*

Politik

Otte stemmer afgjorde Skæring Strands status

Der var tæt løb til det sidste i Skæring Strand, men trods en kaotisk start på afstemningen anerkendes resultatet af både ja- og nej-sigere.

799 af husejerne stemte ja, og 188 stemte nej, og dermed nåede ja-siden over de påkrævede 75 pct., så Aarhus Kommune nu kan ansøge om at få ændret Skæring Strand til byzone. Arkivfoto: Casper Dalhoff

Det var blot otte stemmer, der afgjorde fremtiden for 1.055 husejere i Skæring Strand, da en husejer-afstemning mandag blev optalt.

Det viser statistikkerne over resultatet af afstemningen i Skæring, hvor der var flertal for, at området skal overgå til byzone, hvorefter husejerne – hvis de vil – kan søge om at få sommerhuset ændret til en helårsbolig.

Stemmeprocenten var hele 93,6 pct. blandt de 1.055 husejere, og der var 799 ja-stemmer og 188 nej-stemmer. Kravet var, at mindst 75 pct. af alle husejere skulle stemme ja, og med 799 ja-stemmer kravlede ja-fløjen lige præcis over grænsen og landede på 75,7 pct.

Hvis der havde været otte ja-stemmer færre, var resultatet kravlet under 75 pct., og så var det blevet et nej til Skæring Strand som byzone.

Betyder det så et krav om fintælling eller en ny afstemning?

Ikke umiddelbart, hvis man spørger en af nej-sigerne.

Ingen huller

Anders Brødsgaard har stemt nej, men har ikke anledning til at tro, at der er lavet fejl ved stemmeoptællingen.

»Jeg var med ved optællingen af brevstemmer mandag, og jeg kan ikke finde nogen huller, som giver anledning til at sætte spørgsmålstegn ved resultatet, så jeg lader det ligge nu fra min side,« siger han.

Anders Brødsgaard frygter, at området som byzone vil få et parcelhuspræg, ligesom han mener, at den lokalplan, som alle i givet fald bliver underlagt, vil give ham og andre beboere nogle begrænsninger, som ikke findes i dag.

Skæring Strand

Omdannelse til byzone

  • Kravet var, at mindst 75 pct. af de 1.055 husejere i Skæring Strand skulle stemme ja til ønsket om at overgå til byzone, og ved en afstemning sagde 75,7 pct. ja.
  • Næste trin er, at Aarhus Kommune indsender en formel ansøgning til Erhvervsstyrelsen, hvor fristen er den 15. oktober. Herefter vil styrelsen tage stilling til ansøgningen, og så vil den indgå i et nyt landsplandirektiv. Den proces kan tage op til halvandet år.
  • Derefter skal Aarhus Kommune lave en ny lokalplan for Skæring Strand-området, og først derefter kan den enkelte husejer søge om at få ændret status til helårsbeboelse.

Måske kommer det dog aldrig så vidt, understreger han.

»Jeg er meget spændt på, hvordan Erhvervsstyrelsen vil se på ansøgningen, og jeg tror ikke, at den bare sætter sit gummistempel. Der er nogle krav fra Erhvervsstyrelsen i forhold til at overgå til byzone, som jeg tror, at Aarhus Kommune har siddet overhørig.«

Overrasket ja-siger

Blandt ja-sigerne var den tidligere grundejerforeningsformand Børge Nissen, og han erklærer sig tilfreds, selv om han er overrasket over, at tre fjerdedele stemte ja.

»Der er da folk, som er imod. Der er mange herude, som bruger deres sommerhus som et sommerhus. De ville ikke nødvendigvis sige ja. Der kan også være mange ældre, som er usikre i forhold til det her, og så er der udlandsdanskerne, som skal sige nej af skattemæssige årsager. Så jeg havde ikke troet, at vi ville nå de 75 pct.,« siger han.

Gert Bjerregaard, politisk ordfører for V, har været fortaler for et ja.

»Som jeg har fået det oplyst, er alt foregået efter reglerne, og så må resultatet være gældende, ligesom det også måtte gælde, hvis resultatet var blevet et snævert nej. Desuden synes jeg, at der har været en klar mindretalsbeskyttelse i reglerne med kravet om mindst 75 pct. ja-stemmer,« siger han.

Afstemningen i Skæring fik ellers en ret kaotisk start, da det den første weekend var muligt at logge ind med en nabos ejendomsnummer og stemme for ham eller hende, men fejlen blev rettet, og Luise Pape Rydahl, chef for Center for Byudvikling og Mobilitet i Aarhus Kommune, forsikrer, at det koks ikke havde betydning for resultatet.

»Vi gennemgik alle de ip-adresser på computere, der var stemt fra, så vi fik styr på, at det ikke blot var den samme, der havde afgivet alle stemmerne, og intet har tydet på nogle former for snyd,« siger hun.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Dansk landbrug er ikke rosenrødt

Holger Øster Mortensen, ”Liselyst”, Præstholm Mk., Odder

Debat: Selvfølgelig skal elever i folkeskolen til julegudstjeneste

Sebastian Joubert | S. Kaimson, Byrådskandidat for De Konservative, Vester Allé 21- 2., Aarhus C
Hvis ikke vi bliver mindet om, hvorfor vi holder jul, bliver det hele bare en gaveregn – uden at der er en mening med det.
Restauranter
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her