Politi og retsvæsen

Retten har sendt 26-årig syrienkriger tre år bag tremmer

Tunesisk mand idømt tre års fængsel for at tilslutte sig Islamisk Stat og modtage terrortræning.

En 26-årig mand med tunesiske rødder er onsdag idømt tre års fængsel for at have ladet sig hverve af Islamisk Stat (IS) og modtaget terrortræning.

Det har Retten i Aarhus afgjort.

Den tiltalte er også idømt betinget udvisning med en prøvetid på to år.

Manden, der er bosat i Aarhus, har nægtet sig skyldig og forklaret, at han tog til Syrien i september 2013 med det formål at dele nødhjælp ud.

Alligevel endte han i en militær træningslejr styret af IS i udkanten af den syriske by Aleppo.

Det var - ifølge tiltaltes forklaring - dansk-tyrkiske Enes Cifti, der senere blev idømt seks års fængsel og frataget sit danske statsborgerskab for at tilslutte sig IS, som ledte ham i kløerne på den militante gruppe.

Da det efter få dage i lejren gik op for den 26-årige mand, hvor han var endt, forsøgte han hurtigst muligt at komme væk fra stedet, har han forklaret.

Den dømte, der fortsat er beskyttet af et navneforbud, vil nu overveje, om dommen skal ankes.

- Min klient og jeg drøfter, om sagen skal ankes, da vi ikke mener, der er ført det fornødne bevis for det, han er dømt for, siger den tiltaltes forsvarer, Claus Bonnez, til Ritzau.

- Der er efter min opfattelse mange ting, der taler for, at min klient ikke havde til hensigt at komme ned i den lejr, uddyber han.

Anklager Jacob Balsgaard Nielsen, Østjyllands Politi, havde argumenteret for en straf på mindst fem års fængsel.

- Dommen ligger lidt under, hvad jeg havde krævet, men der er ikke mange forudgående domme at læne sig opad.

- Nu har retten vurderet, at straffen skal være tre år, og vi må så vurdere sammen med statsadvokaten, om vi er enige i dommen eller ej, siger han.

Ifølge anklageren sender dommen et klart signal:

- Den sender jo det signal, at hvis man tager til et andet land for at tilslutte sig en terrororganisation og eventuelt deltager i træning, så kan det koste en længere udmålt fængselsstraf, siger Jacob Balsgaard Nielsen.

Ud over den 26-årige mand er fem andre danske statsborgere og herboende udlændinge tiltalt i næsten identiske sager for at have ladet sig hverve af IS.

Politiet har fundet frem til de seks personer ved hjælp af oplysninger fra et medlemskartotek, som blev fundet ved en grænsebevogtning, som IS kontrollerede.

Tirsdag begyndte en lignende sag mod en 26-årig mand ved Retten på Frederiksberg.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Om temaet

Siden borgerkrigen i Syrien brød ud i 2012, er mindst 125 danske personer rejst til konfliktområderne.

I 2012 og 2013 var trafikken af syrienfarere nærmest i eksplosiv stigning, men antallet af rejsende er ifølge PET faldende. Til gengæld bliver de udrejste længere tid i konfliktzonen, de er yngre og tilslutter sig nu i overvejende grad Islamisk Stat, IS, hvor de førhen især rejste til al-Qaeda-relaterede grupper.

PET vurderer, at syrienfarerne – der i øvrigt også drager til Irak – udgør den væsentligste faktor i terrortrusselsbilledet i Danmark.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her