeskoleelever samt unge under uddannelse kan få information om job- og karrieremuligheder i håndværk og andre praktiske fag.

Projektet lader sig gøre, fordi Nordea-fonden har lagt vejen forbi for at overrække 100.000 kr. til Vestermølle Haandværkerlaug. Pengene skal bidrage til genopførelse af en kampestensbygning, der skal indrettes til smedje med esse, blæsebælg og ambolt.

Vi vil opfordre vore unge til at sondere arbejdsmarkedet bredt, inden de vælger uddannelse.
Frede Andersen, Vestermølle Haandværkerlaugs formand

Huset på 60 kvm har stået i Gram, hvor det blev taget ned for et par år siden i forbindelse med byudvikling.

Udover Nordea-fonden har foreløbig Foreningen Plandanmark, Skanderborg Kommunes skønpulje, Lemvigh-Müller Fonden, Fællesfonden, Vestermølle Møllelaug og en række lokale håndværkere støttet projektet, som løber op i et millionbeløb.

I en ende af smedjen laves en udstilling om job- og karrieremuligheder i håndværk og andre praktiske fag:

»Vi vil opfordre vore unge til at sondere arbejdsmarkedet bredt, inden de vælger uddannelse,« siger Vestermølle Haandværkerlaugs formand, Frede Andersen, der var med til at modtage støtten fra fonden.

At der er kommet en smedje på Vestermølle, er helt i tråd med historien. For der har nemlig tidligere været en, som lavede en industriel produktion af svingploven, som i midten af 1800-tallet afløste den tunge hjulplov i Danmark. Men en storbrand i 1909 tog det meste.

Vestermølle ved Skanderborg Sø er en mere end 500 år gammel møllegård med en omskiftelig historie. I 1987 blev Vestermølle overtaget af Skanderborg Kommune, og i 2004 blev møllelauget stiftet med det formål at renovere stedet og gøre det til et sted med formidling af kultur og historie.

Virkelighedens "Daniel Skjern" er fra Skanderborg, var et følsomt barn og kom yderst tæt på de helt store

I dag er Vestermølle, som ligger på Oddervej, hjem for en del foreninger og byder bl.a. på levende formidling af historien med et mølleri, masser af guidede ture og snart altså en arbejdende smedje.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Entusiast skaber kultur for alle
Uffe Høj er næstformand for Kulturhuset i Skanderborg og formand for børnelitteraturfestivalen Di Heslige Slønglers Klup. Selv om han er gået på pension, arbejder han hver dag for, at kulturlivet i Skanderborg har noget at byde på for unge og gamle.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Sket i byen

På skraldejagt i skovbunden

En gruppe børn og voksne var søndag formiddag ude og samle affald i Riis Skov på foranledning af familiemediet "Børnenes Aarhus".
Kommentar
Debatindlæg

Ordet frit: Syge børn i Familiehuset i Skejby

Claus Jacobsen
Søskende, forældre og bedsteforældre fra hele landet bor sammen i et hjem uden for deres eget hjem i den tid, et barn i familien indlægges med en kronisk og ofte livstruende sygdom.

Debat: Sæt strukturændringer i Børn og Unge på standby

Lone Norlander
Enhedslisten opfordrer til, at rådmanden, og de øvrige politikere bag budgetforliget, igen vil lytte til den store usikkerhed og utryghed, som deres beslutning om nedskæringer og ny struktur i Børn og Unge har medført.
Aarhus' historie
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Biler
Ejerne tjekker bilen bedre før syn
Regler, som betyder, at bilen bliver sendt til omsyn ved selv små fejl, har fået flere bilejere til at tjekke deres køretøj, lyder foreløbige meldinger fra Applus og FDM. Færdselsstyrelsen afventer flere erfaringer. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her