Annonce
JP Aarhus 20 år
Politik

Problemer med kriminalitet og social kontrol skal løses inden boligsalg

Sociale problemer og kriminalitet kan gøre det sværere at sælge kommende ejerboliger i Gellerup, mener direktør i Boligøkonomisk Videncenter.

Svanen Gruppen begynder i februar byggeriet af 26 rækkehuse i to plan. Husene vil efterfølgende blive solgt til private. Illustration: Svanen Gruppen

Loyal to Familia jagter nye territorier i Gellerup, bandeskyderier og stenkast mod politiet.

Det seneste år har landets medier bragt talrige historier om problemer i Gellerupparken, og bliver der ikke taget hånd om årsagerne til historierne, risikerer salget af de kommende privatboliger, som bygges i forbindelse med helhedsplanen for Gellerup og Toveshøj, at blive berørt.

Sådan lyder vurderingen fra Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videncenter.

»På det seneste har vi haft kriminelle konflikter i landet, som har fået meget eksponering i pressen. Så skulle boligerne sælges lige nu, ville det i al fald ikke være det bedste tidspunkt. Mens man bygger nyt i Gellerup, er man derfor nødt til at løse problemerne med kriminalitet, bander, skyderier og social kontrol i de mere ortodokse miljøer,« siger Curt Liliegreen.

Skulle boligerne sælges lige nu, ville det i al fald ikke være det bedste tidspunkt.
Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videncenter

De svageste bliver tilbage

Frem mod 2030 vil der som en del af helhedsplanen for Gellerup og Toveshøj blive bygget ca. 3.000 private boliger i området. Tirsdag begyndte byggeriet af de første 222 private familieboliger. De står færdig i 2019 og skal være med til at ændre bydelens beboersammensætning.

Modellen med at omdanne en del af de almene boliger til private og dermed skabe en anden kultur er gennemprøvet mange steder i verden, især i Holland, forklarer Curt Liliegreen.

Det nye Gellerup kan være færdig længe før forventet

På baggrund af erfaring andre steder fra forventer han, at størstedelen af køberne til de mange nye private boliger skal findes blandt Gellerups nuværende beboere.

»I takt med at flere og flere andengenerationsindvandrere opnår en alder, hvor de bliver boligsøgende, vil de se efter familieboliger i nærheden af arbejde og netværk. Men da det ikke er til at finde i Gellerup, flytter de ressourcestærke familier væk fra området. Dermed sker en proces, hvor de svageste bliver tilbage. Det bliver der nu ændret på,« siger han.

I dagens JP Aarhus forklarer direktør Morten Brixhuus fra udviklerselskabet Svanen Gruppen, der skal bygge de omtalte 222 private familieboliger, at der ikke vil blive givet rabat på grund af Gellerups historie. Priserne vil blive sat ud fra en forventning om, at området bliver meget mere attraktivt i fremtiden.

Den taktik møder forståelse hos to lokale ejendomsmæglere, Nybolig og Home, som begge er sikre på, at salget af boliger i Gellerup vil gå godt.

Ifølge Curt Liliegreen vil boligerne dog formentlig blive handlet til under prisen for tilsvarende boliger i Brabrand, men de kommende købere har en chance for at gøre en rigtig god handel:

»Når områdets 2. og 3. generation nydanskere på sigt bliver endnu bedre integreret på bl.a. jobmarkedet, vil de blive mere købestærke og skabe en større kundegruppe til boligerne. Og så kan vi komme til at se boliger, som stiger mere i værdi end resten af boligmarkedet.«

Stærke beboere

Ifølge adm. direktør Keld Laursen, Brabrand Boligforening, er der allerede en interesse for ejerboliger blandt de nuværende lejere.

Nu går byggeriet af Gellerups første ejerboliger på Gudrunsvej

»Jeg tror, at nogle af de ejerboliger, som nu kommer til salg, vil blive overtaget af ressourcestærke beboere, som ellers ville vælge at flytte væk fra området for at få en ejerbolig,« siger han og henviser til, at selv om det ikke bringer nye typer beboere ind i området, er det stadig positivt:

»Det er godt, fordi de er rollemodeller i forhold til sociale parametre som beskæftigelse og uddannelsesniveau, og det er beboere, som vi typisk gerne vil fastholde, men som i dag flytter herfra.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Sket i byen

På skraldejagt i skovbunden

En gruppe børn og voksne var søndag formiddag ude og samle affald i Riis Skov på foranledning af familiemediet "Børnenes Aarhus".
Kommentar
Debatindlæg
Aarhus' historie
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her