*

Politik

Kommunal topchefs fyringsgrundlag var ikke ny viden

Forvaltning: En personalesag kostede sidste år en forvaltningschef jobbet. Udadtil har forklaringen fra Aarhus Kommune været, at der blev reageret med det samme, og at hverken direktøren eller personaleafdelingen havde kendt til sagen. Men interne mails fortæller en anden historie.

Vedligeholdelsen af byens grønne områder sker i den afdeling, som den nu bortviste kommunale topchef var chef for. Arkivfoto: Christian Klindt Sølbeck

»Jeg bliver gjort bekendt med sagen den 28. oktober 2016, da Claus Pedersen selv fortæller mig om den. Herefter meddeler jeg ham, at tilliden er brudt.«

Sådan lød det for to uger siden fra den øverste direktør i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Erik Jespersen, da JP Aarhus spurgte ham, hvornår han første gang hørte om en to år gammel personalesag, som i november sidste år kostede den kommunale topchef Claus Pedersen sit job som chef i Center for Byens Anvendelse.

Chefen er i dag bortvist og politianmeldt – mistænkt for underslæb, tjenesteforsømmelse og for at have modtaget bestikkelse. Et af de centrale spørgsmål i en sag om muligt misbrug af skattekroner, som offentligheden stadig mangler at få svar på, er, om personer i den øverste kommunale ledelse har kendt til problemer i teknisk forvaltning.

Vores forslag ser ud som følger. Erik, jeg kommer forbi snarest.
Sune Bové, kommunikationschef i Teknik og Miljø, i en mail til direktør Erik Jespersen den 8. september 2016

Indtil nu har forklaringen været, at Aarhus Kommune har handlet så hurtigt som muligt på oplysninger om kritisable forhold. Men en række interne mails, som JP Aarhus er kommet i besiddelse af, viser, at direktørens forklaring om sin viden om personalesagen er forkert.

Skrev til den øverste ledelse

Modsat den hidtidige forklaring har direktøren siden september sidste år kendt til personalesagen. Men der skulle gå mere end halvanden måned, før den selvsamme sag førte til en fratrædelsesaftale til en værdi af 1,4 mio. kr. med Claus Pedersen.

Da det skete, kaldte den daværende fungerende rådmand i Teknik og Miljø, Camilla Fabricius (S), baggrunden for fratrædelsen »en meget alvorlig personalesag«, som der var blevet handlet på »i det øjeblik, man vidste det«.

De nye oplysninger viser, at det ikke var tilfældet. For direktøren var langtfra den eneste højtstående embedsmand, som på det tidspunkt allerede havde hørt om sagen flere uger forinden.

Interne mails mellem de øverste chefer i den kommunale forvaltning viser, at Erik Jespersen, økonomichef Michael Johansson, HR-chef Hanne Thalund, anlægschef Trine Buus Karlsen og kommunikationschef Sune Bové i begyndelsen af september sidste år internt diskuterede, hvordan kommunen skulle forholde sig til, at Århus Stiftstidende var blevet vidende om, at personalesagen eksisterede.

Aarhus. Center for Byens Anvendelse har bl.a. ansvaret for vejanlæg og trafikregulering. De seneste uger har ledelsen af afdelingen været under hård beskydning.

Sagen kort

Rod i Aarhus Kommunes tekniske forvaltning

  • Flere mistænkelige forhold i Center for Byens Anvendelse og Natur og Vejservice i Aarhus Kommune undersøges af et revisionsfirma og efterforskes samtidig af Østjyllands Politi.
  • Den tidligere chef Claus Pedersen måtte som følge af sagen forlade sin stilling, inden han i december 2016 blev bortvist.
  • Det var en to år gammel personalesag, der i november sidste år endte med at koste Claus Pedersen jobbet.
  • Revisionsfirmaet Ernst & Young har vurderet, at der er foretaget indkøb af »privatlignende karakter« i de to afdelinger.
  • Der er bl.a. sket brud på indkøbsaftaler, mens bilag også er forsvundet.
  • Direktøren for Teknik og Miljø, Erik Jespersen, har erkendt, at der er sket brud på lovpligtige udbudsregler i forvaltningen.
  • En række af de opgaver, som ifølge reglerne skulle have været sendt i udbud, løber op i 83 mio. kr.

Den 6. september 2016 – næsten to måneder inden at Aarhus Kommune offentliggjorde fratrædelsen – sendte Claus Pedersen den mail, som viste, at avisen kendte til sagen, videre til Michael Johansson og Sune Bové.

I mailen var Claus Pedersen blevet bedt om at redegøre for personalesagen, og derfor sendte kommunikationschefen et forslag til Claus Pedersen til, hvad han kunne sende retur til avisen. Han skrev, at han »ikke kender detaljerne i sagen«, men at »vi holder os til sandheden«.

Han var dog ifølge mailen »meget i tvivl«, om afdelingens anlægschef, Trine Buus Karlsen, skulle »folde sagen så meget ud«, som hun havde gjort i Claus Pedersens svarudkast.

Anlægschefen havde beskrevet, at personalesagen handlede om »en misforståelse«, og at der var tale om en enkeltstående episode.

»Medarbejderen var meget optaget af, at episoden ikke blev skrevet til referat,« skrev Trine Buus Karlsen, bl.a. med henvisning til, at personalesagen handler om en række kritisable forhold ved ledelsesstilen, som en medarbejder i Center for Byens Anvendelse gjorde opmærksom på under et møde i november 2014.

