Annonce
JP Aarhus 20 år
Politik

»Basale ting som julemad, gaver og en lille julefest, det er der ikke råd til.«

Mange familier har svært ved at få julen til at hænge sammen pga. kontanthjælpsloftet, oplever Børnesagens Fællesråd. Konsekvenser vækker gru i rød blok, mens borgerlige politikere mener, at de ramte må finde sig et job.

Stakkene af ansøgninger om hjælp til at klare sig igennem julen og kunne indfri de høje forventninger til højtiden har været usædvanligt høje i år hos Børnesagens Fællesråd.

Og ønsket om at gøre sig fortjent til et julestipendium på 1.200-1.500 kr. er fra hovedparten af ansøgerne blevet begrundet med kontanthjælpsloftet, som trådte i kraft pr. 1. oktober.

Det fortæller René Skau Björnsson, formand for fællesrådet, en paraplyorganisation for 20 landsdækkende organisationer med formål at sikre fattige og udsatte børn en tryg og god opvækst. Rådet har i år fået ca. 1.000 ansøgninger mod 470 i fjor, og ifølge formanden fylder Aarhus og København mest i stakkene.

Reform rammer hver sjette i Gellerup i Aarhus

KONTANTHJÆLP
Loft, 225-timersregel og integrationsydelse
  • Den nye jobreform blev vedtaget i marts af regeringen sammen med DF, K og LA og trådte i kraft den 1. oktober.
  • Kontanthjælpsloftet begrænser, hvor mange penge man kan få i f.eks. boligstøtte, særlig støtte, barselstillæg m.v., når man er på kontanthjælp. Beløbsgrænsen afhænger af bolig- og familiesituationen i de enkelte kontanthjælpsfamilier.
  • 225-timersreglen er et krav om, at en person skal have arbejdet i et almindeligt job i mindst 225 timer inden for de seneste 12 måneder. Ellers bliver der skåret i kontanthjælpen.
  • Integrationsydelsen gives i stedet for kontanthjælp til personer, som ikke har boet i landet i mindst syv ud af de seneste otte år.

Denne udvikling harmonerer med, at en ny opgørelse fra Beskæftigelsesforvaltningen i Aarhus Kommune viser, at 2.092 af de 8.219 aarhusianere, der er omfattet af kontanthjælpsloftet har fået reduceret deres boligstøtte, deres særlige støtte til at dække særligt høje boligudgifter eller store forsørgerbyrder. 907 af de ramte er enlige forsørgere, hvoraf de 550 har to børn eller flere og i gennemsnit har mistet 2.200 kr. om måneden.

René Skau Björnsson finder tallene rystende.

»Det har jo store konsekvenser for børnene ikke at have penge til det, som alle vi andre betragter som helt almindelige ting. Det betyder, at de ikke kan gøre de samme ting som deres jævnaldrende, og at de kommer til at føle sig udenfor og opleve mangler. Jeg kan se i deres ansøgninger, at de søger om hjælp, fordi basale ting som julemad, gaver og en lille julefest, det er der ikke råd til,« siger han.

EL: Social katastrofe på vej

Ordførerne fra rød blok i Aarhus Byråd ser også med gru på reformen og konsekvenserne for de berørte.

»Når man tager flere tusinde kroner fra familier, hvor budgettet i forvejen er stramt, kan det virkelig give problemer, og derfor er der mange familier, som jeg er bekymret for. Det gælder især de mange enlige forsørgere, som vi nu kan se bliver ramt hårdt af nedskæringerne. Her er tale om en særligt sårbar gruppe, der i forvejen har svært ved at få enderne til at nå sammen, og som nu bliver sat yderligere under pres,« lyder det fra social- og beskæftigelsesrådmand Thomas Medom (SF) og tilføjer, at kommunen vil gøre, hvad den kan for at hjælpe, men at der er grænser for, hvad der kan stilles op.

Maria Sloth (EL) tolker oplysningerne i opgørelsen som de første symptomer på, at en social katastrofe er under opsejling.

»For de enkelte familier har det kæmpe konsekvenser. Det værste er, at det rammer rigtig mange børn. Det er med til at forstærke den sociale arv og tabe menneskeskæbner på gulvet. Jeg synes, at det er tragisk.«

Kan det ikke tænkes at have den effekt, at det presser folk ud på arbejdsmarkedet, netop som regeringen ønsker det?

»Nej. Det er ikke virkeligheden, at folk sidder på kontanthjælp, alene fordi de ikke gider at arbejde. Det altovervejende problem er, at folk, der ønsker at arbejde, ikke kan finde et. Det bliver ikke lettere af, at de må møde op til jobsamtale i hullet tøj, fordi de ikke har råd til nyt,« siger Maria Sloth, der ikke køber argumentet om, at der må være nok job, når mange østeuropæere arbejder i Danmark.

K: Find ud af, hvad I vil

Det argument fremhæver Marc Perera Christensen (K) derimod. Han kalder den lavere støtte for »rigtig træls for de personer«, men opfordrer dem til at finde ud af, hvad de kan arbejde med:

»De må jo sætte sig ned og sige okay: Hvis jeg gerne vil leve et liv med muligheder, hvordan gør jeg så det med en virkelighed, hvor jeg selv tjener mine penge.«

Men kan det ikke være, fordi de

ikke kan komme ud på arbejdsmarkedet?

»Det kan da godt være, men rigtig mange af de stillinger, som er besat af udenlandsk arbejdskraft, fordrer ikke nødvendigvis høje, lange uddannelser eller store funktionsniveauer.«

Flere aarhusianere søger om julehjælp

Venstres ordfører, Lene Horsbøll, vurderer ligeledes, at mange af de ramte kunne have fundet sig et job. Hun fremhæver, at landet over er 4.000, der tidligere var på kontanthjælp, kommet i job i de seneste par måneder, og selv om en række aarhusianere har mistet støtte, vakler hun ikke i sin tro på reformen.

»Vi har stadigvæk et meget generøst kontanthjælpssystem, som, efter loftet er blevet indført, afspejler den virkelighed, vi i Venstre gerne vil have, nemlig at der er forskel på at være i job og på offentlig forsørgelse,« siger Lene Horsbøll.

Hun vil på onsdag, når byrådet skal diskutere kommunens kommende beskæftigelsesplan, bruge den nye opgørelse til at sætte fokus på, om der bliver gjort nok for at få folk i arbejde.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Letbanen er skyld i dårlige trafikløsninger

Erik Skals
Aarhus Letbane koster mange borgere ekstra transporttid i stedet for som tænkt af politikerne at lette vores transportbehov.
Aarhus' historie

Debat: ”Generation innovation” bygger et Aarhus i kraftig vækst

Bente Steffensen, direktør, Erhverv Aarhus

Aarhus er en havne- og handelsby. Det gælder også for år 2038, hvor ungdommen byder ind med flere innovative løsninger, der får erhvervsliv, forskning og befolkning til at vokse i fællesskab.

Vi må planlægge fremtiden – bedre

Af Keld Laursen, direktør i Brabrand Boligforening

Er vi i dag – i 2018 – på vej i den retning, som vi ønsker at vores by skal udvikle sig frem mod 2038?
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Derfor kan vi ikke lade være med at tjekke mobilen
Vores hjerner belønner os for at følge med i verden omkring os, og det er en af årsagerne til, at vi ofte ender i "tjekkekarusellen". 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her