*

Politik

DF: Hvis ledelsen ikke har kendt til problemerne, har den sovet i timen

Kritisabel forvaltning: Dansk Folkeparti kræver nye undersøgelser i sag om bortvist kommunal topchef

Knud N. Mathiesen vil bl.a. have undersøgt forholdet mellem direktøren og ejerne af de to nordjyske virksomheder. Arkivfoto: Jens Henrik Daugaard

Det er »tankevækkende«, hvis ingen i den øverste ledelse i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune har kendt til problemerne i de to kommunale afdelinger Natur og Vej Service og Center for Byens Anvendelse.

Det mener Dansk Folkepartis byrådsmedlem Knud N. Mathiesen, der nu kræver en ny undersøgelse af ledelsens rolle i en sag om kritisabel forvaltning, hvor den tidligere forvaltningschef Claus Pedersen er mistænkt for bestikkelse, underslæb og tjenesteforsømmelse.

Forvaltning

Mistænkelige forhold

  • Flere mistænkelige forhold i Center for Byens Anvendelse og Natur og Vej Service i Aarhus Kommune efterforskes af Østjyllands Politi. Den tidligere forvaltningschef Claus Pedersen har været chef for begge afdelinger.
  • I 2014 blev han chef for Center for Byens Anvendelse, men måtte som følge af sagen forlade sin stilling i november.
  • I december blev han bortvist. Ifølge JP Aarhus’ oplysninger viste en række bilag, at der var købt tøj, bl.a. til børn, for offentlige midler.
  • Den tidligere chef er mistænkt for bestikkelse, underslæb og tjenesteforsømmelse.
  • En rapport fra revisionsfirmaet Ernst & Young har vist, at han bl.a. har skaffet sponsorer til en badmintonklub, hvor han sad i bestyrelsen, blandt seks leverandører i forbindelse med forhandlinger af årlige aftaler.
  • Direktøren for Teknik og Miljø, Erik Jespersen, har tidligere erkendt, at der har været indgået aftaler, hvor de lovpligtige udbudsregler ikke blev overholdt. Det gælder bl.a. Teknik og Miljøs køb af konsulentbistand for i alt 8,8 mio. kr.

»Hvis ledelsen ikke har været bekendt med det her, har den snorksovet i timen. Det har stået på i så mange år, at det kan ikke passe, at der ikke har været nogen, der har været bekendt med det her,« mener han.

Sponsorater fra Nordjylland

Partiet støtter et forslag fra Venstre, der har krævet en uvildig undersøgelse af ledelsens kendskab i sagen.

Men Dansk Folkeparti mener samtidig, at det er centralt at få kulegravet, hvilket forhold der har været mellem den bortviste chef Claus Pedersen og direktøren i Teknik og Miljø, Erik Jespersen.

»Jeg tror egentligt ikke, at der har været private relationer, men derfor kan de jo godt have kendt hinanden på et niveau, som kan have været med til at holde nogle ting skjult. Det bliver vi nødt til at undersøge,« siger han.

Knud N. Mathiesen henviser til, at direktøren og den tidligere chef begge har relationer til Aalborg, hvor de med nogle års mellemrum blev uddannet.

Samtidig har Claus Pedersen, der bor i Aalborg, som daværende formand for sponsorudvalget i den nordjyske badmintonklub Triton skaffet sponsorer blandt leverandører, hvoraf to var fra Nordjylland.

Som tidligere beskrevet i JP Aarhus kom det største samlede sponsorbidrag fra en nordjysk virksomhed med adresse i Aalborg, der i alt har betalt 227.500 kr. i sponsorater til badmintonklubben. Det skete i en periode, hvor virksomheden indgik aftaler med Natur og Vej Service for i alt 19,8 mio. kr.

Ifølge en rapport fra revisionsfirmaet Ernst & Young blev flere af millionaftalerne i strid med reglerne ikke sendt i udbud. Derfor mener Knud N. Mathiesen, at det bør undersøges, hvor tæt et forhold direktøren har haft til den tidligere chef og ejerne af de to virksomheder.

»Man skal ikke beskylde nogen for noget, de ikke har gjort, men jeg synes, det er tankevækkende, at der ikke bliver sat spørgsmålstegn ved det. Det er en af sagens kerner, at Claus Pedersen har skaffet sponsorer til en badmintonklub fra de pågældende firmaer, og det, mener jeg, er virkeligt væsentligt at få belyst,« siger han.

Han understreger, at »uanset hvordan man vender og drejer det«, er det ledelsen, som har pligt til at holde tilsyn.

»Så det virker underligt, hvis ingen har kendt til problemer,« siger han.

Direktør er tavs

Erik Jespersen har tidligere fortalt til Århus Stiftstidende, at han ikke kendte Claus Pedersen før sin ansættelse i Aarhus Kommune i 2011.

»Jeg har ingen private relationer til Claus Pedersen, og vi har aldrig besøgt hinanden privat,« sagde direktøren til avisen, hvor han også fortalte, at han i løbet af fem år har spillet to runder golf med Claus Pedersen en fredag eftermiddag.

Erik Jespersen har ikke ønsket at kommentere sagen. Han oplyser, at han ikke vil kommentere artikler, hvor der indgår politiske diskussioner.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Lad os lige smutte til London eller Paris

Jonathan Ries, bestyrelsesmedlem Vedvarende Energi Klosterport 4F, Aarhus C
Vores forbrug har taget overhånd, når danskere flyver til udlandet på en smuttur for at holde julefrokost. Hvad med miljøet?

Debat: Hvorfor blev Camilla Fabricius ikke rådmand?

Randi Bruhn Mannion, Hvidmosevej 8, Ebeltoft
Endelig kom der et svar fra formanden fra Socialdemokratiet i Aarhus på spørgsmålet om, hvorfor Camilla Fabricius ikke blev rådmand i Aarhus.
Restauranter
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her