*

Politik

Meningsmåling: Alternativet erobrer to pladser i byrådet

Rasmus Nordqvist, Alternativets politiske ordfører, vil gerne vente med at melde partiets lokale mærkesager ud. Arkivfoto: Mathias Svold

Uden et eneste officielt navn på en byrådskandidat eller et kommunalpolitisk partiprogram ser det grønne parti Alternativet ud til at kunne brage ind i Aarhus Byråd ved det kommende kommunalvalg i november 2017.

Alternativet kom i Folketinget ved valget i 2015, og for første gang har JP Aarhus nu taget partiet med i en meningsmåling blandt de aarhusianske vælgere.

Resultatet af målingen, som er foretaget af analyseinstituttet Wilke for JP Aarhus, er, at 7,8 pct. af aarhusianerne ville stemme på Alternativet, hvis der var valg nu. Det svarer til 2 af byrådets i alt 31 mandater og er dermed på niveau med det antal mandater som SF, Det Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti i dag har i byrådet.

»Det vidner om, at vi landspolitisk står godt. Men vi har også partimedlemmer i Aarhus, som er meget aktive lokalt, og det kan mærkes,« siger Rasmus Nordqvist, politisk ordfører for Alternativet.

Kandidatliste til foråret

Først i det tidlige forår i 2017 vil partiet være klar med sin kandidatliste i Aarhus Kommune. Til den tid vil det også stå klart, hvad Alternativet vil kæmpe for lokalt, konstaterer Rasmus Nordqvist.

»Vi går som på landsplan efter en seriøs bæredygtig omstilling og langt mere inddragende demokrati, men de mere præcise lokale mærkesager må vente lidt endnu,« siger Rasmus Nordqvist.

Alternativets partileder Uffe Elbæk har tidligere i år i JP Aarhus fastslået, at partiet ved det kommende kommunalvalg vil gå efter en rådmandspost.

Ifølge Rune Stubager valgforsker og professor, Aarhus Universitet, er Aarhus oplagt en by, hvor Alternativet vil kunne trække stemmer.

»Så længe partiet har vind i sejlene nationalt, vil de også komme ind i byrådet i Aarhus. Men udfordringen for et nystartet parti er, at der er brug for nogle kandidater, som ikke kvajer sig i valgkampen,« siger Rune Stubager, som påpeger, at Alternativet kun kommer i byrådet ved at tage mandater fra de andre partier.

Måling: De største partier i byrådet mister mandater

»Det er spændende, hvem partiet tager mandaterne fra. Det bliver til november ikke nødvendigvis fra Socialdemokratiet, hvor borgmester Jacob Bundsgaard (S) vil få meget positiv presse på grund af kulturhovedstadsåret,« siger Rune Stubager.

Uændret magtforhold

I den nye meningsmåling er det netop Socialdemokratiet, som står til at aflevere to af sine i dag 13 mandater i byrådet til Alternativet.

Det vil dog ikke rokere på magtforholdet i byrådet, hvor Socialdemokratiet forsat er det største parti og fastholder et rødt flertal.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Lad os lige smutte til London eller Paris

Jonathan Ries, bestyrelsesmedlem Vedvarende Energi Klosterport 4F, Aarhus C
Vores forbrug har taget overhånd, når danskere flyver til udlandet på en smuttur for at holde julefrokost. Hvad med miljøet?

Debat: Hvorfor blev Camilla Fabricius ikke rådmand?

Randi Bruhn Mannion, Hvidmosevej 8, Ebeltoft
Endelig kom der et svar fra formanden fra Socialdemokratiet i Aarhus på spørgsmålet om, hvorfor Camilla Fabricius ikke blev rådmand i Aarhus.
Restauranter
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her