*

Politik

Politikere: Pengene i budgetterne skal bruges til velfærd og ikke puges sammen

Aarhus Kommunes afdelinger har et overskud på 658 mio. kr. Det er helt efter reglerne, men for højt, mener flere partier.

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) ønsker ikke, at kommunens forskellige afdelinger har meget store opsparinger stående. Arkivfoto: Mikkel Berg Pedersen

Opsparinger på samlet set 658 mio. kr. i Aarhus Kommunes seks magistratsafdelinger er i overkanten. Sådan lyder det fra flere af byrådets partier, som lægger op til at få revideret kommunens regler for, hvor mange penge de enkelte institutioner må overføre fra år til år.

»Det er en uskik at have så store opsparinger. Der skal være penge at stå imod med, og i vores afdeling skal der stå 70-80 mio. kr., men resten skal arbejde ude hos borgerne,« siger Jette Skive (DF), rådmand for Sundhed og Omsorg, der har et overskud på 107 mio. kr.

Opsparing

Kommunens afdelinger

Aarhus Kommunes magistratsafdelinger har mulighed for at overføre overskud eller gæld til næste års budgetter.

Ved udgangen af 2016 havde de seks magistratsafdelinger samlet set en opsparing på 658 mio. kr. mod 578 mio. kr. året før.

Sådan fordeler opsparingen sig i mio. kr.:

Sociale Forhold og Beskæftigelse: 113,6

Teknik og Miljø: -54,4

Sundhed og Omsorg: 106,9

Kultur og Borgerservice: 59,2

Børn og Unge: 397,7

Borgmesterens Afdeling: 34,8

I alt: 657,8

Kilde: Borgmesterens Afdeling

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) stemmer i:

»Det er klart, at det er ikke intentionen fra byrådet, at man skal lave meget store opsparinger. Disse penge skal grundlæggende bruges til at levere velfærd til aarhusianerne, og derfor skal vi også have en drøftelse af, om vi ligger det rigtige sted.«

Han henviser til, at der vil blive kigget på reglerne til foråret i forbindelse med en revidering af den økonomiske politik for Aarhus Kommune.

Vil se på andre kommuner

Ifølge kommunens nuværende regler må der overføres overskud og gæld svarende til højst 10 pct. af afdelingernes nettoramme – dog højst 5 pct. i Børn og Unge og Sundhed og Omsorg, der har de højeste budgetter.

Borgmesteren understreger, at ingen af afdelingerne har forbrudt sig mod de rammer.

»Når det er sagt, så er den halve mia. kr. bevilliget af byrådet med henblik på at levere service til borgerne i Aarhus, og derfor er der selvfølgelig et øvre niveau for, hvor høj sådan en opsparing skal være,« siger borgmesteren, som vil se på erfaringerne fra andre kommuners opsparingsmodeller.

Thomas Medom (SF), rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse, er umiddelbart indstillet på at skele til andre kommuner, hvor det kun er tilladt at overføre mindre beløb. Han ønsker også, at pengene kommer til at arbejde til fordel for velfærden i stedet for at stå på opsparingskonti.

»Det er en generel økonomistyring, der har været for hård i kommunen, og det har vi sagt i mange år. Det er rigtigt godt, at der er lydhørhed for det nu,« siger han.

Spørgsmålet om brug af opsparing var oppe på magistratsmødet i mandags. Her diskuterede politikerne et forslag fra V og K om, at byrådet skal behandle anvendelsen af overskuddene i en særskilt indstilling for at skabe mere åbenhed omkring disse.

»Fordi lige nu sker det i regnskabsaflæggelsen i en hulens masse bilag, hvor det drukner, og man ikke har gennemsigtighed. Det kan give byrådet et bedre overblik over, hvorfor pengene ligger derude, så man ikke bare agerer ud fra et beløb, men på et oplyst grundlag,« siger Bünyamin Simsek (V).

Overskud kan give mening

Han hilser det velkommen, at borgmesteren vil drøfte spørgsmålet til foråret, omend V-lederen synes, at det er gået langsomt, da forslaget blev fremlagt i november 2016.

Tiden har Borgmesterens Afdeling bl.a. brugt til at drøfte forslaget med de øvrige magistratsafdelinger, der er enige om, at det skal overvejes nøje, da det berører et grundlæggende styringsprincip, nemlig at decentrale enheder selv disponerer deres tildelte budgetter. Bl.a. kan det gå ud over institutionernes lyst til at spare på pengene, hvis det blot betyder, at byrådet snupper pengene og disponerer dem.

Det er heller ikke meningen, understreger flere af byrådets partier. Venstre vil ikke bringe opsparingerne i spil i de forestående budgetforhandlinger.

»De mange medarbejdere, der styrer pengene, har bare gjort, som byrådet har bedt dem om, og fulgt retningslinjerne for overskud,« siger Bünyamin Simsek og tilføjer, at overskuddene kan være velbegrundede. Eksempelvis ved at en skole venter med at købe det rigtige inventar, indtil en ombygning er fuldført.

Hvis overskuddene skal bringes ned, skal det ske fremadrettet ved at begrænse muligheden for at overføre penge fra år til år, lyder det fra V og K.

Rådmand: Pil nallerne

Jette Skive vil heller ikke høre tale om at bruge plejehjemmenes eller andre enheders opsparinger:

»Dem lægger vi ikke vores klamme hånd på. Hvis byrådet beslutter at lave om på allerede fastlagte beslutninger, så har man også lov til det. Men det er en uskik, hvis man en gang har lavet en aftale om noget andet.«

Opsparingen på 658 mio. kr. svarer til 5,5 pct. af de decentraliserede driftsudgifter i 2017.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu

Kronik: Forandring fryder slet ikke i julen

Også vi moderne såkaldte supermennesker, der kan det hele og lidt til, må bøje os – bare en smule – og bede om, at det nye, som julen har at bringe, må komme til os og nå os.
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Lad os lige smutte til London eller Paris

Jonathan Ries, bestyrelsesmedlem Vedvarende Energi Klosterport 4F, Aarhus C
Vores forbrug har taget overhånd, når danskere flyver til udlandet på en smuttur for at holde julefrokost. Hvad med miljøet?

Debat: Hvorfor blev Camilla Fabricius ikke rådmand?

Randi Bruhn Mannion, Hvidmosevej 8, Ebeltoft
Endelig kom der et svar fra formanden fra Socialdemokratiet i Aarhus på spørgsmålet om, hvorfor Camilla Fabricius ikke blev rådmand i Aarhus.
Restauranter
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her