Politik

Her i Aarhus kan bilister blive blitzet hver gang, de kører for stærkt

På fire farlige vejstrækninger kan Aarhus Kommune søge om at få opsat stærekasser for at få farten ned. Denne mulighed, som regeringen og DF nu åbner op for, vil trafikrådmanden række ud efter.

Grenåvej, Ringvej Syd/Skanderborgvej, Åby Ringvej og Viby Ringvej.

Disse fire veje er udpeget til at være så farlige, at Aarhus Kommune nu kan søge om at få opsat permanente fartkontroller, de såkaldte stærekasser her.

På baggrund af, at udenlandske erfaringer viser, at bilister sætter farten ned, når en stærekasse er monteret permanent et givent sted, vil regeringen og Dansk Folkeparti have sat stærekasser op 20 steder i landet.

»På den måde er stærekasser meget egnede til at skabe trafiksikkerhed på vejnettets sorte pletter,« skriver transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA), samt transportordførerne Kim Christiansen (DF), Kristian Pihl Lorentzen (V), Villum Christensen (LA) og Rasmus Jarlov (K) i et fælles debatindlæg "Stærekasser skal erstatte en række af politiets fotovogne" i forbindelse med deres nye udspil.

Planen er således at tage 20 af kameraerne fra politiets mobile fotovogne, der kræver uddannet personale, og bruge dem til fastmonterede stærekasser på farlige strækninger.

Vejdirektoratet har udpeget 44 vejstrækninger, hvor der typisk sker flest uheld, og kommunerne kan byde ind på at få opstillet stærekasser her, oplyser ordførerne.

»Vi kan på den måde sætte stærekasserne op på de farligste steder og lave permanent fartkontrol netop der med det formål at forhindre ulykker,« skriver politikerne i deres debatindlæg.

Og Aarhus Kommune vil søge om at få opsat stærekasser, fortæller teknisk rådmand, Kristian Würtz (S), der har det politiske ansvar for trafikken i Aarhus.

»Det er positivt, at vi nu får muligheden, og den vil vi gerne række ud efter,« siger rådmanden og fortsætter:

»Jeg er optaget af, at vi får farten ned på de her strækninger. Det er nogle af de farligste strækninger i Danmark inde i byerne, hvor der sker flest uheld. Det betyder rigtigt meget for trafiksikkerheden for bilisterne, men også for de bløde trafikanter, hvis vi kan få farten ned her. Jeg håber, at vi kan komme med på landkortet.«

Ministeren og transportordførerne henviser til, at en ny rapport peger i retning af, at den bedste fartkontrol formentlig opnås ved at kombinere brugen af mobile fotovogne med stærekasser på særligt trafiksikkerhedsbelastede strækninger, og at det er sådan fartkontrollen foregår i Sverige.

»Hvis det som forventet viser sig, at stærekasserne får folk til at lette foden fra speederen på farlige strækninger, kan vi skalere pilotprojektet op og omdanne endnu flere fotovogne til stærekasser,« konstaterer ordførerne.

Regeringen afskaffer hver femte fotovogn på danske veje

De udpegede strækninger i Aarhus Kommune er meget lange, men hvor præcist stærekasserne eventuelt vil blive sat op, svæver i det uvisse.

Marianne Foldberg Steffensen, afdelingsleder for trafiksikkerhed hos Vejdirektoratet kan ikke konkretisere, hvor det er farligst på de fire vejstrækninger.

»Vi har ikke været ude at kigge på lokaliteterne endnu, så vi ved ikke helt, hvor de skal sættes op. Strækningerne er alene udpeget efter antal af ulykker, og der skal vi længere ned i ulykkerne for at kunne sige, hvor de skal op,« siger afdelingslederen.

Marianne Foldberg Steffensen tilføjer, at kriterierne for udpegningen af de farlige vejstrækninger har været, at der er sket mindst fire ulykker med personskader i perioden 2011-2015, samt at hastighedsmålinger viser, at der her bliver kørt hurtigere end det tilladte.

»Vi har ikke kigget på de enkelte ulykker, om de skyldes høj fart, men fart og ulykker hænger ofte sammen,« siger hun.

Kristian Würtz vurderer, at det især er ved krydsene, at ulykkerne sker, og at det skyldes, at folk kører for hurtigt imellem krydsene på ringvejstrækningerne.

»Vi ser rigtig mange, der kører over for rødt ved flere af de her kryds. Og det tyder på for høj fart - at de ikke når at bremse ned, når der begynder at blive gult lys,« konstaterer rådmanden.

Under SR-regeringen blev der skruet op for antallet af de bemandede fotovogne, som der i dag er 100 af i Danmark.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Friheden er etisk begrundet

Filip Steffensen, næstformand, Liberal Alliances Ungdom, Aarhus, Langballevej 134, Mårslet

Debat: Nedrivning løser ikke parallelsamfund

Britt Bager, boligordfører for Venstre, valgt i Østjyllands Storkreds
Jeg kan love, at der vil være langt flere konkrete redskaber i regeringens udspil end et par nedrivninger hist og her.

Åbent brev: Presser Aarhus Kommune retsstillingen for at spare penge på børn med handicap?

Charlotte Jensen, | Kis Holm Laursen, | Gro Nielsen, | Claus Thomasbjerg, | Marianne Banner, | Nina Rasmussen, | Rikke Ingemann, | Conni Andersen, | Anne Kjeld Pedersen, | Viggo Jonasen, | Tomas Bjørn Pedersen, | Morten Olesen, | Jan Østergaard, mangeårig bisidder i handicapsager og til daglig chefanklager
Åbent brev til politikerne i Aarhus Byråd – med håb om en konstruktiv dialog, og at handicappede børn kan komme på den politiske dagsorden i Aarhus Byråd på et oplyst og velunderbygget grundlag.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Viden
Månen kan have huler, som mennesker kan bo i
Gamle lavarør kan gøre det nemmere at bosætte sig på Månen. Specielt nyopdagede grotter langt mod nord er spændende, fordi de kan rumme vand i form af is. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her