Politik

Over 2.000 aarhusianere har mistet støtte efter kontanthjælpsloft

907 enlige forsørgere med børn er blevet ramt af kontanthjælpsreform, fremgår det af en ny opgørelse. Social- og beskæftigelsesrådmand Thomas Medom (SF) er bekymret.

V og K’s ordførere understreger samstemmende, at hensigten med kontanthjælpsreformen netop er, at det skal kunne betale sig at få et arbejde.

Julegaverne og julemenuen bliver sværere at få plads til i budgettet for 2.092 aarhusianere. De har i de seneste måneder fået færre penge i støtte fra det offentlige som følge af kontanthjælpsloftet, der trådte i kraft den 1. oktober. For eksempel har 550 enlige forsørgere med to eller flere børn i gennemsnit mistet 2.200 kr. om måneden.

Det fremgår af en ny opgørelse fra Aarhus Kommunes beskæftigelsesforvaltning, som for første gang har skabt et overblik over, hvor mange aarhusianere, der rammes af kontanthjælpsloftet. Loftet er en grænse for, hvad folk kan få i særlig støtte, boligstøtte og kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse.

Ifølge social- og beskæftigelsesrådmand Thomas Medom (SF) bekræfter opgørelsen blot de bange anelser, som er opstået efter henvendelser fra mange bekymrede borgere.

Flere aarhusianere søger om julehjælp

»Mere end halvdelen af de ramte må sige farvel til mere end 1.000 kr. om måneden. For dem, der i forvejen har allermindst, kan det være forskellen på, om man fremover kan betale huslejen eller ej,« lyder det fra rådmanden, der især er bekymret for de enlige forsørgere og nu vil opfordre regeringen til at genoverveje reformen.

Det ser formand for beskæftigelsesudvalget Hans Halvorsen (S) også gerne sker:

»Det er ikke en retfærdig lov. Den tager udgangspunkt i elendighedsteorien om, at hvis vi gør det uudholdeligt, vil folk lette røven. Så enkelt er det simpelthen ikke,« siger formanden, der kalder reduceringerne i støtten for »voldsomme tal«.

V og K’s ordførere understreger samstemmende, at hensigten med kontanthjælpsreformen netop er, at det skal kunne betale sig at få et arbejde.

Kontanthjælpsloft rammer hårdt: »Basale ting som julemad, gaver og en lille julefest, det er der ikke råd til.«

»Det er selvfølgelig ærgerligt for den enkelte, som bliver ramt. Men jeg forventer, at det har den konsekvens, at man har et større incitament til at tage et arbejde,« siger Lene Horsbøll (V).

Flere organisationer har forklaret et stigende antal ansøgninger om julehjælp med kontanthjælpsloftet. Bl.a. paraplyorganisationen Børnesagens Fællesråd, hvor formand René Skau Björnsson siger om tallene i den nye opgørelse fra Aarhus:

»Det er rystende, fordi det er mange penge. Det er nogle af de mest udsatte – enkeltforsørgere med børn – og de vender i forvejen hver eneste krone. Det har store konsekvenser.«

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Kronik: Vi skal bruge alle gode kræfter – folkekirken kan afhjælpe samfundets problemer

Annette Brounbjerg Bennedsgaard | Provst i Horsens Provsti | Esben Thusgård | Provst i Aarhus Nordre Provsti
Hvem skal klare ærterne, når ensomheden er stor blandt unge og blandt ældre, og når vi på ingen måder er i hus med integrationen?

Debat: Verdens mest ekstreme jernbane

Ragna Tegsche Malmstrøm, Litvedvej 34, Litved, Auning
Når man ser, hvad der kan bygges af jernbaner ude i verden, kan problemerne med Aarhus Letbane undre.

Debat: Jeg siger tak for en udsøgt behandling

John Iversen, adm. direktør, Egå
Det er hårdt at høre politikere og andre prominente personer, når de nedgør regionerne og hospitalsvæsenet.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Analyse: Hvor skal vi hen, Aarhus?

Analyse: Den 1. januar begyndte den nye byrådsperiode for det nyvalgte byråd i Aarhus Kommune. Men hvad bliver de 31 lokale politikeres udfordringer i de kommende fire år? JP Aarhus kommer her med et bud på byrådets fem væsentligste opgaver.
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her