*

Politik

Byrådsflertal tvinger vandværker ind i frivillig forening

Vandværker i Aarhus Kommune skal være medlem af det kommunale vandplanudvalg, fastslår byrådsflertal.

Der er 28 vandforsyninger i Aarhus Kommune. To af dem er ikke med i Vandplanudvalget. Arkivfoto: Ole Lind

Lokale vandværkerne i Aarhus Kommune skal være medlemmer af den frivillige sammenslutning af kommunens vandværker.

Det vedtog et byrådsflertal onsdag, hvor afdelingen for Teknik og Miljø havde bedt om politikernes mandat til at tvinge Hasselager-Kolt Vandværk og Stavtrup Vandværk til igen at melde sig ind i Vandplanudvalget (VPU). De borgerlige partier Venstre, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti stemte imod forslaget, som derimod fik opbakning fra bl.a. Socialdemokratiet, Enhedslisten og SF.

»Vand har ingen grænser, og det giver ikke mening, hvis man ikke samarbejder om vandmiljøet i Aarhus Kommune,« fastslog byrådsmedlem Jan Ravn Christensen.

Rådmand for Teknik og Miljø, Kristian Würtz (S), konstaterede, at grundvandsreserven ikke går op i arealmatrikler.

»Det fornuftigste er at tage højde for grundvandet. Drikkevandsbeskyttelse er fantastisk vigtig,« sagde Kristian Würtz.

Utilfredse bestyrelser

Hasselager-Kolt Vandværk og StavtrupVandværk har meldt sig ud af VPU, fordi bestyrelserne i de to vandværker ikke er tilfredse med vedtægterne i VPU, som er en frivillig sammenslutning af vandforsyningerne i Aarhus Kommune.

»Vi går ind for foreningsfrihed. Vi kan også forstå, at de to vandværker ikke er decideret imod VPU,« sagde rådmand Bünyamin Simsek (V), inden han konstaterede, at Venstre er imod indstillingen,

Det samme er Dansk Folkeparti.

»Man sætter vand over demokratiet. Vi skal passe på, at de demokratiske principper ikke sættes ud af kraft,« sagde byrådsmedlem Knud N. Mathiesen (DF).

Teknik og Miljø mener, at effektiv grundvandsbeskyttelse kun kan ske i et vandsamarbejde, hvor alle vandforsyninger deltager. De to vandværker afviser, at de ikke vil samarbejde om grundvandsbeskyttelse. Sagen handler for de to vandværker især om, at de små, lokale vandforsyninger skal levere penge til vandselskabet Aarhus Vand, der har vetoret og ejes af Aarhus Kommune, og som står for 85 pct. af den samlede vandmængde i VPU-sammenslutningen. De to vandværker forventer, at sagen nu vil ende i en retssag, konstaterede driftsleder Allan Jensen, Hasselager-Kolt Vandværk, efter byrådsmødet.

I Aarhus Kommune er der i alt 28 private og kommunale vandforsyninger.

Følg
Jyllands-Posten
Sanistål, Danfoss m.fl.: Selvfølgelig skal danskerne fortsat have det bedste drikkevand
Henrik Rasmussen, markedsdirektør, Sanistål | Ole Sander, adm. direktør, FM Mattsson Mora Group Danmark ApS | Per Rømer, adm. direktør, Veltek | Tony Nielsen , sales director, Danfoss | Elly Kjems Hove, branchedirektør, DI Byg
I ”Godkendt til DrikkeVand-ordningen” bør det i høj grad være et spørgsmål om at anvende en forudsigelig testmetode og fastlægge grænseværdierne, så forbrugerne fortsat sikres høj drikkevandskvalitet.
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Lad os lige smutte til London eller Paris

Jonathan Ries, bestyrelsesmedlem Vedvarende Energi Klosterport 4F, Aarhus C
Vores forbrug har taget overhånd, når danskere flyver til udlandet på en smuttur for at holde julefrokost. Hvad med miljøet?

Debat: Hvorfor blev Camilla Fabricius ikke rådmand?

Randi Bruhn Mannion, Hvidmosevej 8, Ebeltoft
Endelig kom der et svar fra formanden fra Socialdemokratiet i Aarhus på spørgsmålet om, hvorfor Camilla Fabricius ikke blev rådmand i Aarhus.
Restauranter
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her