Annonce
JP Aarhus 20 år
Skanderborg

Vestermølle får en smedje

Gammelt og nedtaget stenhus får nyt liv ved Skanderborg Sø.

Kampestenshuset som det tod sig ud, da det blev nedtaget i Gram for et par år siden. Nu er der ved at være penge til at genopføre det ved Vestermølle. Pressefoto

Oplevelsescenter Vestermølle ved Skanderborg Sø får en ny attraktion i år.

Det er en arbejdende smedje med esse, blæsebælg og ambolt – samt et område, hvor de ældste folkeskoleelever samt unge under uddannelse kan få information om job- og karrieremuligheder i håndværk og andre praktiske fag.

Projektet lader sig gøre, fordi Nordea-fonden har lagt vejen forbi for at overrække 100.000 kr. til Vestermølle Haandværkerlaug. Pengene skal bidrage til genopførelse af en kampestensbygning, der skal indrettes til smedje med esse, blæsebælg og ambolt.

Vi vil opfordre vore unge til at sondere arbejdsmarkedet bredt, inden de vælger uddannelse.
Frede Andersen, Vestermølle Haandværkerlaugs formand

Huset på 60 kvm har stået i Gram, hvor det blev taget ned for et par år siden i forbindelse med byudvikling.

Udover Nordea-fonden har foreløbig Foreningen Plandanmark, Skanderborg Kommunes skønpulje, Lemvigh-Müller Fonden, Fællesfonden, Vestermølle Møllelaug og en række lokale håndværkere støttet projektet, som løber op i et millionbeløb.

I en ende af smedjen laves en udstilling om job- og karrieremuligheder i håndværk og andre praktiske fag:

»Vi vil opfordre vore unge til at sondere arbejdsmarkedet bredt, inden de vælger uddannelse,« siger Vestermølle Haandværkerlaugs formand, Frede Andersen, der var med til at modtage støtten fra fonden.

At der er kommet en smedje på Vestermølle, er helt i tråd med historien. For der har nemlig tidligere været en, som lavede en industriel produktion af svingploven, som i midten af 1800-tallet afløste den tunge hjulplov i Danmark. Men en storbrand i 1909 tog det meste.

Vestermølle ved Skanderborg Sø er en mere end 500 år gammel møllegård med en omskiftelig historie. I 1987 blev Vestermølle overtaget af Skanderborg Kommune, og i 2004 blev møllelauget stiftet med det formål at renovere stedet og gøre det til et sted med formidling af kultur og historie.

Virkelighedens "Daniel Skjern" er fra Skanderborg, var et følsomt barn og kom yderst tæt på de helt store

I dag er Vestermølle, som ligger på Oddervej, hjem for en del foreninger og byder bl.a. på levende formidling af historien med et mølleri, masser af guidede ture og snart altså en arbejdende smedje.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Entusiast skaber kultur for alle
Uffe Høj er næstformand for Kulturhuset i Skanderborg og formand for børnelitteraturfestivalen Di Heslige Slønglers Klup. Selv om han er gået på pension, arbejder han hver dag for, at kulturlivet i Skanderborg har noget at byde på for unge og gamle.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Himmelbjerget er smuk i al sin enkelhed

Erling Melgaard Jarsbo
Himmelbjerget og omgivelserne trænger på ingen måde til udbygning med "hypet bras" og forgængeligt ragelse.
Aarhus' historie

Seks bud: Her er menneskerne, der former Aarhus om 20 år

Mona Juul. adm. direktør, Envision A/S

Aarhus er en skøn by – også om 20 år. For det er mennesker, der former byen. Ikke omvendt.

Debat: ”Generation innovation” bygger et Aarhus i kraftig vækst

Bente Steffensen, direktør, Erhverv Aarhus

Aarhus er en havne- og handelsby. Det gælder også for år 2038, hvor ungdommen byder ind med flere innovative løsninger, der får erhvervsliv, forskning og befolkning til at vokse i fællesskab.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her