Trine Buus Karlsen var en af i alt fire deltagere, som var med til mødet på Claus Pedersens kontor i 2014. Men modsat anlægschefens beskrivelse i svarudkastet, fortalte medarbejderen ikke kun om en enkelt, men om flere kritisable episoder ved ledelsesstilen.

Og der findes også et længere mødereferat, der beskriver personalesagen i detaljer – skrevet af anlægschefen – som var referent ved mødet i 2014. JP Aarhus er i besiddelse af dette referat, men har af hensyn til de involverede valgt ikke at beskrive denne sag i detaljer.

Holdt et møde om sagen

Dagen efter henvendelsen fra Århus Stiftstidende, den 7. september 2016, sendte Claus Pedersen en mail til den øverste ledelse, heriblandt Erik Jespersen og HR-chef Hanne Thalund.

Han skrev:

»Kære kolleger. Jeg har netop modtaget nedenstående. Er der nogle af jer, der har kommentarer, der kan hjælpe mig med et svar.«

Vedhæftet var en række opfølgende spørgsmål fra avisen, som endnu engang spurgte ind til personalesagen og andre kritisable forhold i Center for Byens Anvendelse og Natur og Vej Service, hvor Claus Pedersen tidligere har været chef.

Senere på aftenen sendte økonomichef Michael Johansson et forslag til et svar på et spørgsmål om manglende udbud. Og klokken 21.58 modtog Claus Pedersen endnu et svar på sin mail til chefkollegerne, som han havde bedt om at hjælpe med at svare på spørgsmålene.

Mailen var fra den øverste chef for personaleafdelingen, Hanne Thalund. Hun understregede, at hun ikke kunne anbefale, at Claus Pedersen »begynder at referere« til personalesagen:

»Jeg kender som både du og Trine (Buus Karlsen, red.) ved til sagen (...) Vi/jeg får kendskab til sagen i forbindelse med en sygefraværsopfølgning sammen med Trine (...) så vidt jeg husker, og det var vist ret længe efter, at den konkrete episode skulle have fundet sted.«

Ifølge mailen havde Hanne Thalund på et ikke angivet tidspunkt efter mødet i november 2014 indkaldt Trine Buus Karlsen til en samtale om personalesagen. Det var tilsyneladende for at finde ud af, hvad sagen handlede om:

»Og herunder, om der er baggrund for, at vi skal handle i forhold til dig (Claus Pedersen, red.) Jeg gør derefter ikke yderligere.«

Hanne Thalund har ikke ønsket at svare på, hvornår hun første gang hørte om personalesagen, og hvorfor det ikke dengang fik konsekvenser for Claus Pedersen.

Forbi direktørens kontor

Efter at Hanne Thalund havde sendt sin beskrivelse af forløbet til Claus Pedersen, arbejdede kommunikationsafdelingen i Teknik og Miljø tilsyneladende på et endeligt svar til avisen.

Det fremgår af en mail fra den 8. september 2016, som er sendt til Michael Johansson, Erik Jespersen og Claus Pedersen.

I mailen skriver kommunikationschef Sune Bové, at »vi har her til morgen arbejdet på svar« fra Claus Pedersen på spørgsmålene fra Århus Stiftstidende.

»Vores forslag ser ud som følger. Erik, jeg kommer forbi snarest,« lyder det bl.a. i mailen, hvor personalesagen er forklaret som en række misforståelser, der »er bilagt«, men som ikke har givet påtaler »af nogen i den sag«.

Hvad der halvanden måned senere gjorde, at direktør Erik Jespersen ændrede holdning og i stedet indgik en fratrædelsesaftale med Claus Pedersen på baggrund af personalesagen, er uklart.

JP Aarhus ville gerne have spurgt direktøren, hvorfor det først var i november, at personalesagen førte til en fratrædelse af chefen, når direktøren halvanden måned forinden var blevet skriftligt orienteret om sagen.

JP Aarhus ville også gerne have spurgt direktøren, hvorfor han tidligere har forklaret, at det var den 28. oktober, at han første gang hørte om sagen, når det ifølge de interne mails ikke er tilfældet.

Interne mails: Kommunal topledelse var bekendt med kontroversiel sag

Han har ikke ønsket at kommentere oplysningerne med henvisning til, at Magistraten i Aarhus Kommune på et møde mandag vil få præsenteret resultatet af en rapport fra revisionsfirmaet Ernst & Young, der har undersøgt den øverste ledelse i Teknik og Miljøs kendskab til problemer og kritisabel forvaltning i de to kommunale afdelinger Natur og Vej Service og Center for Byens Anvendelse.

Undersøgelsen af den kommunale topledelse blev sat i gang efter politisk kritik af, at en rapport til 1,9 mio. kr. af forholdene i de to afdelinger ikke havde undersøgt ledelsens rolle i sagen.

Den første rapport blev afsluttet i marts i år, og bekræftede flere af de forhold, som siden oktober sidste år har været beskrevet i medierne, heriblandt brud på udbudsregler, rod i bilagene og indkøb af privatlignende karakter.

Hverken økonomichef Michael Johansson, kommunikationschef Sune Bové eller HR-chef Hanne Thalund har ønsket at kommentere de nye oplysninger eller svare på spørgsmål om sagen. JP Aarhus har uden held forsøgt at få en udtalelse fra Claus Pedersen og Trine Buus Karlsen. Anlægschefen er trods gentagne forsøg ikke vendt tilbage på avisens henvendelser.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Letbanen er forældet teknologi

Kim Kæraa, Holme Parkvej 261, Højbjerg
Aarhus burde indføre trolleybusser i stedet for letbanetog, der allerede er en gammeldags transportform.
Restauranter
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her