*

Politik

Letbanen kan - måske - være klar i slutningen af oktober

Letbanen kan være godkendt til åbning om fem uger, vurderer letbaneoperatøren Keolis. Planen skal dog først godkendes af Trafikstyrelsen, og det vil politikere afvente før, de fastsætter en ny åbningsdato.

Foto: Benjamin Nørskov

Letbane-strækningen fra Aarhus H til AU Hospital i Skejby kan sættes i drift om fem uger, i slutningen af oktober, hvis Trafikstyrelsen på fredag godkender en plan fra letbanens operatør Keolis.

Det fremgår af et statusnotat, som Aarhus Letbane onsdag sendte til Aarhus Kommune og Region Midtjylland.

I notatet henviser Aarhus Letbane til en rapport fra letbanens operatør Keolis, som selskabet modtog tirsdag formiddag.

»Efter en gennemgang af de rejste kritikpunkter vurderer Keolis, at letbanen kan sættes i drift på den indre strækning om fem uger, altså ultimo oktober 2017. Det forudsætter, at Trafikstyrelsen accepterer den forelagte plan. Keolis afholder møde med Trafik-, Bygge og Boligstyrelsen på fredag den 29. september 2017,« skriver letbanedirektør Claus Rehfeld Moshøj.

Letbaneoperatør har udskudt møde med Trafikstyrelsen

Direktøren oplyser derefter, at han vil afvente Trafikstyrelsen:

»Aarhus Letbane vil nu vurdere planens robusthed og afvente styrelsens kommentarer, før en forventet åbningsdato kan endelig fastlægges.«

Spørgsmålet for selskabet og ejerne, Aarhus Kommune og Region Midtjylland, er nu, om der skal meldes en åbningsdato ud, før godkendelsen er i hus. Derved kan man risikere endnu en fadæse som i lørdags, hvor en storstilet åbningsfest måtte aflyses.

Sagen kort: Aarhus Letbane

Første etape af letbanen består af en strækning fra Aarhus H til Lystrup, Grenaabanen og Odderbanen.

Den første strækning skulle efter planen være åbnet i juni, men blev udsat til 23. september. Den 22. september meddelte Trafikstyrelsen imidlertid, at den ikke kunne godkende sikkerheden, og åbningen er nu udsat indtil videre.

Strækningen fra Aarhus H til Odder skal efter planen åbne den 26. november, mens Grenaabanen åbner til foråret, hvor også strækningen mellem Lystrup og Lisbjerg er programsat til at åbne.

Letbanedirektøren lægger da også op til, at det spørgsmål skal drøftes mellem parterne:

»Aarhus Letbane vil gå i dialog med bestyrelse og ejere om hvilke usikkerheder, man er villige til at arbejde med,« hedder det i notatet.

Borgmester kritiseres for at tie om letbaneproblemer

Og usikkerheder vil  Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) ikke arbejde med.

»Med det forløb der har været, er vi nødt til at være helt sikre på, at sikkerhedsgodkendelserne ligger klar, før vi fastsætter en dato,« siger borgmesteren, som er klar til at lade letbanen køre, før åbningen bliver fejret.

»For min skyld gør det ikke noget, hvis letbanen har kørt nogle dage, inden vi laver en markering af, at vi er kommet i gang. Belært af det forløb, der har været er vi nødt til at sikre, at alt er på plads, og at sikkerhedsgodkendelserne ligger inden en markering.«

Jacob Bundsgaard hæfter sig ved, at idriftsættelsen af letbanen om fem uger, i slutningen af oktober, er hurtigere end, hvad Trafikstyrelsen tidligere har meldt ud, og han vil nu afvente, hvad styrelsen siger til tidsplanen.

»Det er en ramme, vi har brug for at få testet af både Aarhus Letbane og i den dialog, der skal være med Trafikstyrelsen, før vi vil sætte lid til, at det er datoen.«

Hos Venstre er politisk ordfører Gert Bjerregaard også tilbageholdende med at sætte endnu en storstilet åbningsfest i kalenderen:

»Ingen ny dato på åbning af letbanen, før vi har en sikkerhedsgodkendelse.«

Regionsrådsformanden langer ud efter letbanens redegørelse

Hos den anden ejer, Region Midtjylland, har regionsrådsformand Bent Hansen (S) noteret sig, at planen først skal afstemmes med Trafikstyrelsen.

»Vurderingen kræver Trafikstyrelsens accept, før den kan bruges til noget. Derudover går vi efter at fastholde aftaler om åbning af letbane til Odder og Grenaa,« siger han.

Odderbanen skal efter den nuværende plan åbne den 26. november, mens Grenaabanen skal åbne i foråret 2018. Men Aarhus Letbane er ifølge notatet ved at revurdere åbningsdatoerne, og det skal drøftes med Trafikstyrelsen på et møde i næste uge.

Af notatet fremgår det, at Midttrafik har oplyst, at den nuværende trafikplan bliver opretholdt til den 26. november 2017. Derfor er det kun forsinkelser ud over denne dato, der vil betyde ekstraomkostninger til busdrift, skriver letbanedirektøren. Hvis denne dato overskrides vil det koste Aarhus Kommune 4,5 mio. kr. om måneden til bybusser på letbanens indre strækning, mens Region Midtjyllands månedlige regning vil lyde på 1,1 mio. kr. til erstatningsbusser på Odderbanen, oplyser Claus Rehfeld Moshøj. Aarhus Letbane forventer dog, at letbanen bliver åbnet inden den 26. november og straks kommer til at køre for fuld drift.

»Af denne grund forventer Aarhus Letbane ikke ekstraomkostninger til busdrift vedrørende indre strækning, forudsat at trafikplanen for busomlægningerne idriftsættes den 26. november 2017,« skriver direktøren.

Han tilføjer, at hvis trafikplanen bliver iværksat før letbanedriften på Odderbanen, så vurderer Midttrafik, at der vil være et behov for yderligere erstatningskørsel til at betjene specielt Tranbjerg, hvor busdriften bliver reduceret i trafikplanen. 

Letbaneoperatøren Keolis oplyste i øvrigt onsdag, at selskabet har fjernet den nuværende ansvarslige for certificeringen og indsat en ny projektleder til opgaven.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Ulækre skoletoiletter – har forældrene ikke et ansvar?

Sidsel Vejby, cand. ling. merc. (mor til børn i hhv. 1. og 4. klasse) Rønbjergvej 15, Risskov
På mine børns skole er toiletterne lige så uhumske som før renoveringen.

Debat: Dansk landbrug er ikke rosenrødt

Holger Øster Mortensen, ”Liselyst”, Præstholm Mk., Odder

Debat: Selvfølgelig skal elever i folkeskolen til julegudstjeneste

Sebastian Joubert | S. Kaimson, Byrådskandidat for De Konservative, Vester Allé 21- 2., Aarhus C
Hvis ikke vi bliver mindet om, hvorfor vi holder jul, bliver det hele bare en gaveregn – uden at der er en mening med det.
Restauranter
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her