Politik

Valgforsker forudser færre vil stemme i Aarhus

Særligt de 40 til 60-årige kunne trænge til et skub, mener Roger Buch, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Aarhus Kommune har valgt ikke at lave målrettede kampagner for at få flere til stemmeurnerne 21. november, når den står på kommunevalg i hele Danmark.

Radikale Venstre foreslog ellers i august i år, at kommunen igen fører en kampagne, men det blev ikke vedtaget blandt byrådspolitikerne.

Det er til trods for, at kampagner ellers virker, fastslår Roger Buch, kommunalforsker fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Det var da også Radikale Venstres argument, da partiet fremførte forslaget i byrådssalen i august med henvisning til, at stemmeprocenten steg fra 2009 til 2013.

»En vigtig pointe i forbindelse med en valgkamp er, at nogle partier har fordele af kampagner, mens andre ikke har. Unge har en tendens til i forbindelse med et folketingsvalg at stemme afvigende i forhold til resten af befolkningen, og det smitter som regel af i forhold til et kommunevalg. Det betyder også, at hvis valgdeltagelsen bliver sat op blandt de unge, så kan det skubbe til valgresultatet,« forklarer Roger Buch og fortsætter:

»I forhold til folketingsvalget er Liberal Alliance i god kontakt med de unge, mens det helt modsatte er tilfældet hos Socialdemokratiet. Det kan derfor være en fordel for Liberal Alliance og flere andre partier, hvis der blev lavet en kampagne for at få de unge til at stemme, mens det modsatte vil gøre sig gældende for Socialdemokratiet.«

Mens valgdeltagelsen blandt de unge steg fra 2009 til 2013, så det anderledes ud blandt de 40-60-årige, som der ikke var lavet kampagner til.

Ifølge kommunalforskeren er det blandt andet på grund af manglende kampagner til den aldersgruppe.

»Hvis man skulle køre en kampagne denne gang, så skulle det være mod den aldersgruppe,« mener Roger Buch.

Lav deltagelse i storbyer

Han påpeger, at Aarhus er en typisk storby, hvor stemmeprocenten generelt ikke er særlig høj.

»Der er mange unge i byen, der er tilflyttere, der er en stor gruppe med sociale udfordringer, og der er stor gruppe flygtninge/indvandrere. Det er nogle af de grupper, der er svære at få fat i.«

Han forudser, at valgdeltagelsen i Aarhus bliver mindre i år end i 2013 grundet de manglende kampagner.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her