*

Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail
Politik

»Med ordentlige lønvilkår bliver jobbet anerkendt«

Handicapråd, interesseorganisation og brugerformand hilser nye og bedre lønvilkår for handicaphjælpere velkommen.

En langvarig strid om handicaphjælperes lønforhold er slut. Aarhus Kommune retter ind efter en afgørelse fra Statsforvaltningen, som konstaterer, at kommunens hidtidige praksis er ulovlig. Arkivfoto: Gorm Branderup

Når han skal op i sengen, når han skal vaskes, og når han skal have lavet mad.

Den 67-årige Lars Jacobsen, der er lam fra hovedet og ned efter en billykke, hvor han brækkede halsen, skal have hjælp til stort set alt. Derfor har han fået støtte til i 129 timer om ugen at have handicaphjælpere omkring sig via den såkaldte BPA-ordning (borgerstyret personlig assistance), hvor folk med et svært fysisk handicap selv kan ansætte hjælpere.

»Ordningen betyder meget, og at jeg har min frihed til at kunne leve mit liv på normale vilkår. Jeg skal have en fornuftig tilværelse trods mit handicap,« fortæller Lars Jacobsen, der er bestyrelsesformand i brugerklubben for BPA-ordningen i Aarhus.

Han forventer, at muligheden for at hyre handicaphjælpere nu bliver lettere, idet Aarhus Kommune efter en langvarig strid ændrer sin praksis og skruer op for løn og tillæg til BPA-hjælperne.

»Jeg tror, det ville være nemmere at rekruttere hjælpere, hvis man har en ordentlig overenskomst,« siger Lars Jacobsen og tilføjer, at der i Aarhus er mange studerende, som gerne vil have hjælperjob ved siden af studierne.

BPA-sagen

Handicaphjælpere

 • Via en BPA-ordning (borgerstyret personlig assistance) kan folk med fysisk handicap få en bevilling til at ansætte egne hjælpere.
 • Ordningen bliver i Aarhus i dag brugt af 177 borgere. Kommunen har i år udbetalt løn til 663 handicaphjælpere. Derudover er et ukendt antal hjælpere ansat hos private virksomheder.
 • BPA-ordningen kostede i 2015 kommunen 159 mio. kr. Dengang var der 176 brugere af ordningen.

Sagen kort:

 • April 2010: Landsorganisationen Borgerstyret Personlig Assistance (Lobpa) klager til Statsforvaltningen over Aarhus Kommunes lønmodel for BPA-hjælpere, der ifølge Lopba er ulovlig, da den bygger på elementer fra forskellige og ikke relevante overenskomster.
 • April 2011: Statsforvaltningen konstaterer, at kommunens retningslinjer ikke er lovstridig.
 • Oktober 2014: Lobpa klager igen til Statsforvaltningen og påpeger, at forvaltningens vurdering i 2011 byggede på en undtagelsesregel, der ikke bør kunne anvendes.
 • Januar 2015: Kommunen fastholder, at den lever op til de gældende regler.
 • August 2016: Statsforvaltningen afgør, at kommunes praksis for tilskud er ulovlig.
 • Oktober 2016: Kommunen beder Statsforvaltningen om at genoptage sagen, bl.a. fordi den mener, at det fejlagtigt var lagt til grund, at kommunen foretog overenskomstshopping.
 • Februar 2017: Statsforvaltningen afviser at genoptage sagen.
 • Marts 2017: Aarhus Kommune accepterer.

