Politik

Socialt udsatte har gode muligheder i Aarhus

Udsat: Selvom der snakkes og skrives om en stigning af socialt udsatte og hjemløse, er der plads nok til, at de kan trække sig ind i varmen i løbet af vinteren. Mange hjemløse bruger netværk, varmestuer, forsorgshjemmene og nødherberger til at slippe væk fra udendørs overnatning i vinterkulden, vurderer Det Opsøgende Team.

Bekymringen for gadesovere er større i vintermånederne, fordi det er sværere at holde varmen. Det Opsøgende Team har denne vinter kun registreret én gadesover, som teamet med sikkerhed ved sov udenfor. Fotos: Gorm Branderup

Bekymringen for hjemløse, som sover på gaderne, er højere i vintermånederne. Derfor er indsatsen for at finde gadesovere også ekstra høj, når Det Opsøgende Team, en afdeling under Center for Akut og Opsøgende Indsatser i Aarhus Kommune, går på gaden i vintermånederne.

»Vi har kun mødt én enkelt hjemløs denne vinter, som med sikkerhed sov udenfor. Vi tilbød vedkommende at køre ham op på nødherberget i Spanien, men det ville han ikke,« fortæller Mette, som er uddannet sygeplejerske. Hun fortsætter med at forklare:

»Vores indtryk er, at mange af de hjemløse bruger deres venner og familie til at komme ind og sove. Derudover er der mange tilbud i form af varmestuer, herberg og forsorgshjem, hvor de hjemløse kan opsøge et varmt logi.«

Det Opsøgende Team består af 17 medarbejdere, der er uddannede pædagoger, sygeplejersker, ergoterapeuter og socialrådgivere.

Arbejder dag og aften

Teamet arbejder både dag og aften med udsatte borgere – heriblandt hjemløse – og en af opgaverne er at kigge efter gadesovere. De sørger for at brobygge mellem forskellige instanser og facilitere de udsatte borgere til at ende de rette steder i systemet.

»Vi arbejder under paragraf 99 i Serviceloven. Alle typer udsatte borgere i Aarhus med eller uden hjem skal vi forsøge at skabe kontakt til. Det er ikke altid, at de vil have vores hjælp. Men det er også et frivilligt og anonymt tilbud,« fortæller Arzu, som er uddannet socialrådgiver.

Det Opsøgende Team er civilt klædt og ligner de fleste andre folk på gaden. Det er et helt bevidst valg, at der ikke bliver skiltet med, at de kommer fra kommunen.

»Nogle udsatte borgere har haft en dårlig oplevelse med systemet. Derfor skilter vi ikke med, at vi er fra Aarhus Kommune. I stedet sørger vi for en god, tryg relation,« forklarer Arzu.

Arbejdet med socialt udsatte kræver relationer

Bliver genkendt

Ved Kirkens Korshærs genbrugsforretning står tre grønlandske mænd og en dansk kvinde. De råber med glæde i stemmen, da de ser Mette og Arzu – de er blevet genkendt. De stopper op og snakker med de fire.

»De er kendt hos os. To af dem har et hjem. Vi ved, fordi vi har en god kontakt til dem, at de tager nogle af de andre hjemløse med hjem,« siger Mette.

Mette og Arzu er allerede begyndt at fryse fødderne, men næste stop er Det Blå Sted i Jægergårdsgade, som både byder på varme og en kop kaffe.

»Det Blå Sted har en anden type brugere end de andre væresteder og varmestuer. Det er ofte ensomme folk, som søger selskab,« fortæller Arzu og fortsætter:

»Uanset hvilket værested eller varmestue vi er på, så er den jævnlige kontakt til både borgerne, men også de frivillige med til at give os et billede af, hvor der kan være folk, som vi skal have kontakt til og hjælpe igennem systemet.«

Inde i varmen bliver vi hilst velkommen af en logrende lille hund. Mette hiver straks et par godbidder op af tasken.

»Netop ved at vise omsorg for hunden kommer vi i en god kontakt med borgerne. Vores arbejde handler om at skabe gode relationer,« fortæller Mette.

»Har I haft mange igennem i aften?« spørger Mette en af de frivillige, da de træder ind på Kirkens Korshærs Døgnvarmestue.

Det har de. Og der er stadig travlt med brugere, som skal have kaffe, lidt havregryn, et par vanter, og en skal have tilset et lille brandsår på en finger.

Det Opsøgende Team har en lille bus, som medarbejderne nogle gange bruger til at komme rundt med. Bussen bliver også brugt til at transportere borgere, som skal på sygehuset, til møde eller for at transportere dem til nødherberg.

