Annonce
JP Aarhus 20 år
Politik

Som den første kommune i landet har Aarhus forbudt kønsopdelt svømning

Som følge af en byrådsbeslutning onsdag må der ikke længere oprettes kønsopdelte tilbud inden for åbningstiden i kommunens svømmehaller. Gellerupbadet og Badeanstalten Spanien bliver ramt.

For en lang række kvinder er det slut med at rulle gardinerne ned og låse døren for at holde mænd ude tre timer hver lørdag eftermiddag i Gellerupbadet.

Det er også slut med wellness-arrangementer for kvinder i Badeanstalten Spanien og andre arrangementer i kommunens svømmehaller, hvor mænd eller kvinder gerne vil bade uden tilstedeværelsen af det modsatte køn.

Onsdag aften besluttede et byrådsflertal bestående af samtlige partier på nær Enhedslisten og De Radikale at forbyde kønsopdelt svømning i kommunens svømmehaller inden for offentlig åbningstid.

Sagens forløb
  • Venstre i Aarhus stillede forslaget i foråret 2016.
  • Forslaget kom i kølvandet på en ophedet offentlig debat om Hovedstadens Svømmeklub, der modtager offentlig støtte til at udbyde kønsopdelt svømning i bydelen Tingbjerg.
  • Venstre vil med forslaget gøre op med kønsopdelt svømning, som blandt andet praktiseres i Gellerupbadet.
  • Her er der hver lørdag svømning kun for kvinder i tidsrummet kl. 15-18.
  • Til kvindesvømning er vinduespartierne tildækket, og der er kun kvindelige livreddere til stede.
  • Ifølge Venstres forslag er kønsopdelt svømning udtryk for et "misforstået hensyn til etniske kvinder".
  • Versioner af forslaget har efterfølgende været sendt frem og tilbage mellem kulturudvalget, magistraten og byrådet.
  • I december 2016 kom Venstre med et ændringsforslag, så det blev præciseret, at forbuddet mod kønsopdelt svømning skal gælde for kommunale svømmehaller "inden for den offentlige åbningstid".
  • Dermed vil det stadig være muligt for foreninger at arrangere kønsopdelt svømning uden for den almindelige åbningstid.
  • Et bredt politisk flertal bestående af alle partier bortset fra Enhedslisten og Det Radikale Venstre vedtog onsdag forslaget.
Kilde: Ritzau, Aarhus Kommune.

»Der er sagt meget om sagen, måske også nok, men der er stadig behov for at understrege, at for Socialdemokratiet handler det om at placere den kønsopdelte idrætsaktivitet under den rigtige lovgivning - som en foreningsaktivitet under folkeoplysninglovens. Det handler altså ikke om at forhindre nogen i en aktivitet, men at placere den, hvor den hører hjemme. Så er der måske andre partier med en anden dagsorden, og det er muligt, at nogen partier forsøger at trække Socialdemokratiet ind i den dagsorden,« sagde Socialdemokraternes ordfører på sagen, Esben Kullberg, som kvitterede for borgernes engagement i sagen.

Forbud mod kønsopdelt svømning kan være forskelsbehandling

Fra Rådhuspladsen strømmede rock- og reggaetoner ind i byrådssalen onsdag eftermiddag og gjorde politikerne opmærksom på de omkring 30 demonstranter, der var mødt op i protest mod forbuddet. Men musikken var for længst forstummet, da byrødderne omkring kl. 20 begyndte den kradse debat, om kønsopdelt svømning er med til bevare et kvindeundertrykkende system, skaber stærke netværk kvinder imellem på tværs af etnicitet og religion, eller slet og ret bare er et tilbud placeret forkert i det kommunale system.

Forbuddet er udsprunget af et forslag, som Venstre i Aarhus stillede i foråret 2016. Forslaget kom efter en offentlig debat om Hovedstadens Svømmeklub, der modtager offentlig støtte til at udbyde kønsopdelt svømning i bydelen Tingbjerg.

»Denne sag har haft en lang vej. I Venstre er vi glade for at få en afslutning på sagen og stopper tilbuddet i Gellerupbadet, selvom der er nuancer i tilgangen. Det forslag Venstre i sin tid stillede, har en værdi i forhold til den retning, byen skal gå i forhold til at vores tilbud trækker i den rigtige retning i forhold til integration. Gør kønsopdelt svømning i Gellerup det, det mener vi ikke. Det trækker i forkert retning,« sagde Venstres politiske ordfører Gert Bjerregaard.