Kilder: Lobpa, Statsforvaltningen, Aarhus Kommune

Ikke nok med at rekrutteringen af hjælpere kan blive nemmere, så vil kvaliteten af hjælpernes arbejde blive bedre, vurderer Birte Rerup. Hun er udpeget til kommunens handicapråd af Landsforeningen af Polio-, Trafik- Og Ulykkesskadede, PTU:

»Det er ikke et skodjob, hjælperne har mange funktioner og skal være meget omstillingsparate til at agere ekstra hænder på alle mulige områder. Med ordentlige lønvilkår bliver jobbet anerkendt, hvilket forhåbentlig vil være med til at fastholde medarbejdere og sørge for mere kvalificeret hjælp.«

Birte Rerup understreger, at det for brugere af BPA-ordningen er vigtigt, at hjælperne er stabile og ikke bliver udskiftet for meget:

»En person med svært handicap, som skal have hjælp hele døgnet, står over for en stor opgave med at forklare opgaven hver gang, der kommer en ny hjælper.«

Uværdig underbetaling

Samme melding kommer fra Landsorganisationen Borgerstyret Personlig Assistance, Lobpa, der finder nyheden om bedre løn og tillæg til BPA-hjælperne glædelig og længe ventet.

Organisationen klagede tilbage i 2010 til Statsforvaltning Midtjylland over Aarhus Kommunes lønmodel for BPA-hjælpere, der ifølge Lobpa er ulovlig. Forvaltningen konstaterede dengang, at kommunens retningslinjer ikke var i strid med loven.

Der er lagt en gammel og skrottet plan på bordet (2)

Der er lagt en gammel og skrottet plan på bordet (2)

Men i sommer i fjor erklærede Statsforvaltningen sig uenig i sin tidligere afgørelse, og derfor retter Aarhus Kommune ind, så BPA-hjælpernes løn fremover bliver sidestillet med kommunalt ansat, uuddannet social- og sundhedspersonale.

»Vi er super glade. Når BPA-hjælperne fremover får overenskomstmæssig løn, bliver de formentlig i jobbene i længere tid, da der er tryghed i arbejdet og ordentlige vilkår,« siger Lobpa-formand, Janne Sander.

Hun forventer, at det vil højne kvaliteten af BPA-ordningen, hvis hjælperne kan fastholdes i jobbene i længere tid. Derudover sikrer bedre lønforhold et mere ligeværdigt forhold mellem hjælperne og de handicappede, mener Janne Sander:

»Det er uværdigt, at handicappede skal søge hjælpere, de er nødt til at underbetale.«

Kommunen giver op: Tager en ekstraregning på 10 mio. kr.

Socialrådmand Thomas Medom (SF) vurderer, at ændringerne ikke kommer til at betyde det store i relationen mellem handicappede og deres hjælpere, da han mener, der ikke er tale om noget »kæmpe beløb«. Men han håber, at den højere løn og tillæg resulterer i, at dygtige hjælpere er lettere at tiltrække og holde på.

Millioner findes i efteråret

Ændringen kommer til at koste ca. 10 mio. kr. ekstra om året, hvoraf rådmanden forventer, at staten refunderer et par mio. kr. Han understreger, at pengene ikke skal findes i socialforvaltningens pengekasse:

»Det vil være en opgave, der kommer ind i budgettet til budgetforhandlingerne og skal ind i den store kommuneøkonomi.«

Det bekræfter borgmester Jacob Bundsgaard (S), der i et skriftligt svar forklarer baggrunden for ændringen:

»Aarhus Kommune har fulgt de retningslinjer, der gælder på området, og nu ændrer vi praksis på baggrund af Statsforvaltningens endelige afgørelse.«

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Er rent drikkevand virkelig ubetydeligt?

Jørgen Christensen, Tisetvej 24, Solbjerg
I VVM-redegørelsen for en ny jernbanestrækning mellem Hovedgård og Hasselager står der under punktet ”Risiko for forurening af drikkevand”, at den er »ubetydelig« for alle tre linjeføringer i og omkring Solbjerg – selv om jernbanen føres hen over vores drikkevandsressourcer.

Debat: Sober vejomlægning ved Stavtrup

Gert E. Aarslev, formand for Stavtrup Lokalråd

Debat: Kulturhovedstad – succes eller fiasko?

Per Hovgaard, Niels Bohr Vej 28, 8260 Viby J
Ikke siden starten af dette kulturhovedstadsvanvid i 1985 har der været en eneste værtsby, der har kunnet melde om succes.
Restauranter
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her