Bygger relationer

Der går ikke lang tid, før både Arzu og Mette er i dialog med brugerne og bygger videre på både gamle og nye relationer til brugerne på Kirkens Korshærs Døgnvarmestue. De sidder ved hver deres bord og snakker. Pludselig rejser Arzu sig op, og Mette kigger op fra den snak, hun fører med en anden borger.

»Vi skal gå nu,« siger Arzu efter 20 minutter.

Arzu siger det bestemt til Mette. Det er deres kodesprog for, at nu skal de videre – de føler sig ikke sikre længere.

»Nogle gange bliver en borger opstemt, og så handler det om at komme af sted. Vi skal passe på os selv og vores sikkerhed,« fortæller Arzu, mens de vinker farvel til brugerne på Kirkens Korshær.

Og som nogle måske har bemærket, så fremstår hverken Mette eller Arzu med efternavn i denne artikel. Det skyldes sikkerhed. På deres visitkort til borgerne har de heller ikke et efternavn.

»Vi skal helst ikke have, at de opsøger vores bopæl,« forklarer Arzu.

Nogle udsatte borgere har haft en dårlig oplevelse med systemet. Derfor skilter vi ikke med, at vi er fra Aarhus Kommune. I stedet sørger vi for en god, tryg relation.
Arzu, socialrådgiver og en del af Det Opsøgende Team

Deres fulde navn er redaktionen bekendt.

Det meste opsøgende arbejde på gadeplan foregår ved at gå rundt. På den måde kan de bedst komme i kontakt med borgerne. Men nogle gange starter de afdelingens lille bus op og kører af sted. For eksempel til Håbets Allé bag Godsbanen.

»Oppe under Ringgadebroen har vi set et lille skur, det vil vi gerne ud og tjekke, om der skulle være en hjemløs, som vi kan hjælpe,« siger Arzu og fortsætter:

»Vi har allerede været der i dagtimerne i går, hvor vi klatrede op. Der var tydelige tegn på, at der var liv.«

Mette og Arzu hiver lommelygterne frem og kigger op mod skuret, som sidder helt oppe under betonspærene. De råber:

»Hallo, er der nogen.«

Der kommer ikke noget svar tilbage. Og de råber yderligere et par gange.

»Der kan selvfølgelig godt ligge en deroppe, som ikke er interesseret i at svare. Men skrænten er stejl, det er mørkt, og vi er nervøse for at falde, hvis vi kravler derop,« forklarer Mette.

Mette modtager et opkald fra Reden, værestedet for udsatte kvinder. De vil gerne have, at Mette kigger forbi, fordi de har brug for en sygeplejerske til en af deres brugere.

»Vores forskellige faglige baggrunde er en styrke for borgerne. Nogle gange spørger Mette, om de har ondt nogle steder, og bagefter spørger jeg, om de får kontanthjælp,« siger Arzu.

Arbejder efter fyraften

Da de når hen til Reden, har klokken allerede rundet 22, hvor de officielt skal holde fri. Men fyraften skal ikke hindre dem i at hjælpe en borger.

Inde på Reden går Mette straks i gang med at undersøge brugeren og give den nødvendige omsorg.

Det blev Mette og Arzus sidste stop denne aften. De fandt ingen gadesovere. Men det virkede ikke til at komme bag på dem. Til gengæld fik de videreført arbejdet med at opbygge relationer til de udsatte borgere, som har svært ved at begå sig i det etablerede system.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Skolereformen skal tage højde for børns alder

Renie Schriver Bahn, Ternevej 2, Risskov
Efter at have set en meget oplysende udsendelse på DR2 7/1, ”Kroppens hemmeligheder: At vokse”, hvori det bl.a. blev oplyst, at børn vokser ekstremt hurtigt fra 0-1 år, afløst af en meget hurtig vækst indtil ca. 8-9 år, tænker jeg på de små førskolebørn og 0., 1. og 2. klasse.

Debat: Præcisering om letbanen til Harlev

Hans Jakobsen, Araliavej 15, Harlev
Letbanen skal naturligvis ikke ødelægge midtbyen i Aarhus, når banegården er flyttet til Firkløveret, så ligger skinnerne klar fra Aarhus H ud til Brabrand. Herfra skal de blot videreføres til Harlev.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Analyse: Hvor skal vi hen, Aarhus?

Analyse: Den 1. januar begyndte den nye byrådsperiode for det nyvalgte byråd i Aarhus Kommune. Men hvad bliver de 31 lokale politikeres udfordringer i de kommende fire år? JP Aarhus kommer her med et bud på byrådets fem væsentligste opgaver.
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her