Politik

Handicapreform får en hård medfart

Flere organisationer mener, at en reform vil forringe vilkårene for voksne med handicap.

Socialrådmand Thomas Medom (SF) kalder kritikken af øget brug af økonomisk rammestyring forfejlet, da voksenhandicap har samme budget uanset økonomisk model. Foto: Aarhus Kommune

Fire nye borgercentre med hver deres fagekspertise, hvor voksne med handicap skal finde rådgivning, bevillinger og daglig støtte, mere brug af økonomisk rammestyring og oprettelsen af borgerråd, som bl.a. skal sikre, at civilsamfundet spiller en større rolle på handicapområdet.

Sådan lyder dele af en gennemgribende reform af den omstridte og ofte kritiserede handicapindsats for voksne i Aarhus.

Målet er at sikre kvaliteten i handicapindsatsen og samtidig tage livtag med, at antallet af borgere med behov for hjælp stiger markant mere end budgettet. Men planen møder hård kritik hos en række handicaporganisationer.

»Der er virkelig sparet ind til benet på bostederne. Så vi bliver bekymrede, når vi hører, at der lægges op til mere rammestyring, så man har samme pose penge, selvom mange flere borgere får behov for hjælp,« siger formand for Lev Aarhus, Anne Keld Pedersen.

Hendes bekymring deles af Landsforeningen Autisme i Østjylland, Hjerneskadeforeningen og paraplyorganisationen Danske Handicaporganisationer Aarhus.

Forfejlet kritik

Reformen er et resultat af en række dialogmøder, der begyndte i foråret 2016, mellem bl.a. socialforvaltningen, borgere, handicaporganisationer og medarbejderudvalg. Det første forslag blev sendt i høring i december i fjor og mødte kraftig kritik fra flere handicaporganisationer, som ikke kunne genkende idéerne fra møderne i reformudspillet. Herefter blev udspillet justeret, og flere ændringer har imødegået nogle af organisationernes største kritikpunkter.

Analyse: Spareplansreform forhindrer tiltrængt forbrødring

Ændringerne gør dog ikke formand for Danske Handicaporganisationer i Aarhus, Finn Amby, tilfreds:

»De organisationsrepræsentanter, som jeg har snakket med og som har deltaget i dialogprocessen, har meget svært ved at genkende reformen. Der er simpelthen for mange elementer, som ikke udspringer af vores idéer.«

Trods Hjerneskadeforeningens bekymring for den planlagte økonomimodel er formand Jette Sloth Flohr dog tilfreds med, at bostøtteopgaven ikke, som foreslået i første omgang, deles ud på de fire borgercentre, men samles i et.

»En spredning ville udvande vigtig viden indenfor området. Forvaltningen har lyttet til høringssvarene, og inden for hjerneskadeområdet er vi faktisk tilfredse,« siger hun.

Organisationer: Der er præsenteret en gammel og skrottet plan

Socialrådmand Thomas Medom (SF) kalder kritikken af øget brug af økonomisk rammestyring forfejlet, da voksenhandicap har samme budget uanset økonomisk model.

»Ved at skabe en rammestyring på de fire lokale borgercentre sørger vi for, at man bestemmer over midlerne lokalt i stedet for centralt i forvaltningen. Det er jeg stolt af,« siger han og opfordrer organisationerne til at henvende sig til byrådspolitikerne med ønske om flere penge til handicapområdet op til de kommende budgetforhandlinger.

Vil du have seneste nyt om Aarhus direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste nyheder fra JP Aarhus én gang i døgnet - klik her, sæt flueben ved Aarhus og indtast din mailadresse. Følg også JP Aarhus på Facebook

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Friheden er etisk begrundet

Filip Steffensen, næstformand, Liberal Alliances Ungdom, Aarhus, Langballevej 134, Mårslet

Debat: Nedrivning løser ikke parallelsamfund

Britt Bager, boligordfører for Venstre, valgt i Østjyllands Storkreds
Jeg kan love, at der vil være langt flere konkrete redskaber i regeringens udspil end et par nedrivninger hist og her.

Åbent brev: Presser Aarhus Kommune retsstillingen for at spare penge på børn med handicap?

Charlotte Jensen, | Kis Holm Laursen, | Gro Nielsen, | Claus Thomasbjerg, | Marianne Banner, | Nina Rasmussen, | Rikke Ingemann, | Conni Andersen, | Anne Kjeld Pedersen, | Viggo Jonasen, | Tomas Bjørn Pedersen, | Morten Olesen, | Jan Østergaard, mangeårig bisidder i handicapsager og til daglig chefanklager
Åbent brev til politikerne i Aarhus Byråd – med håb om en konstruktiv dialog, og at handicappede børn kan komme på den politiske dagsorden i Aarhus Byråd på et oplyst og velunderbygget grundlag.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Viden
Månen kan have huler, som mennesker kan bo i
Gamle lavarør kan gøre det nemmere at bosætte sig på Månen. Specielt nyopdagede grotter langt mod nord er spændende, fordi de kan rumme vand i form af is. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her