Annonce
JP Aarhus 20 år
Politik

Over 2.000 aarhusianere har mistet støtte efter kontanthjælpsloft

907 enlige forsørgere med børn er blevet ramt af kontanthjælpsreform, fremgår det af en ny opgørelse. Social- og beskæftigelsesrådmand Thomas Medom (SF) er bekymret.

V og K’s ordførere understreger samstemmende, at hensigten med kontanthjælpsreformen netop er, at det skal kunne betale sig at få et arbejde.

Julegaverne og julemenuen bliver sværere at få plads til i budgettet for 2.092 aarhusianere. De har i de seneste måneder fået færre penge i støtte fra det offentlige som følge af kontanthjælpsloftet, der trådte i kraft den 1. oktober. For eksempel har 550 enlige forsørgere med to eller flere børn i gennemsnit mistet 2.200 kr. om måneden.

Det fremgår af en ny opgørelse fra Aarhus Kommunes beskæftigelsesforvaltning, som for første gang har skabt et overblik over, hvor mange aarhusianere, der rammes af kontanthjælpsloftet. Loftet er en grænse for, hvad folk kan få i særlig støtte, boligstøtte og kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse.

Ifølge social- og beskæftigelsesrådmand Thomas Medom (SF) bekræfter opgørelsen blot de bange anelser, som er opstået efter henvendelser fra mange bekymrede borgere.

Flere aarhusianere søger om julehjælp

»Mere end halvdelen af de ramte må sige farvel til mere end 1.000 kr. om måneden. For dem, der i forvejen har allermindst, kan det være forskellen på, om man fremover kan betale huslejen eller ej,« lyder det fra rådmanden, der især er bekymret for de enlige forsørgere og nu vil opfordre regeringen til at genoverveje reformen.

Det ser formand for beskæftigelsesudvalget Hans Halvorsen (S) også gerne sker:

»Det er ikke en retfærdig lov. Den tager udgangspunkt i elendighedsteorien om, at hvis vi gør det uudholdeligt, vil folk lette røven. Så enkelt er det simpelthen ikke,« siger formanden, der kalder reduceringerne i støtten for »voldsomme tal«.

V og K’s ordførere understreger samstemmende, at hensigten med kontanthjælpsreformen netop er, at det skal kunne betale sig at få et arbejde.

Kontanthjælpsloft rammer hårdt: »Basale ting som julemad, gaver og en lille julefest, det er der ikke råd til.«

»Det er selvfølgelig ærgerligt for den enkelte, som bliver ramt. Men jeg forventer, at det har den konsekvens, at man har et større incitament til at tage et arbejde,« siger Lene Horsbøll (V).

Flere organisationer har forklaret et stigende antal ansøgninger om julehjælp med kontanthjælpsloftet. Bl.a. paraplyorganisationen Børnesagens Fællesråd, hvor formand René Skau Björnsson siger om tallene i den nye opgørelse fra Aarhus:

»Det er rystende, fordi det er mange penge. Det er nogle af de mest udsatte – enkeltforsørgere med børn – og de vender i forvejen hver eneste krone. Det har store konsekvenser.«

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Fængselskammerat ser tilbage: Vi kan stadig lære af Nelson Mandela

Mac Maharaj var i 12 år en af Nelson Mandelas nærmeste kammerater på fængselsøen Robben Island. 100 år efter landsfaderens fødsel reflekterer den nu 83-årige Maharaj over Mandelas lederskab, et kvart århundrede med store politiske fejl i Sydafrika, og hvad Europa og USA kan lære af manden, der blev et internationalt symbol på fred og forsoning.
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Himmelbjerget er smuk i al sin enkelhed

Erling Melgaard Jarsbo
Himmelbjerget og omgivelserne trænger på ingen måde til udbygning med "hypet bras" og forgængeligt ragelse.
Aarhus' historie

Seks bud: Her er menneskerne, der former Aarhus om 20 år

Mona Juul. adm. direktør, Envision A/S

Aarhus er en skøn by – også om 20 år. For det er mennesker, der former byen. Ikke omvendt.

Debat: ”Generation innovation” bygger et Aarhus i kraftig vækst

Bente Steffensen, direktør, Erhverv Aarhus

Aarhus er en havne- og handelsby. Det gælder også for år 2038, hvor ungdommen byder ind med flere innovative løsninger, der får erhvervsliv, forskning og befolkning til at vokse i fællesskab.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Guide: Her er Londons "hemmelige oaser"
London er et af danskernes mest foretrukne rejsemål. Overalt i byen vrimler det med grønne oaser. Nogle er velkendte, andre er små ’hemmelige’ perler. Her får du en guide til de bedste. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her