Skanderborg

Borgmester: Vi skal fortsat være attraktive for erhverv og tilflyttere

Borgmester Jørgen Gaarde (S) mener, at Skanderborg har medvind på mange områder. Han erkender dog, at der er plads til forbedring.

»Skanderborg har medvind på mange strækninger, og jeg ønsker mig, at vi fortsat er den mest attraktive bosætningskommune for de mange yngre mennesker, der flytter ud fra Aarhus,« siger borgmester i Skanderborg, Jørgen Gaarde. Foto:

Hvordan ser du gerne Skanderborg Kommune udvikle sig?

»Skanderborg har medvind på mange strækninger, og jeg ønsker mig, at vi fortsat er den mest attraktive bosætningskommune for de mange yngre mennesker, der flytter ud fra Aarhus. Og så vil vi gerne være en af Danmarks mest attraktive erhvervskommuner,« svarer Jørgen Gaarde.

Hvad er så de største udfordringer i forhold til at nå de mål?

»En forudsætning for, at det er værd at bo i vores område, er, at vi kan holde en af landets laveste ledigheder og højeste beskæftigelser. Det skal vi også have fokus på fremover.«

»Men den umiddelbart største udfordring vil være at få tilført flere penge til vores anlægsbudget,« vurderer borgmesteren.

»Vi har helt klart et efterslæb på investeringer på skoleområdet. Alene på det her budget har vi sat 140 mio. kr. af til anlæg, men det kommer ikke til at række, for de er stort set alle øremærket til skolebyggeri i Hørning. Derfor har vi som led i budgetforliget besluttet at få et overblik over, hvor de vigtigste investeringer vil ligge fremover, og hvad der er politisk enighed om,« siger han og uddyber:

»Vi har den dobbelt udfordring, at vi skal sørge for, at der er plads til alle børn, fordi det går rigtig stærkt med tilflytning til kommunen, og samtidig også tilpasse vores bygninger pædagogisk, så de i højere grad lever op til de forestillinger, man har om nutidig undervisning.«

Et er, at mange ting kommer til os, og det glæder vi os skam også over, men det handler også om at gribe de muligheder, som det giver, og udnytte dem.
Jørgen Gaarde, borgmester

Mange kommuner satser på at tiltrække nye borgere med kultur og events. Er det også et led i kommunens strategi?

»På det kulturelle har vi stærke ambitioner om at være drevet af foreningsbåret og frivilligt drevet kultur. Det passer til kommunens størrelse og den måde, som vores borgere opfatter kommunen på,« forklarer Jørgen Gaarde.

»Når det så er sagt, har jeg og en række andre en fælles ambition om, at vi skal udnytte vores styrkepositioner bedre. Vi bliver med rette opfattet som en musikby på grund af vores store festivaler, og den styrkeposition skal vi kunne udnytte endnu bedre til glæde for borgerne i de mange uger, hvor der ikke er festivaler.«

Hvordan ser du det store kulturflagskib Smukfest udvikle sig?

»Jeg håber, at de er i stand til at bevare deres fantastisk brand og hele tiden finder på nye idéer, der kan fastholde dem som Danmarks andenstørste festival. Det er i høj grad op til festivalforeningen selv at klare den opgave. Vi ser det ikke som en kommunal opgave at drive festival,« pointerer Jørgen Gaarde.

Men I har jo mange fælles interesser, og kommunen har fået meget markedsføring forærende i kraft af den landsdækkende eksponering, som festivalen giver?

»Vi er helt bevidste om og stolte af, at det har kunnet lade sig gøre. Det er til gengæld også vigtigt, at kommunen og festivalen har en vis armslængde til hinanden og bevarer frihederne over for hinanden. Det skal være muligt som kommune at sige fra over for festivalen, hvis nogle ting bliver for meget, og tilsvarende skal festivalen heller ikke opfatte sig som en forlængelse af Skanderborg Kommune.«

Skanderborgs styringsform, den såkaldte Skanderborg-model, hvor politikerne alene lægger de store politiske linjer, mens ledelseskompetencen placeres på rådhuset og decentralt i de enkelte institutioner, bliver ofte kritiseret. Er modellen stadig en fordel for kommunen?

