Politik

V: Uambitiøs plan for Mølleparken

Lokalplanforslaget for Møllepark-området giver ikke de oplevelser til aarhusianerne, som var intentionen, mener Venstre. Et hostel vil give masser af liv, siger S-rådmand, der afviser kritikken.

En passage går gennem den tidligere biblioteksbygning og til Vestergade, og det giver plads til et gårdrum i midten. Illustration: Lokalplan 1024, Aarhus Kommune.

En del af byens centrale kulturakse og en ikonisk bygning i selve hjertet af Aarhus.

Og så et hostel, en række boliger og et supermarked.

Var det virkelig dét, vi ville med Mølleparken?

Meningen var jo, at stedet skulle have et indhold, som kunne trække aarhusianerne ind.
Bünyamin Simsek (V), rådmand for Børn og Unge

Det er Venstres leder, Bünyamin Simsek, der stiller spørgsmålet, for han er ikke imponeret over indholdet i den lokalplan for Mølleparken-området, inklusive den gamle hovedbiblioteksbygning, der blev præsenteret på byrådsmødet den 21. juni.

Her bad Venstre om at få lokalplansforslaget henvist til udvalgsbehandling, for partiet mener ikke, at indholdet i Mølleparken-planen er ambitiøst nok.

»Jeg sad med i dommerkomitéen, da vi i sin tid vurderede de indsendte forslag, og dengang blev der lagt vægt på, at et projekt i området skulle give oplevelser til aarhusianerne. Nu kan vi se, at køberne får en stor byggeret med en stor værdi, som burde give noget indhold tilbage til byen. Her får vi så et hostel, som er godt for Aarhus, og så kommer der et supermarked, og det er jo slet ikke det, man vurderede arkitektkonkurrencen på, dengang man gav muligheden for at købe,« siger Bünyamin Simsek med tilføjelsen:

»Så vores spørgsmål er, om vi får det, som vi har solgt området til. Vi mener ikke, at køberne har levet op til de kriterier, som de har vundet udbuddet på, for meningen er, at de skal levere oplevelser til aarhusianerne, ikke blot et hostel og et supermarked.«

Mangler oplevelser

Bünyamin Simsek har ikke konkrete forslag til indhold, men han ønsker mere på oplevelsesdelen.

»Jeg vil ikke direkte sammenligne med Dokk1, men meningen var jo, at stedet skulle have et indhold, som kunne trække aarhusianerne ind. Jeg mangler nogle oplevelsesting i forslaget,« siger han.

Vestpassage-planen set fra luften med nybyggerier i midten og på hjørnet ud mod Vester Allé. Det nye city-hostel skal indrettes i den tidligere biblioteksbygning. Illustration: Lokalplan 1024, Aarhus Kommune

Lokalplanforslag

Vestpassagen

  • Vestpassagen er navn for området mellem Mølleparken og Vestergade, inkl. bygningen for det tidligere hovedbibliotek.
  • Området blev i 2014 solgt til et konsortium med navnet Biblioteksparken A/S.
  • Planen for området er indretning af et city-hostel med op mod 450 senge i den tidligere biblioteksbygning, og derudover skal der bygges nye bygninger med 70-100 boliger og en dagligvarebutik. Byggeriet opføres, så der bliver en passage igennem, der forbinder Mølleparken med Vestergade.
  • Et forslag til lokalplan blev fremlagt for byrådet den 21. juni og er nu sendt til behandling i teknisk udvalg, som har næste møde den 14. august. Efter vedtagelse vil lokalplansforslaget blive sendt i høring.

Kristian Würtz (S), rådmand for Teknik og Miljø, er ikke enig:

»Det er et projekt, der lever op til de betingelser, vi stillede, da vi valgte at sælge hovedbiblioteket. Jeg synes, vi får nogle gode kvaliteter for byen med et hostel, som vil give noget liv omkring Mølleparken, vi får en forbindelse til Vestergade for gående, og samtidig har det været et vigtigt mål for mig, at vi bevarer hovedbibliotekets enestående bygning og det lille funkishus på hjørnet af Møllegade og Mølleparken,« siger rådmanden og fortsætter:

»Tanken har været at få nogle udadvendte funktioner ind i huset, og det mener jeg også, at vi får med et hostel, som især vil henvende sig mod unge målgrupper. Derudover er der jo masser af gode kulturelle tilbud i nabolaget med Mølleparken i sig selv, Voxhall, Aros og Den Gamle By,« siger han.

To års arbejde

Udviklingen af området har været i gang siden 2014, da kommunen sendte grunden i udbud og i november 2014 kunne fortælle, at der var indgået aftale om køb af området for at indrette hostel og bygge boliger og muligvis give plads til en flytning af Naturhistorisk Museum.

Det lykkedes dog ikke for museet at finde penge til den plan, hvilket blev meldt ud i juni 2015. Forinden blev der i maj og juni 2015 gennemført en forudgående høring.

Siden er der i de mellemliggende to år arbejdet videre med lokalplanforslaget, som blev fremlagt på byrådsmødet forleden, onsdag den 21. juni.

Her bad flere partier om at få forslaget nærmere belyst i teknisk udvalg, inden det sendes i høring.

Udover Venstres indvendinger som omtalt var der spørgsmål fra Enhedslisten, der er kritisk over byggeriets størrelse i forhold til skygge- og indkigsgener for naboerne og øget trafik, når et supermarked flytter ind i byggeriet ud mod Vestergade.

Efter kritik fra naboer er der bl.a. justeret i forslaget, så byggehøjden er ændret fra syv til seks etager.

Dansk Folkeparti savner parkeringspladser i forslaget og ønsker også belyst, hvad forslaget vil betyde for trafikken i området.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Skolereformen skal tage højde for børns alder

Renie Schriver Bahn, Ternevej 2, Risskov
Efter at have set en meget oplysende udsendelse på DR2 7/1, ”Kroppens hemmeligheder: At vokse”, hvori det bl.a. blev oplyst, at børn vokser ekstremt hurtigt fra 0-1 år, afløst af en meget hurtig vækst indtil ca. 8-9 år, tænker jeg på de små førskolebørn og 0., 1. og 2. klasse.

Debat: Præcisering om letbanen til Harlev

Hans Jakobsen, Araliavej 15, Harlev
Letbanen skal naturligvis ikke ødelægge midtbyen i Aarhus, når banegården er flyttet til Firkløveret, så ligger skinnerne klar fra Aarhus H ud til Brabrand. Herfra skal de blot videreføres til Harlev.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Analyse: Hvor skal vi hen, Aarhus?

Analyse: Den 1. januar begyndte den nye byrådsperiode for det nyvalgte byråd i Aarhus Kommune. Men hvad bliver de 31 lokale politikeres udfordringer i de kommende fire år? JP Aarhus kommer her med et bud på byrådets fem væsentligste opgaver.
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her