Politik

Flere illegale migranter søger lægehjælp

Sundhed: Et stigende antal ulovlige migranter benytter sig af tilbud om gratis behandling hos Røde Kors’ klinik.

Selv om tilstrømningen af migranter til Danmark fra december 2013 til udgangen af 2014 er steget, afviser projektleder og leder af Sundhedsklinikken Vibeke Lenskjolds, at tallene er udtryk for, at der lever flere migranter illegalt i Aarhus. Foto: Gregers Tycho

Den aarhusianske sundhedsklinik for udokumenterede migranter har på to år oplevet en fordobling af patienter, som søger behandling.

Fra etableringen i december 2013 til udgangen af 2014 fik klinikken 260 henvendelser fra 87 patienter. Frem til udgangen af 2015 er antallet af patienter fordoblet til 174, som har været i konsultation 495 gange, fremgår det af en ny rapport fra klinikken.

Et hovedstadsproblem

Selv om tilstrømningen af migranter til Danmark i samme periode er steget, afviser projektleder og leder af Sundhedsklinikken Vibeke Lenskjolds, at tallene er udtryk for, at der lever flere migranter illegalt i Aarhus.

»Det er helt klart udtryk for, at flere og flere får øje på klinikken. Det er lidt svært i Aarhus at få kontakt til vores brugere, fordi vi ikke annoncerer i aviserne, så viden om os må ligesom gå fra mund til mund, og ringene spreder sig stille og roligt,« fortæller Vibeke Lenskjold.

Hendes vurdering bakkes op af Østjyllands Politi samt flere lokale varmestuer og forsorgshjem.

»Mit indtryk fra samtaler med mine kolleger er, at antallet af ulovlige migranter ikke er stigende i Aarhus. Det er nok mere et hovedstadsproblem,« siger Jakob May, formand for SBH, Sammenslutningen af boformer for hjemløse, og forstander for det kommunale forsorgshjem Østervang.

»Vi møder jo ikke alle, men når vi har en person, som ikke kan identificere sig, eller hvor vi er i tvivl om, hvorvidt opholdet er lovligt, beder vi vedkommende henvende sig i Statsforvaltningen, hvor de får en opholdsregistreringsattest. Har de ikke lovligt ophold, bliver de henvist til politiet, som skal køre dem ud af landet,« fortæller han.

Hjælp til gravide

Af rapporten fra Sundhedsklinikken, som drives af Røde Kors i samarbejde med Lægeforeningen og Dansk Flygtningehjælp, fremgår, at migranter fra Asien, Afrika og Mellemøsten oftest søger hjælp på klinikken.

Langt de fleste søger lægehjælp, mens en større gruppe gravide kvinder har brug for en konsultation hos en jordemoder.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her