Blå bog

Jørgen Gaarde

  • 62 år.
  • Født og opvokset i Løsning ved Hedensted. Moren var lærer, og faren var ostehandler.
  • Jørgen Gaarde har været gift med Susanne Gaarde siden 1978.
  • Hustruen er også socialdemokratisk politiker og har siddet i regionsrådet i to perioder og genopstiller.
  • De har en søn og en svigerdatter, som bor i Skanderborg, samt to børnebørn.
  • Jørgen Gaarde blev uddannet lærer i 1979 og har været skoleleder på Rundhøjskolen i Aarhus og kostskoleforstander. Fra 1995 til 2010 var han skoleleder på Stilling Skole.
  • Han blev valgt ind i Skanderborg Byråd for Socialdemokratiet i 1998 og har dermed haft 20 år i byrådet.
  • I 2010 blev han borgmester og har været det siden.
  • Han har desuden været formand for plan- og teknikudvalget og kulturudvalget og haft flere tillidsposter – bl.a. formand for Business Region Aarhus og Region Midts EU-kontor.
  • Fritiden bruger han på familien, sommerhuset, som tilskuer til sportskampe, krimi- og biografilæsning og kunst.

»Det er en rigtig god model, som har givet os mange fordele, siden den blev sat i søen i 1992. Den har også undergået mange forandringer siden – ikke mindst i forbindelse med kommunesammenlægningen i 2007, hvor der skete en del tilretninger.«

»Der blev flere opgaver, som kommunalpolitikerne skulle tage sig af, og arbejdsfaconen i alle kommunerne har måttet tilpasses efter, at store områder som beskæftigelse, handicap, miljø osv. er kommet ind på byrådets bord til langt færre politikere. Det er klart, at den måde, man er politiker på, må være en anden, når opgaverne er så store og så vidtfavnende, som de er i dag i de danske kommuner,« erklærer Jørgen Gaarde.

»Men jeg vil efter valget, når det nye byråd er trådt til, sætte mig i spidsen for, at vi får talt godt og grundigt med hinanden om, hvordan vi opfatter hinandens roller, og hvordan vi får det bedste ud af vores embedsmænd, og hvordan embedsmændene drager mest mulig nytte af os politikere.«

I vil gerne være en erhvervsvenlig kommune, men Skanderborg er lige rykket fra en tredjeplads til en ottendeplads på DI's erhvervsklimaundersøgelse?

»Jeg tror ikke så meget, at det er udtryk for, at vi er blevet dårligere, men at der er flere, som er kommet op på vores niveau. Og vi er stadig den bedst placerede østjyske kommune,« konstaterer Jørgen Gaarde.

»Men vi har haft nogle udfordringer på vores sagsbehandlingstid på nogle af vores store byggeprojekter. Det bliver vi nødt til at gøre bedre, og det tror jeg, der er en fælles holdning om i byrådet. Det vigtigste er, at vi ligger i toppen, og der har vi de senere år ligget ret stabilt med små forskydninger.«

Skanderborg har den sjettestørste befolkningstilvækst i Danmark og har netop passeret 61.000 borgere. Kan I fortsat levere den kommunale service med dagtilbud og skole, som tilflytningen medfører?

»Det er vi opmærksom på, og det er også derfor, jeg siger, at vi har et nødvendigt investeringsbehov ikke mindst på skolebyggeri, og det er der en stor enighed om at få sat penge af til inden for de næste år. Og vi har vel heller ikke haft bedre økonomi i de 20 år, jeg har siddet i byrådet. Derfor har vi også muligheden for at lave de investeringer fremover.«

Hvad med byggemodning, så tilflytterne kan bygge nye huse?

»Vi er så privilegerede, at det ikke bare er en kommunal opgave. Der er så mange private, som ønsker at udstykke, så modsat mange andre kommuner er vores opgave at styre og følge med. Det gælder også byomdannelse, hvor vi har adskillige store private byggeprojekter på vej.«

Det virker, som om Skanderborg Kommune på mange måder er velsignet af en gunstig placering tæt ved motorvej og Danmarks næststørste by, som er med til at løfte Skanderborg, og at mange private og foreninger tager initiativer og bl.a. står bag en af landets største kulturbegivenheder til gavn for byen. Skyldes Skanderborgs ”medvind” i højere grad udefrakommende forhold end dygtig kommunalpolitisk ledelse?

»Til det vil jeg sige, at vi er jo så heller ikke den eneste kommune, der ligger tæt på Aarhus. Og der er også kommuner, som ligger tæt ved København uden tilsyneladende at drage nævneværdig fordel af det.«

»Et er, at mange ting kommer til os, og det glæder vi os skam også over, men det handler også om at gribe de muligheder, som det giver, og udnytte dem. Det, synes jeg, at Skanderborg Kommune har været rigtig god til,« siger Jørgen Gaarde.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her