Annonce
JP Aarhus 20 år
Politik

Uddannelsesledere i Aarhus frygter nyt uddannelsesloft

Forbud mod dobbeltuddannelser kan forsinke studiestarten og give flere afbrudte uddannelser. På Erhvervsakademi Aarhus vil forbuddet ramme en iværksætteruddannelse.

»Stærkt skadeligt.«

»Uhensigtsmæssig adfærd.«

»Benspænd for hurtig studiestart.«

Der er bekymring hos en række uddannelsesledere i Aarhus, når det gælder regeringens forbud mod dobbeltuddannelser, og en rundspørge viser, at forbuddet vil ramme mindst 200-300 studerende, som sidste år blev optaget med en anden uddannelse. Derudover er der en udbredt bekymring for, at forbuddet kan forsinke studiestarten og give flere afbrudte uddannelser.

Den bekymring har Christian Mathiasen, rektor for Erhvervsakademi Aarhus:

»Vi har eksempler på nogle uddannelser, hvor vi synes, at der er for få studerende, der har tilmeldt sig den afsluttende eksamen her i januar. Vi ved det ikke sikkert endnu, men det er vi ved at undersøge. Det kan være studerende, som vælger ikke at gå op til den afsluttende eksamen, fordi de ikke ved, om de på et tidspunkt får lyst til at tage en anden uddannelse,« siger rektoren.

Forbuddet mod dobbeltuddannelser, der blev vedtaget af regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti i december, gælder fra optaget til sommer, så studerende med en afsluttet uddannelse ikke kan optages på en ny videregående uddannelse.

»Det virker kontraproduktivt«

På Erhvervsakademi Aarhus vil forbuddet ramme en bachelor-uddannelse i innovation og entrepreneurship, der bl.a. retter sig mod ansøgere med en anden uddannelse og lysten til at starte egen virksomhed. Sidste år var det 4 af 70 ansøgere, der havde en anden uddannelse.

»Man får kun ét skud i bøssen«

»Det virker noget kontraproduktivt, for vi vil meget gerne have, at flere studerende fra videregående uddannelser bliver iværksættere, men de kompetencer kan en studerende med en bacheloruddannelse ikke længere få,« siger Christian Mathiasen.

Hos VIA University College viser en optælling, at 115 af de i alt 6.131 ansøgere sidste år ikke ville kunne optages i 2017, da de havde en videregående uddannelse i forvejen.

På Aarhus Universitet havde 140 ansøgere en AU-uddannelse i forvejen, og dertil skal lægges ansøgere med andre uddannelser.

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) ønsker ikke at kommentere situationen i Aarhus.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Det blev en ommer
Forslaget til en ny lokalplan for området Havneholmen - Aarhus Ø var ikke helt på plads, da embedsmændene i kommunen sendte forslaget til politikerne. Nu skal det behandles i teknisk udvalg.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Himmelbjerget er smuk i al sin enkelhed

Erling Melgaard Jarsbo
Himmelbjerget og omgivelserne trænger på ingen måde til udbygning med "hypet bras" og forgængeligt ragelse.
Aarhus' historie

Seks bud: Her er menneskerne, der former Aarhus om 20 år

Mona Juul. adm. direktør, Envision A/S

Aarhus er en skøn by – også om 20 år. For det er mennesker, der former byen. Ikke omvendt.

Debat: ”Generation innovation” bygger et Aarhus i kraftig vækst

Bente Steffensen, direktør, Erhverv Aarhus

Aarhus er en havne- og handelsby. Det gælder også for år 2038, hvor ungdommen byder ind med flere innovative løsninger, der får erhvervsliv, forskning og befolkning til at vokse i fællesskab.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her