*

Politik

Aarhus i højhus-klemme: Ringe udsigter til hjælp før tid

Aarhus Kommune må sætte højhus-byggerier tæt på havnen på pause i de kommende år. Venstre på Christiansborg vil først revidere den nye planlov i 2020.

Frederiks Plads i Aarhus er et af de boligprojekter, der får problemer med den nye planlov. Arkivfoto: Gregers Tycho

De lokale Aarhus-politikere må skrotte forhåbninger om at få den nye planlov lavet om.

Venstre på Christiansborg vil ikke være med til at revidere den nye plan før 2020.

»Der blev i juni lavet en bred politisk aftale på området. Vi talte i forligskredsen meget om at finde en fornuftig balance mellem bolig og erhverv, da vi lavede planlovsaftalen. Vi har aftalt, at der skal laves en evaluering i 2020. Til den tid skal vi selvfølgelig se på forslag og ønsker, men indtil da skal den nye lov have en chance,« siger Torsten Schack Pedersen, erhvervsordfører for Venstre på Christiansborg.

Planloven, som trådte i kraft den 15. juni 2017, betyder, at vinduer i nye boliger skal kunne åbnes. Og det kan de ifølge den ændrede planlov kun, hvis der ikke er lugtgener fra omgivelserne. Det er der omkring Aarhus Havn, og for Aarhus Kommune betyder det, at politikernes visioner for fortætning i midtbyen ikke kan realiseres med de nuværende lovformuleringer. Teknik-rådmand Kristian Würtz (S) mener, at udviklingen i Aarhus dermed bliver bremset.

Pres på borgen

Lokale politikere og erhvervsfolk har i de seneste uger haft møder med bl.a. erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og medlemmer af Erhvervsudvalget på Christiansborg. Det har bl.a. fået forligspartierne Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Liberal Alliance til at ville imødekomme Aarhus med en særændring i loven på visse betingelser.

»Der er indgået en politisk aftale, og den kan kun ændres, hvis der er enighed om det. Det er der ikke, og derfor kommer det ikke til at ske,« siger Joachim B. Olsen (LA), næstformand i Erhvervsudvalget.

Også formanden for Erhvervsudvalget, Morten Bødskov (S), vil gerne se på en ændring i utide af planloven på området.

»Vi har fået en henvendelse fra Aarhus Kommune. Den ser vi positivt på,« siger Morten Bødskov.

Lighthouse, Aarhus Ø Byline: 3XN

DI: Fasthold planlov

Erhvervsorganisationen DI opfordrer Christiansborg-politikerne til at stå fast på den nye planlov. For ifølge organisationen har den nye lov en række nye bestemmelser, som giver god beskyttelse af virksomhederne på havnearealer.

»Vi har gennem de senere år oplevet byudviklingsprojekter, hvor byen er vokset meget tæt på virksomhederne. Det har betydet skærpede miljøkrav til virksomhederne, fordi de nye beboere i områderne ikke har lyst til at bo ved siden af noget, som lugter eller støjer. Derudover det vigtigt at beskytte logistikken til og fra virksomhederne på by-havnene. Det kan være svært, i takt med at der flytter flere til området, så derfor synes vi, at de nye bestemmelser er gode,« siger Karen Klitgaard, miljøpolitisk chef i erhvervsorganisationen DI.

Karen Klitgaard påpeger, at loven ikke kun omhandler Aarhus Havn, men alle havne i Danmark.

»Derfor synes vi, at man skal holde fast, og hvis det viser sig, at det er en større udfordring for byerne end forventet, så kan man se på det igen, når loven skal evalueres,« siger Karen Klitgaard.

For Aarhus Kommunen giver den nye lovgivning problemer med at tillade byggerier i umiddelbart mere end seks-ni etager. Det vil få betydning for eksempelvis de planlagte højhuse ved Nørreport, Pier 2, Pier 3 og City Tower på Frederiks Plads, hvor bl.a. foderfabrikken ATR Fabrik og oliemøllen Scanola A/S har produktion i nærheden.

Lighthouse har lokalplan

Aarhus Kommunes Center for Byudvikling og Mobilitet har i et notat fra den 2. oktober 2017 til børne- og ungerådmand Bünyamin Simsek (V) til brug på arbejdsmarkeds- og erhvervsudvalgsmødet i KL oplyst, at også Light-house-projektet i Aarhus Ø vil være et af de centrale steder, hvor den nye lugtgrænse ville »fjerne muligheden for at byudvikle«. Men oplysningen er ifølge sagsbehandler Ole Gregor, Aarhus Kommune, forkert. Lighthouse kan godt opføres inden for den gældende lokalplan fra 2008, men hvis Lighthouse-projektet skal ændres, kan Aarhus Kommune i dag ikke lave en ny tilsvarende lokalplan for området, fastslog Ole Gregor mandag.

Det har ikke været muligt at træffe erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) for en kommentar.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Selvfølgelig skal elever i folkeskolen til julegudstjeneste

Sebastian Joubert | S. Kaimson, Byrådskandidat for De Konservative, Vester Allé 21- 2., Aarhus C
Hvis ikke vi bliver mindet om, hvorfor vi holder jul, bliver det hele bare en gaveregn – uden at der er en mening med det.

Debat: Dansk landbrug er ikke rosenrødt

Holger Øster Mortensen, ”Liselyst”, Præstholm Mk., Odder
Restauranter
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her