Hovedstadens Svømmeklub er stolt af kønsopdelt svømning

Aarhus er den første kommune, som indfører et forbud mod kønsopdelt svømning. Forbuddet gælder kun i den offentlige åbningstid, dvs., at foreninger kan låne svømmehallerne for at lave kønsbestemte tilbud uden for den offentlige åbningstid. I Kolding Kommune blev et ønske fra DF om at forhindre kønsopdelt svømning i foreningsregi i 2016 stemt ned af et bredt politisk flertal.

Enhedslistens Maria Sloth synes, at sagen er pinlig for Aarhus.

»Hvorfor er det okay at lave kønsopdelte aktiviteter i en lang række offentlige tilbud inden for åbningstiden, men ikke i Gellerupbadet? Hvorfor skal Gellerupbadets kvinder ikke have mulighed for at benytte kommunens faciliteter? Det her ligner en omgang hykleri. Vi mangler svar på, hvorfor det er diskriminerende at lave kønsopdelte tilbud i klorvand, men legitimt i saltvand på Den Permanente. Lad os ikke gøre byen mere til grin, end vi alle sammen allerede har gjort. Der er mange reelle problemer, vi kunne bruge tid på, lad nu bare kvinderne svømme,« sagde hun.

Måling: Et flertal vil bevare kønsopdelt svømning

Maria Sloth henviste i sin byrådstale til en redegørelse fra Borgmesterens Afdeling. Heri er det beskrevet, at der bl.a. er årlige wellness-arrangementer for kvinder i Badeanstalten Spanien, og at en del af Den Permanente er opdelt i afdelinger for kvinder og mænd i sommerperioden. Derudover fremgår det af redegørelsen, at kulturforvaltningen har kønsopdelte aktiviteter som Århus Pigekor, og at der i kommunens biblioteker er en læseklub for piger, og at Børn og Unge afholder Fars Legestue i Dokk1.

En Wilke-måling, foretaget for JP Aarhus i november i fjor, viste, at byrådspolitikerne tilsyneladende er ude af trit med aarhusianernes holdning. 56,9 pct. af de adspurgte i målingen var imod et forbud mod kønsopdelt svømning i offentlig åbningstid, mens 37,3 pct. var for.

En brugerundersøgelse af kvinderne, som benytter kvindeundervisningen i Gellerupbadet, har tidligere vist, at 79 pct. er muslimer, imens resten fordeler sig på kristne, ateister og øvrige trosretninger. Derudover kommer 27 af de 65 adspurgte kvinder fra Brabrand. Resten er bosat i andre aarhusianske bydele, mens enkelte kommer fra Hadsten, Hvidovre og Krarup.

Kvindeundervisning i Gellerupbadet: »Vi går til svømning, fordi vi er frie«

Kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R) er imod et forbud mod kønsopdelt svømning, men over for byrådet forsikrede han, at medarbejderne i Gellerupbadet havde fået at vide, at svømmetilbuddet for kvinder skal stoppes på lørdag og fremover.

»Jeg synes, at argumenterne i sagen er skiftet hos flere partier. Har man fulgt med i medierne, er ordet religion blevet brugt som argument mange gange. Men når man ser på, hvad vi har af tilbud, hvor etnisk danske kvinder og kvinder med anden etnisk baggrund er sammen, er tilbuddet i Gellerupbadet et af de mest succesfulde. Kvinderne taler sammen i saunaen og i forbindelse med aktiviteter i svømmebassinet. Jeg har sågar hørt om en kvinde, som har søgt om job gennem netværket i svømmehallen. Det er helt ude i hampen at sige, at det modarbejder integrationen,« sagde han.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Tvivlsomme forudsætninger for brutale nedskæringer

Keld Hvalsø, Lone Norlander
Byrådet i Aarhus bør aflyse den store nedskæringsrunde, som brutalt vil ramme skoler, daginstitutioner, ældre, udsatte grupper, kulturlivet og mange andre.
Aarhus' historie
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her